Agenda

dec
7
za
Feestelijke presentatie ‘Arnhem uit de Kunst’
dec 7 @ 15:00 – 16:00
Feestelijke presentatie 'Arnhem uit de Kunst'

Zaterdagmiddag 7 december is er een feestelijk moment ter gelegenheid van het verschijnen van ‘Arnhem uit de kunst’. 

De toegang is vrij, aanmelden is niet nodig.

Na een welkom door de uitgever gaan auteur Theo Brink en boekontwerper Martien Frijns met elkaar in gesprek, waarna een eerste boek wordt overhandigd aan Florentijn Hofman. Zijn Feestaardvarken is Arnhems’ grootste en meest bekende publieke kunstwerk.

Het verschijnen van ‘Arnhem uit de kunst’ is een ode aan meer dan duizend kunstwerken en hun makers. Door vele (historische) wetenswaardigheden en de prachtige fotoverhalen toont het boek hoe deze onlosmakelijk zijn verbonden aan Arnhem. Dit ‘nulboek’ is bovendien de eerste stap naar langdurige aandacht voor kunst in de publieke ruimte. Lees hier meer over het boek.

Na afloop is er een bescheiden borrel en zal Theo Brink signeren.

dec
12
do
Een Goed Boek 2019 – in Showroom
dec 12 @ 20:00 – 22:00
Een Goed Boek 2019 - in Showroom

Jaarlijks worden er in Arnhem bijzondere boeken gemaakt die opvallen vanwege hun vormgeving, fotografie, druk of inhoud. Architectuurcentrum CASA en Ontwerp Platform Arnhem (OPA) organiseren daarom de avond Een Goed Boek 2019.

De avond vindt plaats bij Showroom, Langstraat 20. Deur open vanaf 19.30 uur. 

Tijdens deze avond wordt een selectie van zeven non-fictieboeken met een Arnhemse tintje gepresenteerd door de makers zelf. Met dit jaar:

  • Het Duivelshuis in Arnhem: Jeroen van de Werf / Karina Dimitriu
  • Toevluchtsoord: Martin Wieldraaijer
  • Rijnwijk Mijn wijk: Erik van Cuyk / Margot Wolters
  • Nederlandse & Duitse studenten vertellen over de Grens: STUKK Design
  • Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem: Bart van der Mark / Rob Wolfs
  • Hovers’ Tractors: Floris Hovers
  • A Designer’s Material: Pauline van Dongen / Catalogtree

Na het podiumprogramma is er een gezellige boekenborrel met signeersessies en boekverkoop. De echte boekenliefhebber mag deze avond niet missen en kan hier zeker ook een goed kerstcadeau vinden.

Hijman Ongerijmd is present met een mooie boekentafel, o.a. met ‘Arnhem uit de kunst’ dat net te laat verscheen om genomineerd te worden.

Meer informatie via OPA of facebook.

 

dec
17
di
Filosofisch Café Arnhem met een Moreel Beraad
dec 17 @ 19:45 – 22:00
Filosofisch Café Arnhem met een Moreel Beraad

Tijdens het Filosofisch Café van december wordt een moreel beraad gehouden. Deelnemers kunnen tijdens de avond een moreel dilemma aandragen. De aanwezigen bepalen welke dilemma’s nader worden onderzocht. De avond wordt begeleid door Dick Kleinlugtenbelt.

Moreel beraad is een overkoepelend begrip voor diverse vormen van systematische ethische reflectie op concrete ervaringen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende gespreksmethoden, zoals de dilemmamethode, de socratische dialoog en de Nijmeegse methode. Er is een groeiende behoefte om te reflecteren op de ethische kanten van het werk en het leven in allerlei sectoren van de samenleving, zoals de gezondheidszorg, het onderwijs, gevangeniswezen en de politiek. Steeds meer professionals, personen en organisaties lopen tegen morele vraagstukken op en hebben behoefte om expertise op te bouwen om daar (methodisch) goed mee om te kunnen gaan.

