Agenda

jan
17
do
Poëzieleestafel met vooruitblik op de Poëzieweek
jan 17 @ 20:00 – 21:00
Poëzieleestafel met vooruitblik op de Poëzieweek

Donderdagavond 17 januari is poëziekenner Wim van Til weer present aan onze leestafel. Ditmaal is het onderwerp de Poëzieweek die duurt van 31 januari tot 3 februari. Aan de orde komen de auteurs die een rol spelen in de activiteiten in de Poëzieweek in Arnhem: Tom Lanoye, Dean Bowen, Vicky Francken en Levi Weemoedt. Iedereen kan aanschuiven aan de Poëzieleestafel.

Tom Lanoye is de schrijver van het Poëzieweekgeschenk Vrij-wij? en is vrijdagavond 1 februari te gast in Rozet. Vicky Francken schreef het extra poëzieweekgeschenk Blauw is tweekleurig, zij presenteert deze bundel zaterdag 2 februari bij Hijman Ongerijmd tijdens een poëzielunch. Dean Bowen is de auteur van de geëngageerde bundel Bokman; Bowen is zondagmiddag 3 februari bij Hijman Ongerijmd te gast.

De Poëzieweek wordt 29 januari nog voorafgegaan door ‘Lichte Gedichtendag’. Daarom zal ook Levi Weemoedt en Pessimisme kun je leren! niet ontbreken.

jan
18
vr
OPRUIMING – boven in de Boeksalon
jan 18 – jan 27 hele dag
OPRUIMING - boven in de Boeksalon

Van vrijdagochtend 18 t/m zondagmiddag 27 is weer de jaarlijkse opruiming. Boven in de Boeksalon zijn dan weer veel mooie boeken te vinden. We nemen afscheid van ze om plaats te maken voor de nieuwe boeken die uitkomen…

Loop even door naar boven en kom lekker snuffelen. Let op: in het begin heb je de grootste keus, richting 27 januari zakken de prijzen…

De opruiming is de hele dag gedurende opruimingstijden.

jan
28
ma
Informatiebijeenkomst Senia Geschiedenis leesclub
jan 28 @ 14:00 – 15:00
Informatiebijeenkomst Senia Geschiedenis leesclub

Geschiedenisliefhebber? En wil je meer lezen rond een bepaald onderwerp, zoek je nieuwe contacten en inspirerende gesprekken? Doe dan mee met een leesclub van Senia. Deze middag is het informeren en kennismaken. 

Deze middag wordt georganiseerd door de Stichting Senia. Kijk hier voor meer informatie over hun aanpak. Of bel 0570-562656.

jan
29
di
Light-verse feestje – luister en dicht mee
jan 29 @ 20:00 – 22:00

Dinsdag 29 januari is het ‘Lichte Gedichten Dag’, de dag van de woordkunst en het voor iedereen begrijpelijke gedicht. In Arnhem vieren we dat met een ‘light-verse feestje’. Daar kan je niet alleen luisteren, maar ook zelf dichten en voordragen. Want met een beetje hulp kan iedereen een mooie limerick, haiku of elfje maken. Stadsdichter Jesse Laport presenteert en dichters Lilian Regtvoort, Geert Kruideren en dichter U helpen je op weg.

Dankzij het enorme succes van Pessimisme kun je leren van Levi Weemoedt staat het light-verse op dit moment volop in de belangstelling. Voor veel mensen is het werk van dichters als Willem Wilmink, drs. P,  Hans Dorresteijn of Jan Boerstoel echter nooit weggeweest.

Het maken van een light verse in de vorm van een limerick, haiku, elfje, ollekebolleke of zelfs vormvrij gedicht geeft veel plezier en iedereen met wat gevoel voor taal krijgt het snel onder de knie. De vorm is dwingend, maar geeft ook houvast en leidt tot creatieve vondsten.

Deze avond presenteren (ligth verse) dichters Lilian Regtvoort, Geert Kruideren, dichter U en Jesse Laport mooie voorbeelden en zij helpen iedereen op weg om zelf te gaan dichten. We besluiten de avond met een grote jamsessie waar dichter U en wie wil, de resultaten zal voordragen. We zorgen daarbij voor muzikale begeleiding.

