Agenda

aug
17
za
Arnhems Schrijfatelier – start van het seizoen
aug 17 @ 10:30 – 13:00

Na een korte zomerstop gaat het Arnhems Schrijfatelier weer van start. Vanaf nu biedt de Boeksalon boven Hijman Ongerijmd weer iedere zaterdagmorgen ‘ruimte om te schrijven’.

De ochtenden hebben een vaste aanpak:

10.30 uur – inlopen

11.00 uur – schrijven in stilte; ieder werkt aan zijn eigen tekst (pen en papier of eigen laptop meenemen), alleen onderbroken door een korte koffiestop.

12.30 uur – napraten; voor wie wil nog een half uurtje uitwisselen, en elkaars tekst of voordracht bespreken.

Gastvrouwen/heren zijn afwisselend Lilian Regtvoort, Gèrina van der Gugten, Misha van Merkom, René Turk en Pompado.  Deelname is gratis een aanmelden niet nodig. Dus doe mee als je graag schrijft en het leuk vindt medeliefhebbers te ontmoeten.

Het Arnhems Schrijfatelier is een samenwerking van schrijverscafé Oscar en boekhandel Hijman Ongerijmd. 

 

aug
31
za
Poëziefestival ‘Het Park Vertelt’ – feesteditie!
aug 31 @ 14:00 – 21:00
Poëziefestival 'Het Park Vertelt' - feesteditie!

Poëziefestival Het Park Vertelt in park Hartenstein in Oosterbeek beleeft dit jaar zijn 15e editie. Daarom wordt het een feest van taal in vele vormen: poëzie, muziek, spoken word, korte verhalen, theater, een zeepkistroute, silent poetry en workshops. Let op: het festival was altijd op zondagen, maar is voor de gelegenheid we naar de zaterdag verhuisd.  En het programma gaat door tot in de avonduren. Natuurlijk is Hijman Ongerijmd weer present.

Deze editie zijn er twee podia waar tegelijkertijd programma is. Het ene podium (De School) biedt op de dag vooral programma voor jonger publiek (al ben je nooit oud genoeg om naar Ted van Lieshout en Kikker te gaan luisteren).

De luifel, het andere podium, blijft de plek voor taal en poëzie in  vele vormen. Daar horen we dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, maar ook pessimistisch plezierdichter Lèvi Weemoedt. Ellen Deckwitz en maar liefst drie dorps- en/of stadsdichters (Renkum, Wageningen en Arnhem) geven acte de présence.  De Poëzieboys, de festivalhit van vorig jaar), brengen op cabareteske wijze ode aan Simon Vinkenoog.  Johanneke ter Stege is de muzikale verbinder, die de mooiste stukjes tijd aan elkaar rijgt in beeld, taal en muziek.

In de luwte tussen dag en avond stuwt gypsyband The Bojangles iedereen de dansvloer op bij De School. Daar zijn ook hapjes en drankjes te vinden.

De avond is nog jong als stadsdichter en dandy Jesse Laport u de avond in dicht. Hij verleidt u naar de Luifel waar Dean Bowen aftrapt en Jules Deelder inkopt.  De feesteditie wordt met fijne jazz en klare taal afgesloten.

Lees op Het park Vertelt de actuele informatie.

sep
17
di
Filosofisch Café Arnhem over het stellen van goede vragen
sep 17 @ 19:45 – 22:00
Filosofisch Café Arnhem over het stellen van goede vragen

Het eerste Filosofisch Café van het seizoen ’19/’20 buigen we ons over het stellen van goede en filosofische vragen. Wat kenmerkt een goede vraag? Welke soorten vragen zijn er? Wat zijn goede vragen om een filosofisch gesprek te kunnen voeren?

Na een korte introductie gaan we er mee aan de slag. De redactieraad van het Filosofisch Café presenteert de eerste plannen en ideeën voor het programma van het komende seizoen. Gezamenlijk wordt onderzocht wat voor iedereen belangrijke thema’s zijn en welke vragen daarbij gesteld kunnen worden.

Het Filosofisch Café Arnhem is iedere derde dinsdag van de maand. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

 

sep
21
za
Workshop ‘spannende tekst schrijven’ met Antoinette Kalkman
sep 21 @ 14:00 – 16:30

Workshop ‘spannende tekst schrijven’

De eerste workshop van het Arnhems Schrijfatelier van het nieuwe seizoen is meteen een spannende! Antoinette Kalkman, auteur en docent van de ThrillerAcademie laat je deze middag ontdekken hoe je een verhaal echt spannend kan maken. Ook teksten die niet tot het thrillergenre behoren, kunnen flink opknappen van haar tips! Elk verhaal heeft tenslotte spanning nodig.

