Agenda

okt
4
vr
Een salon met de hond als metafoor – met Felicita Vos en Hanz Mirck
okt 4 @ 20:00 – 22:00

Ter gelegenheid van dierendag, vrijdag 4 oktober is ’s avonds iedere honden/literatuurliefhebber welkom in de Boeksalon van Hijman Ongerijmd. Auteur Felicita Vos en dichter Hanz Mirck gaan deze avond met elkaar in gesprek en dragen voor. Dieren en in het bijzonder honden, spelen in hun werk een grote rol, niet alleen in letterlijke zin, maar ook als metafoor. Wat te denken van de hond als asielzoeker?

Degene die de mooiste hondenfoto, -knuffel of ander voorwerp meebrengt ontvangt een exemplaar van Ravage (of vergelijkbaar boek). Honden – mits goed opgevoed en met enige belangstelling voor literatuur – zijn welkom.

De entree is € 5,00 incl. koffie, thee en een drankje. Klik op het potloodje en meld je aan.

 

 

 

Over Felicita Vos

Felicita Vos is dochter van een Roma-vader en een Nederlandse moeder. Ze schreef o.a. over de Roma-cultuur in haar non-fictieboek Blauwe haren, zwarte ogen (2008), haar romandebuut Duivelsklauw (2014) en haar roman Spaans Bloed (2017). Haar meest recente boek Ravage (2019) is een spannende, hartverscheurende roman over de vraag: hoe goed ken je je naasten? Ze schrijft over cultuur voor ‘De Gelderlander’.
Het lieve hondje op de foto is Lilly, het inmiddels overleden hondje van Felicita.

Over Hanz Mirck

Hanz Mirck is docent Nederlands, vertaler, muzikant, schrijver en dichter. In 2002 verscheen zijn eerste dichtbundel Het geluk weet niets van mij. Daarna volgden o.a. Wegsleepregeling van kracht, Met andere ogen en een roman Het godsgeschenk (2005). Zijn meest recente bundel is De straat is van ons (2019) met foto’s van Jeroen Taalman. Van 2007 tot 2009 was hij stadsdichter van Zutphen en van 2014 tot 2017 stadsdichter van Apeldoorn.

okt
6
zo
Piet Gerbrandy over Boëthius en ‘Troost in filosofie’
okt 6 @ 14:30 – 16:00

De Romein Boëthius zocht in zijn dodencel troost in de filosofie en schreef een tijdloos boek. Dichter en classicus Piet Gerbrandy maakte een nieuwe vertaling van een werk dat behoort tot zijn absolute favorieten. Deze zondagmiddag geeft Gerbrandy een lezing over Boëthius en Troost in filosofie met aansluitend gesprek.

 

 

 

Over Troost in de filosofie

Toen de Romeinse filosoof en politicus Boëthius in het jaar 523 ter dood werd veroordeeld door koning Theoderik, besloot hij de hem resterende tijd te besteden aan het schrijven van een boek. Troost in filosofie is een fascinerend, experimenteel en aangrijpend werk, waarin de verteller in zijn cel bezoek krijgt van Filosofie, die met hem discussieert over wat er in het leven echt toe doet en welke bewegingsruimte de mens heeft in een strak gereguleerd universum. De dialoog, die steeds wordt onderbroken door beschouwelijke liederen, leidt onverwacht tot een ijzingwekkende climax.
In de Middeleeuwen was het een van de meest gelezen boeken, maar ook tegenwoordig werkt de combinatie van existentiële urgentie, filosofische diepte en serene poëzie nog als een ongemakkelijke betovering.

Over Piet Gerbrandy
Piet Gerbrandy (1958) werkte na zijn studie tot classicus als docent op middelbare scholen en aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gelauwerd essayist en dichter, redacteur van literair tijdschrift De Gids, vertaler uit het Latijn en Grieks, poëziecriticus en een kleinzoon van oud-premier Gerbrandy.