De avond wordt georganiseerd door boekhandel Hijman Ongerijmd i.s.m. schrijverscafé Oscar en een aantal Arnhemse dichters.

 

lichte poëzie

is dichten met een knipoog

en spelen met taal

jan
31
do
Ed Bruinvis presenteert poëziebundel ‘Vage klachten’
jan 31 @ 19:30 – 21:30

Dit is de eerste dag van de Poëzieweek. Deze avond zal Ed Bruinvis zijn nieuwe poëziebundel Vage klachten presenteren. Deze komt uit bij uitgeverij Kontrast. 

De entree voor deze feestelijke boekpresentatie is gratis. Meld je wel even aan:

 

 

 

programma

19.30 uur – Inloop
20.00 uur – Welkom door Hermien Mijnen van boekhandel Hijman Ongerijmd
20.05 uur – Intro (Luca Rudolphus, gitaar)
20.10 uur – Tweegesprek met de auteur
20.45 uur – Intermezzo (Luca Rudolphus, gitaar)
20.50 uur – Uitreiking eerste exemplaar
21.30 uur – Sluiting

over Vage klachten

Het personage in Vage klachten is verzeild geraakt in het schemergebied tussen fictie en werkelijkheid. In zijn pogingen om weer greep te krijgen op zichzelf en de realiteit van alledag, zijn het vooral zijn emotievolle herinneringen die zich laten gelden. Herinneringen die hem in hun macht houden, maar die hem tegelijkertijd op weg helpen om weer in balans te komen met zichzelf en zijn omgeving. In een veertigtal verzen en commentaren voert de dichter ons mee op deze zoektocht die bij de lezer ongetwijfeld meer herkenning zal oproepen dan hij voor mogelijk had gehouden.

Net als in Rivierklei (2008), Open op zondag (2010) en De Muze (2015) staat in deze bundel de verwoed zoekende mens centraal, maar waar in eerdere bundels het accent nog lag op de ervaring van de beklemming en eenzaamheid in het dagelijks leven, is in Vage klachten de ultieme poging om het heden te accepteren het hoofdmotief.

feb
2
za
Poëzielunch met Vicky Francken
feb 2 @ 12:30 – 14:00

Kom zaterdagmiddag 2 februari lekker een broodje mee-eten en ondertussen genieten van de Poëzie. Vicky Francken, schreef het crU Poëzieweekgeschenk 2019 Blauw is tweekleurig. Vicky is ‘on tour’ langs de deelnemende boekhandels en bij ons is een informele lunchpauze met voordracht, interview en gesprek. 

Aanmelden niet nodig, schuif gewoon aan.

Over Vicky Francken

Vicky Francken (1989) ontving voor haar tijdschriftdebuut de Hollands Maandblad Schrijversbeurs voor Poëzie en publiceerde daarna onder meer in Tirade en Revisor. Ze studeerde vertaalwetenschap en werkt als literair vertaler uit het Frans en Engels. Ze debuteerde in 2017 met de bundel Röntgenfotomodel die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs: ‘Een dichter die het experiment niet schuwt. Muzikaal, lichtvoetig en speels.’ aldus het juryrapport.

        van beddengoed vouw ik een vrouw

en noem haar tegenwicht

’s avonds lig ik in haar armen

maar ze vindt het niks

omdat ik boos ben

naai ik haar mond dicht

 

Over uitgeverij crU

Uitgeverij crU is het poëziefonds van dichter/uitgever Nanne Nauta. crU geeft axiomatische poëzie uit (dat leggen we 2 februari nog wel uit, voor zover mogelijk). De naam, crU, is ontstaan uit een misverstand. Iemand zag een ondertitel van een eerste eigen beheer uitgave aan voor de naam van de uitgeverij.

Je krijgt het crU Poëzieweekgeschenk Blauw is tweekleurig door het aanschaffen van poëzie ter waarde van €12,50 tijdens de Poëzieweek 2019 (31 januari 2019 – 6 februari 2019) bij een van de deelnemende boekhandels.

