Hijman 125 jaar

Boekhandel Hijman bestaat 125 jaar!

Dit vieren we een jaar lang met bijzondere projecten, speciale uitgaven en feestelijke lezersacties.
Vier met ons mee! 

Stuur ons jouw beeld bij je favoriete  boek, scene of personage.

We starten het jubileumjaar met een bijzonder project. Tatjana Kiriënko is kunstenares en bedacht Gordijnkunst;  glas- in-lood in textiel. Zij maakt voor de ramen van onze  salon prachtig vormgegeven gordijnen. De afbeeldingen op  die gordijnen ontwerpt Tatjana naar aanleiding van beelden  die ze van lezers gekregen heeft. Die lezers zijn jullie,  mensen die boeken en literatuur èn onze winkel een warm  hart toedragen.

We vragen iedereen om het beeld dat een favoriet boek, of een favoriete scène of een onvergetelijk personage bij je  oproept. Vertel ons wat je ziet als je aan je favoriete personage  denkt, of aan die ene prachtige scene in je favoriete boek.

Stuur het per mail naar: hijman125jaar@hijmanongerijmd.nl of  gebruik het invulformulier in de winkel. Vervolgens wordt je  beeld door Tatjana bewerkt en in de gordijnen verwerkt.


125 jaar geleden….


In 1895, op 12 October, opende een 24-jarige jongeman een boekhandel in de Broerenstraat, toen nog een van de voorname winkelstraten der stad; het was Simon Hijman Juliuszoon.

Hij vestigde zich in een tijd, dat de vernieuwing van onze letteren, die men de ‘beweging van Tachtig’ noemt, het grote publiek begon te beroeren. […] De “Nieuwe Gids” verscheen al 10 jaren, “De Kleine Johannes”, Gorter’s “Mei”, de kritieken van Van Deyssel waren al verschenen, maar het grote publiek stond nog afwijzender tegenover het nieuwe proza dan in onze tijd tegenover de non-figuratieve kunst en de experimentelen.

En daar kwam in deze, toen nog kleine, conservatieve provinciale hoofdstad, waar oudere collegae niets van de nieuwlichters wilden weten, plotseling een boekhandel die de jonge literatuur propageerde.

Want de jonge Hijman, klein en donker, met een grote liefde voor kunst en cultuur, was in zijn Haagse opleidingstijd in aanraking gekomen met jonge kunstenaars, kende Kloos, Couperus, Mesdag, de Marissen als klanten van de zaak waar hij gewerkt had, had zijn hart verpand aan de nieuwe litteratuur.

Is het een wonder alle jongeren, allen die belangstelling hadden voor de nieuwe kunst, die aan het ontbloeien was, zich tot de nieuwe boekhandel aangetrokken voelden?


Geschiedenis