April : Maand van de Filosofie ‘ik stuntel, dus ik ben’

Geplaatst door op 14:40 in |

De hele maand april is het de Maand van de Filosofie. Dit jaar is het thema ‘ik stuntel, dus ik ben’. Want er zijn al vele pogingen gedaan de mens te definiëren. Van cognitieve wezens, rationele dieren, spelende mensen, autonome personen tot culturele scheppers. Voor al deze visies valt wat te zeggen, maar misschien worden we nog wel het meest gedefinieerd door ons eeuwige gestuntel. Filosoof en cabaretier Tim Fransen neemt dit jaar het voortouw in een gesprek hierover.

Essay

In ‘Het leven als tragikomedie’ betoogt Fransen dat het komische niet een tegenpool is van het tragische, maar dat humor juist een alternatief perspectief biedt op ons onvermijdelijke falen. Een perspectief dat ons in staat stelt om het tragische onder ogen te komen, in plaats van een uitvlucht te zoeken in de vaak destructieve ontkenning ervan. En bovendien een perspectief dat een voedingsbodem kan vormen voor een gevoel van solidariteit met onze medestuntelaars.

Tim Fransen(1988) is cabaretier en filosoof. Hij rondde de studies filosofie en psychologie cum laude af aan de UvA. Sinds 2011 is hij lid van het collectief Comedytrain. Met zijn eerste filosofische cabaretvoorstelling Het failliet van de moderne tijd won hij de Neerlands Hoop, de prijs voor het grootste cabarettalent. Voor zijn tweede solovoorstelling Het kromme hout der mensheid ontving hij de Poelifinario. Dit najaar debuteerde Tim Fransen als schrijver met zijn filosofische boek Brieven aan Koos.

Het essay is de hele maand april verkrijgbaar voor € 4,95.

Activiteiten

In Arnhem worden deze maand een aantal activiteiten geboden die interessant zijn voor mensen die in filosofie zijn geïnteresseerd.

Vrijdagavond 5 april – voorstelling over Spinoza in het Stadstheater Arnhem; meer info: Musis & Stadstheater

Donderdagavond 11 april – lezing van Jeroen Linssen over ‘Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid’; meer info hier

Dinsdagavond 16 april – Filosofisch Café Arnhem in het teken van het thema. Gastspreker: Jan Bransen (programma volgt)

Woensdagavond 17 april – Farida Nabibaks in De Wasserij; meer info via Humanistisch Verbond Arnhem – Rijnstreek