Piet Gerbrandy over het belang van Boëthius:

“Boëthius laat zien dat hij een groot filosoof is: hij durft werkelijk tegen zichzelf in te denken.” En: “Ik ben me bij het schrijven van mijn laatste poëziebundels steeds bewuster geworden van het literaire belang van de vorm van Boëthius boek.” (Trouw, 30 april 2019)

Boëthius. Troost in filosofie.
Vertaling, inleiding en aantekeningen: Piet Gerbrandy.
Uitgeverij Damon, € 29,90.

okt
7
ma
Workshop creatief schrijven voor kinderen v.a. 9 jaar
okt 7 @ 16:00 – 17:30

Kinderboekenschrijfster Jonne Kramer geeft maandagmiddag 7 oktober een schrijfworkshop voor leerlingen uit groep 6, 7 en 8. Jonne gaat verhalen met je bedenken, spannende personen uitdenken en je helpen met opschrijven.
Om mee te doen hoef je alleen een exemplaar van haar boek Het raadsel van de zee te kopen. Verder is meedoen helemaal gratis.

Doe mee! Verhalen bedenken is leuk en Jonne maakt er een gezellige middag van. Meld je hieronder wel even aan, de workshop gaat door bij 10 deelnemers.

 

 

 

Over Het raadsel van de zee

Ravian woont in het vissersdorp Rotterharing. Zijn vader is schipper en veel op zee, maar eens per jaar komt hij thuis: met de verjaardag van zijn zoon. Wanneer Ravian twaalf wordt en zijn vader niet thuiskomt, beseft hij dat er iets verschrikkelijks moet zijn gebeurd. Samen met zijn beste vriend, Marvin de zeemeeuw, gaat hij op zoek naar zijn vader. Wanneer hij op een aangemeerd schip stuit en het betreedt, ontdekt hij dat het schip vervloekt is door de zee – die iedere week een raadsel fluistert – en dat hij voor altijd daarop zal vastzitten. Aan boord ontmoet hij de veertienjarige Kars en de knorrige, veelal dronken zeerover Bank. Samen moeten ze het raadsel van de zee oplossen om de vloek op te heffen en de vader van Ravian terug te vinden.

 

Jonne Kramer. Het raadsel van de zee.
Uitgeverij Billy Bones. € 17,99.
9 +

 

Jan van Hooff presenteert ‘Gebiologeerd’ in Burgers Zoo
okt 7 @ 19:30 – 21:30

Jan van Hooff presenteert in Gebiologeerd zijn indrukwekkende levensverhaal. Hij groeide op in Arnhem tussen de dieren en werkte met alle grootheden op het gebied van de biologie. Deze avond wordt het boek feestelijk gepresenteerd in Burgers Zoo.

Vanaf 19.00 uur zijn gasten welkom in de Foyer voor koffie en thee en ook start op dat tijdstip de boekverkoop. Van 19.30 tot circa 21.00 uur start het officiële programma in het Auditorium met een lezing van Jan van Hooff, felicitaties door prominenten, de overhandiging van het eerste exemplaar en een interview met Jan van Hooff. Er zijn 400 toegangskaarten beschikbaar à 5 euro per ticket. Wees er snel bij, want de belangstelling zal groot zijn.

Tickets zijn uitsluitend online verkrijgbaar, via aanmelden kom je direct bij de ticketservice van Burgers Zoo.

 

 

 

N.b. Hijman Ongerijmd organiseert zondag 27 oktober een exclusieve excursie met Jan van Hooff naar de chimpanseekolonie. Kijk hier voor informatie.

opbrengst voor Vier Pfoten

De opbrengst van de avond komt geheel ten goede van de stichting Vier Pfoten. Een Duitse oud-promovendus van Jan van Hooff, Dr. Signe Preusschoft, heeft haar leven gewijd aan de bescherming van bedreigde primaten, in het bijzonder de orang-oetan op Borneo, Indonesië. Door de ontbossing vanwege houtwinning en voor het aanleggen van palmolieplantages wordt voor veel orang-oetans hun leefgebied verwoest. Oudere dieren worden vaak gedood, maar de jonkies worden meestal illegaal als huisdieren verkocht. Wanneer ze in beslag worden genomen, is de vraag ‘Wat nu?’ Signe Preusschof werkt in Oost-Kalimantan in Samboja Lestari aan een herintroductieproject voor deze in beslag genomen jonge orang-oetans. De jonge dieren moeten vertrouwd worden gemaakt met het oerwoud en leren wat voor voedsel daar te vinden is en hoe ze dat moeten eten.

over Gebiologeerd

Deze bijzondere autobiografie van onze eigen Nederlandse David Attenborough zit vol geweldige anekdotes over onder andere zijn jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog in de dierentuin, zijn bijzondere carrière, zijn relatie met Niko Tinbergen, Desmond Morris en Frans de Waal en over zijn onderzoek naar de meest exotische dieren. Een indrukwekkend verhaal van de man die opgroeide tussen de dieren en gewerkt heeft met alle grootheden op het gebied van de biologie.