Korte beschrijving van de workshop

Antoinette Kalkman introduceert je in de wereld van de thrillers. Wat maakt dat de lezer helemaal in het verhaal wordt getrokken en de spanning voelt oplopen? Na een korte introductie wordt gewerkt aan eigen tekstfragmenten. Hoe kun je situaties, personages en de opbouw van je verhaal zo maken dat ze (nog) spannender worden? Antoinette zal hierbij helpen met veel tips & trics. Daarnaast wordt actief gebruik gemaakt van de expertise van de deelnemers aan de workshop.

Meedoen

Iedereen die graag schrijft is welkom. Wel vraagt Antoinette of je van te voren een korte tekst wil aanleveren met een kort verhaal of een deel daarvan (max. 1 A4).

De kosten bedragen € 10,00 p.p. De workshop gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Dus meld je vast aan via onderstaande link!

 

 

 

over Antoinette Kalkman

Antoinette Kalkman (1964) is moeder, ondernemer, marketeer en schrijver, in willekeurige volgorde. Na een aantal omzwervingen in de advocatuur, chemie en modebranche komt ze ruim 20 jaar geleden per ongeluk terecht in de financiële sector. Daar richt ze twee ondernemingen op en behoort na een aantal jaren tot de top 75 meest invloedrijke vrouwen in de verzekeringsbranche. Ze steekt haar mening over dienstverlening en de noodzaak om dit beter doen voor de klant niet onder stoelen of banken en wordt een veelgevraagd columniste in de financiële vakpers.
In 2013 schrijft ze Schuld & Boete, een jubileumboek met 19 geromantiseerde verhalen, gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de financiële praktijk.  Vanaf dan wijdt ze een steeds groter gedeelte van haar tijd aan het schrijven.
Ze volgt diverse schrijfopleidingen, waaronder de Schrijversacademie en de Meesterproef van de Querido Academie. In 2018 start ze haar eigen schrijfopleiding op maat met Marelle Boersma. Binnen deze ThrillerAcademie neemt Antoinette met name de onderdelen personal branding en boekmarketing voor haar rekening. In 2019 verscheen haar thrillerdebuut Bonuszoon.
Als onderdeel van de Schrijfjuffers blogt ze sinds 2019 over de dromen en dwalingen van het schrijverschap.

over het Arnhems Schrijfatelier

Het Arnhems Schrijfatelier is een samenwerking van schrijverscafé Oscar en boekhandel Hijman Ongerijmd. Iedere zaterdagmorgen biedt het Schrijfatelier ‘ruimte om te schrijven’ (10.30-13.00 uur bij Hijman Ongerijmd) en ongeveer eenmaal per 6 weken wordt een praktische schrijfworkshop aangeboden.

 

okt
6
zo
Piet Gerbrandy over Boëthius en ‘Troost in de filosofie’
okt 6 @ 14:30 – 16:00

De Romein Boëthius zocht in zijn dodencel troost in de filosofie en schreef een tijdloos boek. Dichter en classicus Piet Gerbrandy maakte een nieuwe vertaling van een werk dat behoort tot zijn absolute favorieten. Deze zondagmiddag geeft Gerbrandy een lezing over Boëthius en Troost in de filosofie met aansluitend gesprek.

 

 

 

 

Over Troost in de filosofie

Toen de Romeinse filosoof en politicus Boëthius in het jaar 523 ter dood werd veroordeeld door koning Theoderik, besloot hij de hem resterende tijd te besteden aan het schrijven van een boek. Troost in filosofie is een fascinerend, experimenteel en aangrijpend werk, waarin de verteller in zijn cel bezoek krijgt van Filosofie, die met hem discussieert over wat er in het leven echt toe doet en welke bewegingsruimte de mens heeft in een strak gereguleerd universum. De dialoog, die steeds wordt onderbroken door beschouwelijke liederen, leidt onverwacht tot een ijzingwekkende climax.
In de Middeleeuwen was het een van de meest gelezen boeken, maar ook tegenwoordig werkt de combinatie van existentiële urgentie, filosofische diepte en serene poëzie nog als een ongemakkelijke betovering.

Over Piet Gerbrandy
Piet Gerbrandy (1958) werkte na zijn studie tot classicus als docent op middelbare scholen en aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gelauwerd essayist en dichter, redacteur van literair tijdschrift De Gids, vertaler uit het Latijn en Grieks, poëziecriticus en een kleinzoon van oud-premier Gerbrandy.

Piet Gerbrandy over het belang van Boëthius:

“Boëthius laat zien dat hij een groot filosoof is: hij durft werkelijk tegen zichzelf in te denken.” En: “Ik ben me bij het schrijven van mijn laatste poëziebundels steeds bewuster geworden van het literaire belang van de vorm van Boëthius boek.” (Trouw, 30 april 2019)

Boëthius. Troost in de filosofie.
Vertaling, inleiding en aantekeningen: Piet Gerbrandy.
Uitgeverij Damon, € 29,90.