Over ons

Boekhandel Hijman Ongerijmd
sinds 1895

Boekhandel Hijman Ongerijmd is dé kwaliteitsboekhandel van Arnhem. Wij bestaan sinds 1895. Binnen het uitgebreide assortiment is extra aandacht voor poëzie, kunst, filosofie en geschiedenis. Het is ook de plek van ontmoetingen: maak kennis met schrijvers, met de allernieuwste en de mooiste boeken.


125 jaar geleden….


In 1895, op 12 October, opende een 24-jarige jongeman een boekhandel in de Broerenstraat, toen nog een van de voorname winkelstraten der stad; het was Simon Hijman Juliuszoon.

Hij vestigde zich in een tijd, dat de vernieuwing van onze letteren, die men de ‘beweging van Tachtig’ noemt, het grote publiek begon te beroeren. […] De “Nieuwe Gids” verscheen al 10 jaren, “De Kleine Johannes”, Gorter’s “Mei”, de kritieken van Van Deyssel waren al verschenen, maar het grote publiek stond nog afwijzender tegenover het nieuwe proza dan in onze tijd tegenover de non-figuratieve kunst en de experimentelen.

En daar kwam in deze, toen nog kleine, conservatieve provinciale hoofdstad, waar oudere collegae niets van de nieuwlichters wilden weten, plotseling een boekhandel die de jonge literatuur propageerde.

Want de jonge Hijman, klein en donker, met een grote liefde voor kunst en cultuur, was in zijn Haagse opleidingstijd in aanraking gekomen met jonge kunstenaars, kende Kloos, Couperus, Mesdag, de Marissen als klanten van de zaak waar hij gewerkt had, had zijn hart verpand aan de nieuwe litteratuur.

Is het een wonder alle jongeren, allen die belangstelling hadden voor de nieuwe kunst, die aan het ontbloeien was, zich tot de nieuwe boekhandel aangetrokken voelden?


Geschiedenis