Over Jan van Hooff

Bioloog Jan van Hooff groeit gedurende de Tweede Wereldoorlog op in Burgers’ Zoo in Arnhem, waar zijn vader en moeder de directeuren zijn. Zijn grootvader van moederszijde, Johan Burgers, had het dierenpark opgericht en later zal zijn broer Antoon het stokje van zijn grootvader overnemen. Jan van Hooff gaat na zijn schooltijd biologie studeren in Utrecht en later in Oxford bij Niko Tinbergen en Desmond Morris. Hij promoveert op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn vergelijkende studies over gelaatsexpressies bij apen en mensapen, in het bijzonder over de evolutie van lachen en glimlachen, krijgen wereldwijd aandacht. Hij wordt hoogleraar ethologie en socio-ecologie aan de Universiteit Utrecht en vervangend hoogleraar aan de Universiteit Wageningen.

Jan van Hooff. Gebiologeerd.
Spectrum, € 22,50.
Verschijnt half september.

 

okt
10
do
Bart Moeyaert met een avond vol poëzie, proza en jeugdliteratuur
okt 10 @ 20:00 – 22:00

Deze zomer ontving Bart Moeyaert de Astrid Lindgren Memorial Award, ook wel de ‘Nobelprijs voor de kinderliteratuur’. Naast kinderboeken kennen velen Moeyaert ook van zijn romans en poëzie. Moeyaert is een vurig pleitbezorger van lezen en goed leesonderwijs. We zijn bijzonder vereerd dat hij naar Arnhem wil komen en gaan een mooi programma maken waarin iedereen kennis kan maken met deze geweldige schrijver én voordrachtskunstenaar.

Entree 5,00, aanmelden via onderstaande link.

 

 

 

Over Bart Moeyaert

Moeyaert is jong begonnen als dichter voor volwassen en schrijver van jeugdromans. In 1983 debuteerde hij als 19-jarige met Duet met valse noten. Later ging Moeyaert zich meer op poëtisch en literair werk toeleggen. Tot zijn meest gewaardeerde werken behoren Het is de liefde die we niet begrijpen (1999) en Broere (2001) met lyrische korte verhalen over een gezin met heel veel broers. Moeyaert won met zijn werk zo’n beetje alle literaire prijzen die er in Vlaanderen en Nederland te winnen vallen. Het vorig jaar verschenen Tegenwoordig heet iedereen Sorry (2018) was genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2019. Deze zomer verscheen Gedichten voor gelukkige mensen. Daarin maakt Moeyaert een reis door zijn stad, op zoek naar verhalen van nieuwkomers en thuisblijvers, van verliefden en eenzamen. Hij observeert niet alleen: hij is onderdeel van de verhalen, nieuwkomer en thuisblijver tegelijk, verliefd en eenzaam beide. “Het is alsof de lucht / mijn deken is en ik / mijn hoofd het liefst / te rusten leg op het kussen / van mijn longen, de plek / waar ik mijn hartslag hoor / in vierkwartsmaat: / dat ik besta, dat ik besta.’

Het werk van Bart Moeyaert wordt uitgegeven door de Nederlandse uitgever Querido. Moeyaert werkt ook als vertaler, schreef scenario’s en toneelstukken, is stadsdichter van Antwerpen en geliefd voordrachtskunstenaar.

Nobelprijs voor de kinderliteratuur

Nu voegt de jury van de Astrid Lindgren Memorial Award zich bij al die lof. ‘Bart Moeyaerts lichtgevende schrijverschap onderstreept dat boeken voor kinderen en jongeren een vanzelfsprekende plaats innemen binnen de wereldliteratuur’, stelt zij in het juryrapport.