Na een korte inleiding zal Dick Kleinlugtenbelt met de aanwezigen in een aantal stappen een moreel beraad houden. We gaan in een concreet voorbeeld wat iemand zelf mee heeft gemaakt op zoek naar de waarde, het ethische principe waar een tekort aan is en onderzoeken wat dit betekent voor het handelen.

Aanmelden is niet nodig.

dec
23
ma
Kerstkoopavond
dec 23 @ 18:00 – 21:00
Kerstkoopavond

Maandagavond 23 december zijn we extra open voor Kerst. Sla nog snel een paar mooie boeken in voor jezelf of als kerstcadeau. Genoeg te kiezen en wij helpen graag.

jan
18
za
Workshop ‘spannende tekst schrijven’ met Antoinette Kalkman
jan 18 @ 14:00 – 16:30

Workshop ‘spannende tekst schrijven’

De eerste workshop van het Arnhems Schrijfatelier in het nieuwe jaar is meteen een spannende! Antoinette Kalkman, auteur en docent van de ThrillerAcademie laat je deze middag ontdekken hoe je een verhaal echt spannend kan maken. Ook teksten die niet tot het thrillergenre behoren, kunnen flink opknappen van haar tips! Elk verhaal heeft tenslotte spanning nodig.

Korte beschrijving van de workshop

Antoinette Kalkman introduceert je in de wereld van de thrillers. Wat maakt dat de lezer helemaal in het verhaal wordt getrokken en de spanning voelt oplopen? Na een korte introductie wordt gewerkt aan eigen tekstfragmenten. Hoe kun je situaties, personages en de opbouw van je verhaal zo maken dat ze (nog) spannender worden? Antoinette zal hierbij helpen met veel tips & trics. Daarnaast wordt actief gebruik gemaakt van de expertise van de deelnemers aan de workshop.

Meedoen

Iedereen die graag schrijft is welkom. Wie wil kan van te voren een korte tekst aanleveren met een kort verhaal of een deel daarvan (max. een half A4-tje). Antoinette zorgt dan voor persoonlijke feedback. Stuur het tekstje direct mee bij je aanmelding (rode potlood) of wat later.

De kosten bedragen € 10,00 p.p. De workshop gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Dus meld je alvast aan via onderstaande link!

 

 

 

over Antoinette Kalkman

Antoinette Kalkman (1964) is moeder, ondernemer, marketeer en schrijver, in willekeurige volgorde. Na een aantal omzwervingen in de advocatuur, chemie en modebranche komt ze ruim 20 jaar geleden per ongeluk terecht in de financiële sector. Daar richt ze twee ondernemingen op en behoort na een aantal jaren tot de top 75 meest invloedrijke vrouwen in de verzekeringsbranche. Ze steekt haar mening over dienstverlening en de noodzaak om dit beter doen voor de klant niet onder stoelen of banken en wordt een veelgevraagd columniste in de financiële vakpers.
In 2013 schrijft ze Schuld & Boete, een jubileumboek met 19 geromantiseerde verhalen, gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de financiële praktijk.  Vanaf dan wijdt ze een steeds groter gedeelte van haar tijd aan het schrijven.
Ze volgt diverse schrijfopleidingen, waaronder de Schrijversacademie en de Meesterproef van de Querido Academie. In 2018 start ze haar eigen schrijfopleiding op maat met Marelle Boersma. Binnen deze ThrillerAcademie neemt Antoinette met name de onderdelen personal branding en boekmarketing voor haar rekening. In 2019 verscheen haar thrillerdebuut Bonuszoon.
Als onderdeel van de Schrijfjuffers blogt ze sinds 2019 over de dromen en dwalingen van het schrijverschap.

over het Arnhems Schrijfatelier

Het Arnhems Schrijfatelier is een samenwerking van schrijverscafé Oscar en boekhandel Hijman Ongerijmd. Iedere zaterdagmorgen biedt het Schrijfatelier ‘ruimte om te schrijven’ (10.30-13.00 uur bij Hijman Ongerijmd) en ongeveer eenmaal per 6 weken wordt een praktische schrijfworkshop aangeboden.

