Agenda

sep
15
za
Arnhems Schrijfatelier van start: ruimte om te schrijven!
sep 15 @ 10:30 – 13:00
Arnhems Schrijfatelier van start: ruimte om te schrijven!

Het Arnhems Schrijfatelier is een nieuw initiatief van schrijverscafé Oscar en boekhandel Hijman Ongerijmd. Iedereen kan vanaf deze zaterdagmorgen in de Boeksalon van Hijman Ongerijmd in alle rust komen schrijven. Ongeveer eenmaal in de zes weken wordt het atelier aangevuld met een praktische workshop.

Het Arnhems Schrijfatelier is gericht op iedereen die schrijft voor zijn of haar plezier en zich daarin wil ontwikkelen. Deze zaterdagmorgen 15 september is de feestelijke start. Programma volgt!

sep
29
za
Leesclub rond ‘Mijn kinderjaren in de Provence’
sep 29 @ 14:00 – 16:00

Zaterdagmiddag 29 september kan iedereen die ‘Mijn kinderjaren in de Provence’ heeft gelezen of aan het lezen is, meedoen aan een leesclub in Franse stijl. Zo houden we de lange warme zomer nog even vast en duiken we meteen in een klassieker. De leesclub wordt georganiseerd i.s.m. met het Letterenfonds en begeleid door schrijver en ‘Pagnol ambassadeur’ Max Urai.
De e
ntree is vrij. Wel even aanmelden! Want de leesclub gaat door bij minimaal 5 deelnemers.

 

 

 

Marcel Pagnol was één van de bekendste kunstenaars van Frankrijk in de jaren ‘50 – hij maakte films, theater, vertaalde Shakespeare, en schreef romans en autobiografieën over zijn jeugd. Twee van die  autobiografieën zijn nu gebundeld door De Geus onder de titel Herinneringen aan mijn kindertijd. Op 29 september nodigt Hijman Ongerijmd schrijver Max Urai uit om een leesclub te leiden over dit boek.

Hoewel hij het grootste deel van zijn leven in Parijs woonde gingen alle verhalen van Marcel Pagnol  over de Provence. Zijn twee bekendste films, Jean de Florette en Manon des Sources, gaan over een moord in het Zuid-Franse gebied; zijn romans spelen zich er af, en veel van zijn theater. In Herinneringen aan mijn kindertijd, waarvan het eerste deel uitkwam toen Pagnol 62 was, kijkt hij terug naar zijn jonge jaren in dat gebied.
Het Franse platteland vóór de Eerste Wereldoorlog was een plek die nu wel een andere wereld lijkt – alle belangrijke technologische ontwikkelingen van die tijd, zoals telefoons en auto’s, waren nog niet gearriveerd. In plaats daarvan omschrijft Pagnol een wereld van houten watermolens, grootvaders die hun geld verdienen door stenen stuk te slaan, cafés waarin op zaterdag word gevochten, en bossen waarin mannen hun zoontjes leerden hun eigen eten te schieten.
Pagnol is ironisch en soms wat sentimenteel in zijn omschrijvingen, maar wat het meest geloofd is aan zijn autobiografische werk is dat het zo goed weergeeft hoe het is om een kind te zijn. Net als Roald Dahl, toen die zijn autobiografieën schreef, was Pagnol dit nog niet vergeten toen hij in de zestig was. Liefhebbers van jeugdverhalen en Franse sfeer kunnen hun hart ophalen.
Daarnaast is het boek interessant als een voorbeeld van life writing, het schrijven over het eigen leven. Pagnol doet niet alsof zijn herinneringen foutloos zijn, of ononderbroken; soms zitten er gaten van een paar jaar in het boek. Hij laat zien hoe hij de herinneringen bij zichzelf oproept. Eén van de eerste hoofdstukken, bijvoorbeeld, begint ermee dat hij de kop beschrijft van de hamer waarmee zijn grootvader jarenlang op een beitel heeft geslagen. Het staal is door dit werk helemaal hol uitgesleten.

Max Urai is schrijver, recensent, en een van de ambassadeurs van Schwob, een project van het Letterenfonds dat is gericht op het onder de aandacht brengen van klassiekers in de literatuur. Tijdens de leesclubmiddag zal hij het gesprek over dit boek leiden met gerichte vragen en wat meer achtergrondinformatie over de auteur en het boek.

Bestel het boek, ga lekker lezen en doe mee in de Leesclub!

Marcel Pagnol. Mijn kinderjaren in de Provence.
De Geus. € 18,99.

okt
6
za
‘Lampje’ een muzikale voorstelling voor jong en oud
okt 6 @ 14:30 – 16:00

Lampje is een sprookjesachtig en onweerstaanbaar avontuur voor iedereen vanaf 9 jaar. Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek nodigen we jong en oud uit voor de muzikale voorstelling Lampje. De voorstelling vertelt het verhaal van Lampje en zit vol mooie en weemoedige liedjes.