Net zoals bij een “echte” Nobelprijs wordt de laureaat gevraagd om een toespraak te geven, enkele dagen voor de prijsuitreiking. Het werd een warm pleidooi om kinderen en de  jeugdliteratuur volwassen te behandelen.

“Wat zou het schrikken zijn als kinderen wat vaker naar boven zouden kijken en de volwassene op hun tekortkomingen wijzen”, speechte Bart Moeyaert, en hij sprak daarbij ook in naam van Het Kind: “Je had ons meer boeken moeten aanreiken. Meer soorten. Je had manieren kunnen verzinnen om ons naar een boek te doen grijpen. Je had kunnen meelezen, voorlezen, vertellen. Je had aan luisterboeken kunnen denken. Je had ons kunnen leren hoe we de iPad anders kunnen gebruiken. Je had het jezelf minder makkelijk kunnen maken, jij hebt een halfuur iPad verzonnen als beloning, dat idee komt niet van ons.”

 

okt
20
zo
Herman Spinhof over de verborgen oorlogsherinneringen van Molukkers
okt 20 @ 14:30 – 16:00

De Arnhemse journalist Herman Spinhof vertelt deze middag over de verborgen oorlogsherinneringen van Molukkers. Veel mensen kennen deze geschiedenis nauwelijks. Spinhof schreef er een boek over, Vertrapte illusies. Deze middag vertelt hij hoe het boek tot stand is gekomen,  over de geschiedenis van de Molukken in de periode 1942-1950 en toont hij een video van een van de interviews met Molukse betrokkenen. Daarna is ruimte voor vragen en gesprek.

De bijeenkomst is gratis, aanmelden via onderstaande link wordt op prijs gesteld.


 

 

Over Vertrapte illusies

De herinneringen van Molukkers aan de Tweede Wereldoorlog zijn lange tijd verborgen gebleven, maar niet verdwenen. Het waren niet één maar drie oorlogen in acht jaar tijd achter elkaar: de Japanse bezetting (1942-1945) gevolgd door de merdeka/bersiap-tijd (de ‘politionele acties’). Tot slot het militaire ingrijpen door het Indonesische leger en de bezetting van Ambon na het uitroepen van de onafhankelijke Molukse republiek RMS in 1950.
Bij de aankomst van de ruim 12.000 Molukkers in Nederland in 1951 was er voor hun oorlogsverleden geen gehoor. Vrijwel niemand was geïnteresseerd, want Nederland had haar eigen oorlogsverleden met de nazi’s en hun collaborateurs. In dit boek krijgen de oorlogsherinneringen van Molukkers de ruimte. Elk individueel verhaal is een bijdrage aan de geschiedschrijving over die zwarte periode in de Nederlandse geschiedenis. Hun streven Poekoel Teroes (‘strijdend voorwaarts’) hield hen op de been. Niet bij de pakken neer zitten, terwijl daar misschien na de vele opgelopen oorlogstrauma’s alle reden voor was. Nu zou er eindelijk ruimte moeten zijn voor die verhalen en voor de erkenning van de illusie die vertrapt werd. Maar ook de illusie van ooit een terugkeer naar een vrij en onafhankelijk Molukken bleef voortleven.

Over Herman Spinhof

Herman Spinhof is co-auteur van De grootste kraak in krantenland (2008), In het spoor van Bernhard (2013) en De Srebrenica dagboeken (2014). Hij publiceerde artikelen in het AD/Rotterdams Dagblad, de Wegener bladen en in De Journalist/Villamedia. Als mediasocioloog was hij werkzaam voor verschillende instituten.

 

Herman Spinhof. Vertrapte illusies.
Walburgpers, € 19,99.

okt
24
do
A.L. Snijders en ‘Doelloos kijken’ – met zkv schrijfwedstrijd
okt 24 @ 20:00 – 22:00

A.l. Snijders publiceerde deze zomer Doelloos kijken, alweer zijn elfde bundel zeer korte verhalen. Donderdagavond 24 oktober is hij bij ons te gast. Hij zal dan vertellen en voorlezen. Aan deze avond is een bescheiden schrijfwedstrijd gekoppeld!

De inzenders van een zkv hebben deze avond gratis toegang. Ze moeten wel rekening houden met een uitnodiging tot voordragen en maken kans op een luxe editie van Doelloos kijken.

