Agenda

mrt
26
di
Kattencafé met Maartje Wortel
mrt 26 @ 20:00 – 22:00

Op de Rietveld Academie kreeg Maartje Wortel les van Wim Brands. Tijdens een van de eerste lessen gaf hij een paar regels mee. Hij zei: Probeer niet te lachen, dat komt zo dom over. Hij zei ook: Je moet eerst weten hoe je moet sturen voor je uit de bocht vliegt. En hij zei: Schrijf nooit over je kat. Of over welke kat dan ook überhaupt.

Dennie is een star is een verhaal over tijd en ruimte, over religie, over seks en vooral: over Dennie. De kat.

Vandaar is het deze dinsdagavond Kattencafé met Maartje Wortel. Maartje zal deze avond vertellen over haar boek, voorlezen en vragen beantwoorden. Verder doen we de Grote Wortel/Kattenquiz en bieden we studenten Creative Writing het podium.

 

 

 

! Neem je mooiste kattenfoto, – filmpje, -knuffel of ander kattenvoorwerp mee en maak kans op een gesigneerde Dennie is een star.  

Maartje Wortel werd geboren in Eemnes. Ze werd van de School voor Journalistiek gestuurd omdat ze te veel verzon. Inmiddels is ze als schrijver uitgegroeid tot een van de meest kenmerkende stemmen van haar generatie. Voor haar debuut Dit is jouw huis ontving ze de Anton Wachterprijs en haar laatste roman, IJstijd, won de BNG Literatuurprijs. Haar laatste bundel Er moet iets gebeuren werd genomineerd voor de Fintro en de ECI Literatuurprijs.

 

Maartje Wortel. Dennie is een star.
Das Mag, 19,99.

verschijnt 15 maart 2019

 

mrt
28
do
Moeder de vrouw ‘Live’ – event voor moeders
mrt 28 @ 20:00 – 21:30
Moeder de vrouw ‘Live’ - event voor moeders

Maaike Kuyvenhoven, een van de auteurs van het boek Moeder, de vrouw nodigt deze avond alle moeders uit voor een event.

Het thema van de Boekenweek liet wat stof opwaaien. De moeder de vrouw, was dat niet een schrobbende huisvrouw, een moederkloek, een kokkin? Wij, moeders, weten wel beter. Kom naar het event Moeder, de vrouw ‘Live’ en ontdek wie de échte moeder, de vrouw is.

–          Porno uitgeven en vier zoons opvoeden

–          Moeder worden als je zelf nog een kind bent

–          Zestien keer zwanger geweest en tien kinderen zien opgroeien

–          Voor de geboorte van je eerste kind stoppen met je baan en bij je vijfde fulltime aan het werk zijn

De verhalen van deze en nog 17 andere moeders staan in het boek Moeder, de vrouw. Aan de hand van deze verhalen gaan we in gesprek over moederschap: wat is dat, hoe doe je dat en, last but not least, wat is de rol van de vader (want er is een verhalenserie Onze vaders in de maak)?

Cabaretière, actrice en moeder Sanne Wallis de Vries over Moeder, de vrouw:

‘Ik heb alle verhalen uit dit boek opgeslurpt. Moeder worden is voor iedereen life changing, dat is de grote overeenkomst. Ik heb me vaak afgevraagd of ik “het” wel goed doe. Het lezen van verhalen van anderen bracht mij het bevrijdende inzicht dat er niet één goede manier is. Liever delen dan oordelen! En verder verdient iedere moeder natuurlijk steun. En applaus.’

Gratis toegang met het boek Moeder, de vrouw. Het is voor € 12,50 te koop bij: boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15, Arnhem en boekhandel Meijer & Siegers, Utrechtseweg 208, Oosterbeek.

apr
11
do
Jeroen Linssen over ‘Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid’
apr 11 @ 20:00 – 21:30

Donderdagavond 11 april verzorgt filosoof Jeroen Linssen een lezing over hebzucht. Een hartstocht die de gemoederen al duizenden jaren bezighoudt. In zijn boek Hebzucht verheldert filosoof Jeroen Linssen deze tweeslachtige houding en beschrijft hij de ontwikkeling van het filosofisch denken over dit vraagstuk. Deze avond gaat hij daar uitgebreid op in. 