De Literaire Boekhandel Lijnmarkt, Utrecht | Boekhandel Hijman Ongerijmd, Arnhem | Index Poetry, Leiden | Boekhandel van Rossum, Amsterdam | Boekhandel De Mandarijn, Gorinchem | Boekhandel Godert Walter, Groningen | Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Zutphen | Bosch&deJong boekverkopers, Rotterdam | De Drvkkery, Middelburg | Boekhandel Bijleveld, Utrecht | Boekhandel Van Dinter, Boxmeer | Boekhandel Limerick, Gent.

 

feb
3
zo
Poëziemiddag met Dean Bowen
feb 3 @ 14:30 – 16:30

De Week van de Poëzie vieren we altijd met een bijzondere dichter. Dat is dit jaar Dean Bowen. In 2018 verscheen Bokman, zijn debuut.

In Bokman graaft Bowen vergeten geschiedenissen op en ontleedt hij de structuren die ons politieke bewustzijn onderdrukt houden. Zo ontrafelt hij op magnifieke wijze zijn eigen erfenissen die zich op verschillende continenten afspelen. Hoe verhoud je je tot de mechanismen die politiek en maatschappelijk aan alle kanten druk uitoefenen op het individu?

Creative Writing studenten Pelumi Adejumo en Femke Zwiep gaan met Bowen in gesprek, iedereen kan vragen stellen, er is een ‘break’ met voordrachten van studenten. En natuurlijk draagt Dean Bowen voor. Daarna weet je: dit had ik niet mogen missen.

 

 

 

Bokman is lyrisch, bevlogen, mededogend, woedend – een dieppersoonlijke zoektocht die universele patronen blootlegt en vele stemmen aan het woord laat.

Dean Bowen. Bokman.
Uitgeverij Jurgen Maas. € 17,95.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

feb
5
di
Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins. Boekpresentatie in Luxor live
feb 5 @ 20:00 – 22:00
Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins. Boekpresentatie in Luxor live

Jarenlang volgde Marcel van Roosmalen het Arnhemse voetbalfenomeen Theo Janssen, soms vol enthousiasme maar net zo vaak schoorvoetend, en schreef minutieus alles op wat hij zag, hoorde en meemaakte. Het resultaat is een voetbalboek zoals dat in de hele wereld niet bestaat, van een unieke schrijver over een unieke sporter. Het boek ‘Op pad met De Dikke Prins’ wordt deze avond gepresenteerd in de grote zaal van Luxor Live.

Theo Janssen en Marcel van Roosmalen blijkt een gouden combinatie. Marcel van Roosmalen Op pad met De Dikke Prins gaat over roken, frikandellen, Arnhem, Twente en tatoeages, over kots in een handtasje en af en toe zelfs over voetbal.

Marcel van Roosmalen (1968) is journalist, schrijver en columnist voor o.a. NRC, De Nieuws BV op Radio 1 en Hard gras. Van Roosmalen wordt gerekend tot de beste columnisten van dit moment. Voor Je hebt het niet van mij ontving hij in 2006 de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek. Arnhemmers kennen hem natuurlijk ook van het onvergetelijke Geen brug te ver of De pootjes zitten er nog aan, een speciale uitgave van Hijman Ongerijmd.

Marcel van Roosmalen en Theo Janssen zullen allebei aanwezig zijn tijdens de boekpresentatie. Meer informatie over het programma volgt later.

Tickets maandag 21 januari, om 17.00 aan de deurkassa van Luxor Live

Toegang tot de boekpresentatie van Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins is gratis, maar er is een beperkt aantal van slechts 125 tickets beschikbaar. Wil je erbij zijn? Dan kun je de tickets maandag 21 januari, om 17.00 uur aan de deurkassa van Luxor Live afhalen. Max. 2 tickets p.p.
Eventueel resterende tickets komen dezelfde avond vanaf 20:00 uur in online ticketshop van Luxor Live beschikbaar. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Deze boekpresentatie is een samenwerking van Overamstel Uitgevers, boekhandel Hijman Ongerijmd en Luxor Live.

feb
10
zo
James Baldwin in Focus; Hijman Ongerijmd & Focus Filmtheater
feb 10 @ 14:30 – 18:00

Boekhandel Hijman Ongerijmd en Focus Filmtheater presenteren zondag 10 februari van 14:30 tot 18 uur: JAMES BALDWIN IN FOCUS, of ‘James Baldwin en de Harlem Renaissance literatuur’ . Een literaire middag met als afsluiting de voorpremière van de verfilming van Baldwin klassieker: If Beale Street Could Talk. 