Annet Schaap schreef het prachtige boek Lampje, een sprookjesachtig verhaal over de dochter van de vuurtorenwachter en een jongen met een vissenstaart. Samen met Fredrike de Winter maakte ze er vervolgens een muzikale vertelvoorstelling bij.

Annet Schaap won met Lampje de Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek. Én ze won er een Zilveren Griffel mee. “Wervelende taal, sfeervol beeld en oprechte durf”, verklaarde de jury. Lampje is een van de Vakantieliefdes van de boekverkopers, ‘een boek waar je wangen van gaan gloeien!’

Annet Schaap (1965) illustreerde eerder bijna tweehonderd kinderboeken, waaronder de Hoe Overleef Ik-serie van Francine Oomen. Lampje is haar debuut.

Annet Schaap. Lampje.
Querido, 15,99.

okt
14
zo
Campert middag met Mirjam van Hengel en Poëzie Hardop
okt 14 @ 14:30 – 16:30

Mirjam van Hengel schreef Een knipperend ogenblik een biografie over het leven en werk van schrijver en dichter Remco Campert. Deze middag is zij te gast en wordt haar verhaal afgewisseld met voordracht door Poëzie Hardop.

Dichter, columnist en schrijver Campert bouwde sinds de jaren vijftig een aanzienlijk oeuvre op en ontving diverse onderscheidingen voor zijn werk. Mirjam Van Hengel sprak gedurende twee jaar wekelijks met Campert en kreeg inzage in zijn volledige archief. Het leidde tot “een portret van het leven en werk van een geliefde schrijver bij wie altijd te lezen is wat er op zijn pad terecht kwam”.
Bekende boeken van Campert zijn onder meer Het Leven is Vurrukkulluk uit 1961, dat dit jaar werd verfilmd, en Een Liefde in Parijs uit 2004. Maar bovenal was Campert een groot dichter. Deze middag vertelt Mirjam van Hengel over Campert. Zij wordt afgewisseld met voordracht door Poëzie Hardop.

Mirjam van Hengel schreef eerder een biografie over leven en werk van Leo Vroman. Ook toen organiseerden we daarover een bijeenkomst. Daaraan bewaren we mooie herinneringen!

 

 

 

Een knipperend ogenblik. Mirjam van Hengel.
De Bezige Bij. € 29.99.
verschijnt eind augustus

 

okt
21
zo
Marita Mathijsen over Jacob van Lennep, een bezielde schavuit
okt 21 @ 14:30 – 16:00

Schrijver, dichter en staatsman Jacob van Lennep (1802-1868) leidde als een ‘bezielde schavuit’ een fascinerend leven. Marita Mathijsen schreef zijn levensverhaal, dat tegelijk een biografie is van een tijdperk. Mathijsen schrijft met humor, inlevingsvermogen en eruditie en weet zo de complexe negentiende eeuw voor iedereen toegankelijk te maken. Niet voor niets is haar boek genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2018.

Deze middag vertelt Marita Mathijsen over de ‘bezielde schavuit’ Jacob van Lennep en zijn tijd.

Entree € 5,00.

 

 

 

Jacob van Lennep is een gangmaker en spotter, vrouwenliefhebber en hulpvaardig vriend. Hij overlijdt in Oosterbeek waar zijn grafmonument nog op de oude begraafplaats aan de Fangmanweg is te vinden. Hij leidde een gespleten leven, tussen de bedrukkende moraal en de turbulente moderniseringen van zijn tijd. Als telg uit een voorname Amsterdamse familie voelde hij de last daarvan op zich drukken. Want iemand van zijn afkomst moest zich conformeren, en dat lag hem helemaal niet…
Zijn daadkracht was enorm: Amsterdam dankt zijn waterleiding aan hem en Den Haag het behoud van de Ridderzaal. Hij was betrokken bij de plannen voor het Amstel Hotel, het Noordzeekanaal en het Rijksmuseum. Bovenal was Jacob van Lennep een getalenteerde, enorm productieve schrijver die de moed had zijn eigen weg te volgen in een door conventies bepaalde tijd. Wel kostten zijn spotverzen op de vaderlandse geschiedenis zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer.

Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde. Zij doorzocht duizenden brieven en documenten en sprak met vele afstammelingen, van wie ze oude familieverhalen achterhaalde en tal van onbekende foto’s en tekeningen, die in het rijk geïllustreerde boek zijn opgenomen.

Marita Mathijsen. Jacob van Lennep. Een bezielde schavuit.
Uitgeverij Balans. € 39,35.

 

 

 

DE GLIMWORM EN DE PAD

Een fabel

Vonk’lend door het loverduister,
Zelf onkundig van haar luister,
Licht-ster van de klavergrond,
Doolde een glimworm in het rond.
Uit het zwabbrig slijm gekropen,
Stort een pad, met vuil bedropen,
Op die fel gehate schijn
‘t Onweerstaanbaar moordvenijn.
‘Waarom doodt in arren moede,
Waarom doodt mij uwe woede,
Daar ‘k u nooit beledigd had?’
‘Waarom licht gij?” bromt de pad.

Vertalingen en navolgingen in poezy (1884)