Agenda

nov
21
do
Peter Brusse over ‘Ach, Engeland’ en de Brexit
nov 21 @ 20:00 – 22:00

Deze avond geeft de nestor onder de journalisten ‘buitenland’ een lezing over de relatie Engeland-Nederland. Hij zal deze voorzien van historische anekdotes, actuele politieke kwesties en hedendaagse mijmeringen. Hij is niet bang een standpunt in te nemen, na afloop van de lezing gaat hij graag in discussie met de aanwezigen.

 

 

 

Peter Brusse bestudeert de Britten al ruim een halve eeuw en weet dat je ze nooit echt zult begrijpen. Hij was jarenlang correspondent in Londen voor de Volkskrant en het NOS Journaal. Hij schreef onder andere de bestsellers Neem nou Londen en Engeland bestaat niet. De Brexit-soap schreeuwt om duiding van alle informatie, niemand kan dat beter doen dan Peter Brusse.

over Ach Engeland

Zijn nieuwste boek is Ach Engeland, met als ondertitel Wij en onze overburen. Van Bonifatius tot Brexit. Daarin maakt Brusse, aan de vooravond van de Brexit, de balans op. Want de Britten nemen dan wel afscheid van Europa, maar in het geval van Nederland is dat eigenlijk onmogelijk. Beide zeevarende naties delen een lange geschiedenis. Ze voerden oorlog met elkaar, probeerden elkaar te bekeren, leenden elkaars taal en imiteren elkaar nog altijd.

Al in de donkere middeleeuwen werd een Fries meisje koningin van Engeland. De Engelse monnik Bonifatius werd bij Dokkum vermoord. Erasmus schreef zijn meesterwerk in Londen, stadhouder Willem III veroverde Engeland en richtte de Bank of England op. In de Gouden Eeuw voeren we als rivalen over de wereldzeeën. Een Britse ingenieur legde de basis voor de Twentse textielindustrie, al tijdens de Boerenoorlog was er fake news en in de Tweede Wereldoorlog hielden de Britten stand en kwamen ons te hulp.

Ach, Engeland is een originele, onderhoudende, caleidoscopische geschiedenis, een liefdesverklaring aan onze eigenwijze overbuur, geschreven door een van zijn grootste kenners. Want wij Nederlanders kunnen niet zonder de Engelsen – en andersom.

 

Peter Brusse. Ach Engeland.
Balans. € 19,99.

 

 

 

nov
30
za
Theo Brink signeert ‘Arnhem uit de kunst’
nov 30 @ 10:00 – 13:00
Theo Brink signeert ‘Arnhem uit de kunst’

Zaterdag 30 november verschijnt Arnhem uit de kunst. ‘s Ochtends is auteur Theo Brink (‘de Arnhemse kunstdetective’) aanwezig zijn boek te signeren. Als er tijd voor is zal hij ook vragen beantwoorden en wat meer vertellen over zijn intensieve speurtocht om alle kunst in de publieke ruimte in kaart te brengen.

Arnhem uit de kunst is een uitgave van Hijman Ongerijmd. Het 240 pagina’s tellende boek bevat beschrijvingen van meer dan duizend kunstwerken en hun makers. Verspreid door het boek zijn bovendien veel (historische) wetenswaardigheden te lezen. Gedetailleerde plattegronden helpen de lezer zich te oriënteren.

Arnhem uit de kunst  is voorzien van veel beeldmateriaal, waaronder een speciaal ‘Arnhem & kunst’ fotoverhaal van de hand van fotograaf Herman van Ommen.

Intekenen voor 15 november? Dan ligt het boek voor v.a. 30 november voor  €30,00 voor je klaar. Kijk hier voor meer informatie.

Theo Brink. Arnhem uit de kunst.
Hijman Ongerijmd. € 34,95.