Agenda

dec
15
za
KEES VAN KOOTEN KOMT!
dec 15 @ 15:00 – 16:00

Kees van Kooten komt deze middag zijn Sterk verdund signeren. In de mooie dundrukreeks van Van Oorschot gingen Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt, Marga Minco, Remco Campert en Theo Thijssen hem voor. Sterk verdund bevat werk uit de bundels Treitertrends, Koot graaft zich autobio, Levensnevel, Tijdelijk nieuw en Modermismen.

Uitgeverij Van Oorschot maakte een mooie selectie uit het werk van Kees van Kooten. Volgens de uitgever past Van Kooten helemaal in de ‘tijdloos ouderwetse’ dundruk reeks.

In Sterk verdund is Van Kooten teruggebracht tot zijn essentie. Hij is puntig op de korte baan, met een waanzinnig plezier in taal, ontroerend en gedoseerd ongemakkelijk, maar boven alles onweerstaanbaar grappig.

Kees van Kooten. Sterk verdund.
Uitgeverij Van Oorschot, 24,99.

dec
18
di
Stoïcijnse oefeningen in het Filosofisch Café Arnhem
dec 18 @ 19:45 – dec 19 @ 22:00
Stoïcijnse oefeningen in het Filosofisch Café Arnhem

Dick Kleinlugtenbelt begeleidt deze avond een stoïcijnse oefening: op zoek naar je innerlijk kompas, een oefening in onafhankelijkheid en zielsrust. Na een korte inleiding wordt de oefening gedaan en nabesproken. 

Aanmelden is niet nodig.

Velen zijn bekend met de Socratische dialoog, een oefening in kritisch zelfonderzoek. Veel minder bekend zijn de oefeningen van de Romeinse Stoïcijnen, zoals Epictetus en Seneca. Van Seneca is bekend dat hij iedere avond een zelfonderzoek deed, waarin hij de hele dag doorloopt en doorzoekt op gemaakte ‘vergissingen en fouten’. Vaak waren Seneca’s zelfonderzoeken gericht op het omgaan met woede. Niet verwonderlijk, hij was de opvoeder van Nero.

Dick Kleinlugtenbelt heeft de afgelopen jaren een Stoïcijnse gespreksmethode ontwikkeld die beschreven wordt in zijn nieuwe boek ‘Moderne levenskunsten. De mens en de kunst van het leven’. De gespreksmethode kan gebruikt worden in groepen en is geïnspireerd door een tekst van Seneca. Na een korte inleiding over de kenmerken van deze oefening en de betekenis van ‘leefregels en deugden’ wordt de oefening met de deelnemers aan het filosofisch café gedaan en vervolgens nabesproken.

Het Filosofisch Café Arnhem is iedere derde dinsdag van de maand. 

 

 

 

dec
20
do
Poëzieleestafel met Els de Groen over haar bundel ‘Wakker vallen’
dec 20 @ 20:00 – 21:30

Els de Groen is deze avond te gast bij de Poëzieleestafel. Zij is de auteur van de bundel Wakker vallen. Een bijzondere bundel want het is een vierkleurenuitgave met 84 gedichten en ruim 30 eigen olieverfschilderijen. Wakker vallen is een spel met woorden en beelden. Door de fraaie vormgeving is het bovendien een mooi cadeauboek. Daar geven we deze cadeau maand graag extra aandacht aan. 

Aanmelden is niet nodig, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Wakker vallen is een uitbundig spel met de taal. Britten en Fransen vallen verliefd (fall in love, tombent amoureux), Nederlanders vallen in slaap. Wakker vallen doet niemand. Waarom eigenlijk niet? Waarom sluiten we vriendschap als we openen bedoelen? En waarom is vogelvrij allerminst vogelveilig? Taal is boeiende materie. Wie de woorden ook maar een tikje kantelt, verandert het perspectief en daarmee zijn kijk op de wereld.

“Prachtig”, zo vat Wim Daniëls het nieuwste boek van Els de Groen samen. Kun je na 49 titels nog debuteren? Ja, dus. De Groen begon al te schrijven voordat ze twintig was. Ze publiceerde kinderverhalen, boeken voor oudere jeugd, romans voor volwassenen, reisreportages en essays, die in dertien talen werden vertaald en eenmaal zelfs verfilmd. In Wakker vallen debuteert ze als dichter én als schilder, want naast de 84 gedichten bevat het boek meer dan dertig olieverfschilderijen van de auteur zelf. Om die schilderijen tot hun recht te laten komen is de bundel volledig in vierkleurendruk uitgevoerd, waarbij tekst en beeld speels met elkaar zijn vervlochten.

