Boekenclubs

De Hijman Boekenclubs: samen lezen, bespreken en uitwisselen, onder de bezielende leiding van gepassioneerde lezers. Elke maand kiezen we nieuwe boeken en organiseren we nieuwe boekenclubs.

In september organiseren we een nieuwe editie van de  vier-seizoenen Ali Smith-leesclub bij Hijman Ongerijmd!


Ali Smiths vierdelige cyclus, waarvan elk deel is genoemd naar een seizoen, werd deze zomer afgesloten met de publicatie van Zomer. Het idee was, schreef Smith onlangs in The Guardian, om in vier jaar tijd vier afzonderlijke, maar met elkaar verbonden romans te schrijven. Dat is haar gelukt. Herfst verscheen in 2016 en vier jaar later verscheen het laatste deel. Smith wilde dat haar cyclus niet alleen de ontwikkelingen in de samenleving zou reflecteren, maar ook zou weergeven hoe die ontwikkelingen in taal worden gevat. De cyclische tijd (de seizoenen) moest worden gecombineerd met de lineaire tijd (de gebeurtenissen).

Vier romans lang hebben we gezien hoe mensen zich staande proberen te houden in deze onrustige en veranderende tijden, tussen ‘het munten van de woorden Brexit en Covid’, zoals Smith het zelf omschrijft. Nooit alleen, altijd met anderen, of dat nu medestanders of tegenstanders zijn.

Hijman organiseert dit jaar vier boekenclubs rondom Ali Smiths romancyclus. De boekenclubs staan onder leiding van onze boekverkoper Astrid Bamberg,  Ali Smith-fan van het eerste uur. Na de lezing van het eerste deel Herfst volgt nu de boekenclub rondom Winter.

In Winter volgen we vier mensen – twee oude zussen, een zoon van een van hen en een buitenstaander. Ze vieren samen kerst in een kast van een huis in Cornwall, ook al zijn ze eigenlijk vreemden voor elkaar. Wordt het vrede op aarde voor hen? De winter maakt dingen scherper zichtbaar. Ali Smiths Winter werpt een warme, wijze, vrolijke en compromisloze blik over ons post truth-tijdperk in een tijdloos verhaal over herinneringen, kunst en liefde.

Data bijeenkomst Boekenclubs Ali Smith:

woensdagavond 1 september of woensdagavond 8 september 

om 19.00 in Hijman Ongerijmd.


Inschrijving boekenclubs

    Inschrijven voor 20 augustus