Dit ter gelegenheid van het verschijnen van een aantal nieuwe vertalingen van James Baldwin en de verfilming van ‘If Beale Street Could Talk’. Michel Krielaars, chef boeken NRC, gaat met recensente Toef Jaeger en schrijfster Dominique van Varsseveld in gesprek over Afro-Amerikaanse literaire klassiekers uit de VS. Daarna volgt de voorpremière If Beale Street Could Talk.

Filmbeschrijving

If Beale Street Could Talk is een meeslepend, romantisch drama van Barry Jenkins, de regisseur van Oscarwinnaar Moonlight, gebaseerd op het gelijknamige boek van James Baldwin. Het verhaal speelt zich af begin jaren ’70 in Harlem, New York en vertelt over de liefde tussen Clementine ‘Tish’ Rivers (Kiki Layne) en Alonzo ‘Fonny’ Hunt (Stephan James). Na een jarenlange vriendschap geven ze toe aan hun liefde voor elkaar, maar Alonzo belandt onschuldig in de gevangenis.

Programma

14:30: gesprek met Michel Krielaars, Toef Jaeger en Dominique van Varsseveld
15:30: pauze (de foyerbar is geopend!)
15:50: start film
17:50: einde film

Het gesprek met Michel Krielaars, Toef Jaeger en Dominique van Varsseveld is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds.

Hijman Ongerijmd zorgt voor een boekentafel met Baldwinboeken.

Locatie Focus Filmtheater | Ticketverkoop via Focus Filmtheater, via de kassa of online via:

feb
14
do
I love you, Rietveld – Valentijnsdag in Showroom
feb 14 @ 19:30 – 22:30

Voor alle liefhebbers van architectuur en moderne kunst organiseren CASA en boekhandel Hijman Ongerijmd op donderdag 14 februari een avond in het teken van de liefde. De liefde tussen Truus Schröder en Gerrit Rietveld, de liefde voor de heldere lijnen en voor het experiment in de kunsten. Speciale hoofdgast is Jessica van Geel, de auteur van I love you, Rietveld, het liefdesverhaal van Rietveld en Schröder. Daarnaast wordt een passend randprogramma geboden. 

De avond wordt gehouden in Showroom, Langstraat 20. Het programma begint 20.00 uur, deuren open vanaf 19.30 uur. Meer over het programma volgt.

 

 

 

Over I love you, Rietveld

I love you, Rietveld is geschreven door historicus en journalist Jessica van Geel.  Zij vertelt het verhaal over de (geheime) liefde tussen de vermaarde ontwerper en architect Gerrit Rietveld en Truus Schröder. Zij stimuleerde zijn talent en was zijn artistieke geweten, en samen bouwden ze het wereldberoemde Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Jessica van Geel baseerde zich op uitgebreide research, interviews en persoonlijke documenten van de familie. Over liefde, familiebanden, de wording van een groot talent en, met het ontstaan van De Stijl en Dada, ook een treffend tijdsbeeld van een opwindende periode aan het begin van de vorige eeuw.

Jessica van Geel (1973) is journalist en historicus. Ze schrijft voor o.a. NRC Handelsblad, nrc.next, Vrij Nederland en de VARA Gids. In 2013 verscheen Ik zou uren met je kunnen praten maar… en in 2015 maakte ze samen met haar partner Claudia de Breij de interviews voor Neem een Geit, leven voor gevorderden.

 

I love you, Rietveld is uitgegeven bij Lebowski. Verkrijgbaar via de boekhandel of bestel het hieronder online. Ook in Showroom is het op 14 februari te koop, Jessica van Geel zal dan ook signeren.