Wakker vallen is de literaire en filosofische neerslag van vele jaren reizen. De Groen was ooggetuige van de politieke omwentelingen in de USSR en de landen in Oost-Europa, reisde door Joegoslavië tijdens de Balkanoorlog en nam haar intrek in een Bulgaars getto om het dagelijks leven van bewoners te kunnen beschrijven. Vanwege haar kennis van Oost-Europa werd haar gevraagd zich te kandideren voor het Europees Parlement. Ook die periode, waarin ze o.a. Gaza en de Westbank bezoekt, komt in gedichten aan de orde.

Rodaan Al Galidi, winnaar van de prestigieuze Literatuurprijs van de Europese Unie en auteur van onder meer de poëziebundel Koelkastlicht en de autobiografische roman Hoe ik talent voor het leven kreeg, schrijft: “Els de Groen, vrouw vol woorden. Ik hoop dat ze prachtige boeken blijft schrijven en ik zal genieten van haar warme verzen.”

Els de Groen. Wakker vallen.
Uitgeverij In de Knipscheer € 22,00.

 

 

dec
21
vr
Extra Kerst koopavond
dec 21 @ 18:00 – 21:00
Extra Kerst koopavond

Vlak voor de Kerstdagen is het niet alleen op de gebruikelijke donderdag koopavond maar ook op vrijdag. Extra gelegenheid om rustig een mooi cadeau voor de kerstdagen uit te zoeken. We helpen graag! 

jan
12
za
Oud-burgemeester Herman Kaiser in gesprek over ‘In waarde verbonden’
jan 12 @ 15:00 – 16:00

Herman Kaiser, tot vorig jaar burgemeester van Arnhem, vertelt deze middag over zijn boek In waarde verbonden. Toen hij in zijn tijd als burgemeester van Arnhem ziek was, begon hij te schrijven. Nu is er een boek waarin Kaiser oproept meer te kijken naar gedeelde waarden. Mensen zouden zich veel minder moeten ergeren aan kleine meningsverschillen en hun energie meer moeten richten op de waarden die ze delen. Waarom zijn oproep, welke inspiratiebronnen heeft hij en wat betekent het in de praktijk? Kaiser gaat hierover in gesprek met Dick van der Meer en de aanwezigen.

Na afloop is er gelegenheid het boek te laten signeren. Deelname is vrij, aanmelden wordt op prijs gesteld.

 

 

 

Over In waarde verbonden

Onze samenleving wordt gedragen door waarden, zoals respect voor de menselijke waardigheid. Mensen die gezamenlijke waarden delen hebben een basis om op voort te bouwen. Zij hoeven elkaar niet voortdurend vliegen af te vangen over kleinigheden. Met gedeelde waarden is er een basis voor vertrouwen. Je kunt een gesprek voeren omdat je in staat bent de ander bij jou toe te laten. De ruimte voor dialoog en het elkaar serieus willen nemen wordt helaas te vaak verstoord door de echo’s van monologen over het eigen gelijk. De dialoogruimte die hoort bij een waardevolle samenleving lijkt steeds meer op een echoput.

Een rode draad door het boek is dat traditie en vernieuwing met elkaar in verbinding worden gebracht in een geïnspireerd vooruitgangsdenken. Dit boek is een inspiratiebron voor wie op zoek is naar handvatten voor hechtere samenwerking binnen en tussen organisaties of naar betekenisvolle kaders voor een gezamenlijke toekomst. De besproken voorbeelden uit de traditie zullen ook mensen aanspreken in hun persoonlijke zoektocht naar verbindende waarden.

Herman Kaiser (1954) studeerde politicologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij vervulde functies in het openbaar bestuur en consultancy, waaronder van 2013 tot 2017 burgemeester van Arnhem. Zijn speelveld is de driehoek politiek, kerk en samenleving. Hij was onder meer lid van de Katholieke Raad voor Kerk en Samenleving, de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling en voorzitter van het Christelijk Sociaal Congres. Hij is sinds 1975 actief betrokken bij de ontwikkeling van de christendemocratie.

 

Herman Kaiser. In waarde verbonden.
Adveniat. € 24,95.

 

 

jan
28
ma
Informatiebijeenkomst Senia Geschiedenis leesclub
jan 28 @ 14:00 – 15:00
Informatiebijeenkomst Senia Geschiedenis leesclub

Geschiedenisliefhebber? En wil je meer lezen rond een bepaald onderwerp, zoek je nieuwe contacten en inspirerende gesprekken? Doe dan mee met een leesclub van Senia. Deze middag is het informeren en kennismaken. 