In het afgelopen decennium is de hebzucht alom verguisd omdat ze de oorzaak van de financieel-economische ineenstorting zou zijn. Toch moest deze hartstocht tegelijk haar nut bewijzen en de kwakkelende economie uit het slop trekken. In Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid laat Jeroen Linssen zien waarom we de hebzucht zo tweeslachtig benaderen.

Hebzucht beschrijft de ontwikkeling van het filosofisch denken over inhaligheid in het voorbije millennium: van de worsteling bij Thomas van Aquino, Poggio Bracciolini en Thomas More, via de ontdekking van de weldaden bij Bernard Mandeville en Adam Smith, tot aan de normalisering van de hebzucht in de vorige eeuw. In de hedendaagse ondernemersmaatschappij staat de hebzucht opnieuw op de agenda. De introductie van marktwerking in grote delen van de samenleving roept de vraag op naar de grenzen van deze ‘nuttige zonde’. In hoeverre is de door hebzucht gedreven marktwerking constructief? En kunnen we haar schadelijke effecten indammen? Hebzucht laat zien dat deze vragen behoren tot een debat over nut en nadeel van deze hartstocht, dat in de afgelopen duizend jaar nooit is verstomd.

Jeroen Linssen (1960) is universitair hoofddocent sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is daar ook onderwijsdirecteur bij de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Eerder publiceerde hij Het andere van het heden denken. Filosofie als actualiteitsanalyse bij Michel Foucault.

 

Jeroen Linssen. Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid.
Uitgeverij Vantilt, € 24,50.

 

apr
13
za
workshop ‘podcast maken’ met Dennis Gaens
apr 13 @ 14:00 – 16:00

Schrijf je graag en vind je het leuk om je tekst eens op een heel andere manier te presenteren? Doe deze middag dan mee en leer de eerste beginselen van het maken van je eigen podcast. Dit is de vierde workshop die door het Arnhems Schrijfatelier wordt georganiseerd voor schrijfliefhebbers. 

Meld je snel aan, de workshop gaat door bij minimaal 10 deelnemers. En let op: voor deelname is een laptop nodig. Bij aanmelding krijg je instructie hoe je gratis de benodigde editing software kan installeren.

 

 

 

Podcasts zijn booming. Volgens sommigen zijn we in een nieuwe Gouden Eeuw van de radio belandt, maar dan in de vorm van podcasts. Hits zoals Bob en Brand in het landhuis zorgden onlangs ook voor de definitieve doorbraak van het medium in Nederland.
Aan de slag dus. Wat is een podcast precies en hoe maak je er een? In deze workshop leer je welke genres er allemaal zijn, hoe je een podcast opneemt, edit en vervolgens online krijgt.

De workshop wordt verzorgd door Dennis Gaens. Hij is schrijver, radiomaker en docent. In 2014 begon hij de literaire podcast Ondercast. Onder diezelfde naam produceert hij ook podcasts in opdracht. Hij geeft les bij Creative Writing op ArtEZ en is uitgever en redacteur bij Literair Productiehuis Wintertuin.

 

De workshop is georganiseerd door het Arnhems Schrijfatelier, een samenwerking van schrijverscafé Oscar en boekhandel Hijman Ongerijmd. Iedere zaterdagmorgen biedt het Schrijfatelier ‘ruimte om te schrijven’. Tussen 10.30 en 11.00 kun je vrij naar binnenlopen en daarna is het in stilte schrijven en v.a. 12.30 uur uitwisselen met andere schrijvers. 
Een paar keer per jaar wordt een praktische workshop voor schrijfliefhebbers aangeboden, dit is de vierde op rij.