 

jan
30
do
Open avond – afscheid Hermien & Theo, welkom Monique & Frank
jan 30 @ 19:00 – 23:00

Donderdagavond 30 januari (Gedichtendag) nemen Theo en Hermien afscheid van boekhandel Hijman Ongerijmd en verwelkomen we hun opvolgers Monique en Frank.

We doen dit tijdens een OPEN AVOND vol poëzie, gesproken woord en een goed glas.

Aanmelden is niet nodig, erbij zijn wel.

feb
2
zo
‘Little Women’ met introductie door Katja de Bruin (bij Focus Filmtheater)
feb 2 @ 14:30 – 17:30

Eind januari gaat Little Women in première, naar het boek van Louisa May Alcott en geregisseerd door Greta Gerwig. Focus Filmtheater en Hijman Ongerijmd presenteren zondagmiddag 2 februari de film met een introductie door Katja de Bruin (redacteur VPRO-gids).

De middag vindt plaats bij Focus Filmtheater. Informatie over definitief tijdstip en kaartverkoop volgt.

Bekijk hier alvast de trailer van de film.

De klassieker Little women, geschreven door Louisa May Alcott (1832-1888) is opnieuw vertaald in het Nederlands door Mieke Prins. ‘Onder moeders vleugels’ is de moeder der meidenboeken en een feministische klassieker. Hoofdpersonen zijn vier zussen: de lieftallige Meg, de kwetsbare Beth, de lichtelijk verwende Amy en de getalenteerde tomboy Jo die anderhalve eeuw na haar literaire geboorte nog steeds talloze schrijfsters en andere vrouwen inspireert, zoals J.K. Rowling en Barbara Kingsolver.

Via de dromen, spelletjes, plagerijen, brieven, tegenslagen en romances van de vier zussen worden vrouwen over de hele wereld en van alle leeftijden deel van de bijzondere familie March. En van de worsteling tussen maatschappij en individualiteit.

Louisa M. Alcott. Onder moeders vleugels.
Kokboekencentrum. € 17,99.

bestel online

 

 

feb
4
di
Actuele poëzie lezen met Willemijn Kranendonk
feb 4 @ 19:30 – 21:00

Actuele poëzie lezen met Willemijn Kranendonk – deze avond is de eerste bijeenkomst van een leesclub om poëzie te lezen en bespreken. Je hoeft geen poëziekenner te zijn om mee te doen, wel van taal en lezen houden! De leesclub komt iedere eerste dinsdagavond van de maand bij elkaar en wordt begeleid door Willemijn Kranendonk.

De ‘leeslijst’ wordt in overleg samengesteld. Het wordt een mix van een aantal lievelingsdichters van Willemijn (zoals Michaelis, Maarten Inghels en Ivo Lêdo), de wensen van de deelnemers en de genomineerde bundels voor de Grote Poëzieprijs. Mogelijk wordt een keer een dichter uitgenodigd of een bijeenkomst met voordracht bezocht.

Als basis wordt het boek Waarom we poëzie haten van Ben Lerner gebruikt. Dit essay is heel beeldend geschreven en gaat over waarom poëzie zo moeilijk, ondoorgrondelijk, stom is en dat dat het juist interessant en goed maakt.

Willemijn Kranendonk schrijft proza en poëzie en is afgestudeerd aan de opleiding Creative Writing aan ArtEZ Arnhem. Als afstudeerwerk heeft ze een poëziebundel geschreven. De gedichten gaan over klimaatverandering, rituelen en vervreemding van ons lichaam en de wereld waar we in leven. Nu werkt ze aan haar debuutroman die zal verschijnen bij uitgeverij Van Oorschot. Willemijn is nieuwsgierig naar de wensen van de deelnemers!

Praktische informatie

  • 5 bijeenkomsten op de eerste dinsdag van de maand (4 feb – 3 mrt – 7 apr – 5 mei en 2 juni) van 19.30 tot 21.00 uur.
  • Kosten: € 50,00 (€ 45,00 wie intekent voor Gedichtendag); het boek van Ben Lerner (niet verplicht, wel aanbevolen) kost € 18,50.
  • Aantal deelnemers: minimaal 8.

Aanmelden / meer informatie / het boek van Lerner bestellen kan via hermien@hijmanongerijmd.nl