Deze middag wordt georganiseerd door de Stichting Senia. Kijk hier voor meer informatie over hun aanpak. Of bel 0570-562656.

jan
29
di
Light-verse feestje ter gelegenheid van Lichtegedichtendag
jan 29 @ 20:00 – 22:00

Aan de vooravond van de Poëzieweek is het 29 januari Lichtegedichtendag. Dat gaan we ‘s avonds vieren met een light-verse feestje. Het wordt een avond zelf maken én voordragen van haiku’s, limericks, elfjes, ollekebollekes, sms gedichten….

Drs. P noemde dit soort gedichten ‘plezierdichten’, omdat het plezier in het nauwkeurig omgaan en het spelen met taal en het hanteren van strakke versvormen voorop staat. Deze avond gaan we dus vooral veel plezier maken. O.a. taalliefhebber en light verse dichter Geert Kruideren draagt voor en zal meehelpen met het maken van gedichten.

De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Schrijverscafé Oscar en de entree is vrij.

Alle taalliefhebbers welkom!

lichte poëzie

is dichten met een knipoog

en spelen met taal

jan
31
do
Ed Bruinvis presenteert poëziebundel ‘Vage klachten’
jan 31 @ 19:30 – 21:30
Ed Bruinvis presenteert poëziebundel 'Vage klachten'

Dit is de eerste dag van de Poëzieweek. Deze avond zal Ed Bruinvis zijn nieuwe poëziebundel Vage klachten presenteren. Deze komt uit bij uitgeverij Kontrast. Meer over het programma volgt. 

feb
3
zo
Poëziemiddag met Dean Bowen
feb 3 @ 14:30 – 16:30

De Week van de Poëzie vieren we altijd met een bijzondere dichter. Dat is dit jaar Dean Bowen. In 2018 verscheen Bokman, zijn debuut. In Bokman graaft Bowen vergeten geschiedenissen op en ontleedt hij de structuren die ons politieke bewustzijn onderdrukt houden. Zo ontrafelt hij op magnifieke wijze zijn eigen erfenissen die zich op verschillende continenten afspelen. Hoe verhoud je je tot de mechanismen die politiek en maatschappelijk aan alle kanten druk uitoefenen op het individu?

Bokman is lyrisch, bevlogen, mededogend, woedend – een dieppersoonlijke zoektocht die universele patronen blootlegt en vele stemmen aan het woord laat.

Samen met studenten Creative Writing gaan we er een mooi programma van maken!

 

 

 

Dean Bowen. Bokman.
Jurgen Maas. 17,95.

 

 

feb
14
do
I love you, Rietveld – Valentijnsdag in Showroom
feb 14 @ 19:30 – 22:30

Voor alle liefhebbers van architectuur en moderne kunst organiseren CASA en boekhandel Hijman Ongerijmd op donderdag 14 februari een avond in het teken van de liefde. De liefde tussen Truus Schröder en Gerrit Rietveld, de liefde voor de heldere lijnen en voor het experiment in de kunsten. Speciale hoofdgast is Jessica van Geel, de auteur van I love you, Rietveld, het liefdesverhaal van Rietveld en Schröder. Daarnaast wordt een passend randprogramma geboden. 

De avond wordt gehouden in Showroom, Langstraat 20. Het programma begint 20.00 uur, deuren open vanaf 19.30 uur. Meer over het programma volgt.

 

 

 

Over I love you, Rietveld

I love you, Rietveld is geschreven door historicus en journalist Jessica van Geel.  Zij vertelt het verhaal over de (geheime) liefde tussen de vermaarde ontwerper en architect Gerrit Rietveld en Truus Schröder. Zij stimuleerde zijn talent en was zijn artistieke geweten, en samen bouwden ze het wereldberoemde Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Jessica van Geel baseerde zich op uitgebreide research, interviews en persoonlijke documenten van de familie. Over liefde, familiebanden, de wording van een groot talent en, met het ontstaan van De Stijl en Dada, ook een treffend tijdsbeeld van een opwindende periode aan het begin van de vorige eeuw.

Jessica van Geel (1973) is journalist en historicus. Ze schrijft voor o.a. NRC Handelsblad, nrc.next, Vrij Nederland en de VARA Gids. In 2013 verscheen Ik zou uren met je kunnen praten maar… en in 2015 maakte ze samen met haar partner Claudia de Breij de interviews voor Neem een Geit, leven voor gevorderden.

 

I love you, Rietveld is uitgegeven bij Lebowski. Verkrijgbaar via de boekhandel of bestel het hieronder online. Ook in Showroom is het op 14 februari te koop, Jessica van Geel zal dan ook signeren.