 

 

 

Over Doelloos kijken

Doelloos kijken is de elfde bundel zeer korte verhalen van A.L. Snijders. De zkv’s van 2017 en 2018 staan erin. Dus ook alle stukken die hij voorlas op de radio op zondagochtend en zijn wekelijkse bijdragen aan het Vlaamse dagblad De Standaard. Geniet opnieuw van het werk van ‘deze meester van het éénharig penseel’ (Tommy Wieringa) en zijn uitgelezen woorden

Over A.L. Snijders

In 2006 verscheen bij AFdH Uitgevers A.L. Snijders’ eerste bundel zeer korte verhalen. Inmiddels zijn er ruim drieduizend zkv’s: ‘stukjes die de breedte van het leven bestrijken, in het bijzonder dat van de schrijver zelf. ‘Ze dragen de kleur van zijn dag,’ zoals Tommy Wieringa schreef.
In 2010 werd aan A.L. Snijders de Constantijn Huygens-prijs toegekend voor zijn gehele oeuvre.

ZKV wedstrijd

Schrijf een zkv en krijg gratis toegang tot de avond én je maakt bovendien kans op de luxe editie van Doelloos kijken.
Spelregels:
– schrijf een zkv van maximaal 25o woorden
– maximaal 1 zkv per inzender
– stuur deze uiterlijk vrijdag 18 oktober in naar hermien@hijmanongerijmd.nl
– dit geeft recht op gratis toegang
– we kunnen je vragen tijdens de avond je zkv voor te dragen
– de jury bestaat uit Martien Frijns (van uitgeverij AFdH, uitgever van de boeken van Snijders) en Frank Tazelaar (hoofd opleiding Creative Writing ArtEZ); op de avond zelf heeft de zkv-meester het laatste woord

Dus zorg voor een pakkend en goed voor te dragen zkv en ga ervoor! Zoals gebruikelijk: over de uitkomst kan niet worden gecorrespondeerd.

A.L. Snijders. Doelloos kijken.
Afdh, € 34,50.

half september 2019 verschijnt een pocketeditie á € 15,00. 

 

okt
25
vr
Popronde met Hijman Ongerijmd Hiphop/electropop Stage
okt 25 @ 20:30 – 23:30

Vrijdagavond 25 oktober doen we weer mee aan de Popronde. Dit jaar een bijzondere editie want we zijn de officiële Hijman Ongerijmd Hiphop /electropop Stage. Met GIAN en MONTBLANK.

Kom langs voor een goede portie livemuziek en waag een dansje in onze boekhandel. Alle informatie over de popronde vind je hier.

20.45 uur – GIAN

GIAN is de band van producer, muzikant/vocalist Johnny Ray en vocalist Eddie Dukan. In een lentenacht van 2018, besloten ze een nummer te schrijven. Deze track ‘Hennessy‘ was het startschot voor vele studio sessies. Met z’n tweeën en met bevriende producers ontstond de sound en stem van GIAN. Het duo mixt dromerige lyrics met trap beats en live instrumenten.

GIAN videoclip

 

 

22.30 uur MONTBLANK

MONTBLANK is een electropop band uit Utrecht. Met de intentie van Sam Smith en de directheid van Chvrches weet de band een genre vervagende mix van elektronische hiphop en alternatieve popmuziek te creëren. MONTBLANK brengt 6 september hun debuut EP uit.

Vast kennismaken met MONTBLANK kan op vele manieren:

Beluister hier de op 6 sept. uitgebrachte EP, of beluister de de maandelijkse podcast.

Bekijk MONTBLANK via YouTube, de EP release, een live compilation of het nummer Bonfire.

En verder natuurlijk via website, Instagram of Facebook.

 

 

 

okt
27
zo
Excursie naar de chimps met Jan van Hooff
okt 27 @ 13:30 – 16:30

Ter gelegenheid van het verschijnen van Gebiologeerd, de autobiografie van Jan van Hooff, organiseert Hijman Ongerijmd in samenwerking met Burgers Zoo een exclusieve middag over mensapen. Uiteraard gebeurt dat in Burgers Zoo.

Jan van Hooff presenteert in Gebiologeerd zijn indrukwekkende levensverhaal. Hij groeide op in Arnhem tussen de dieren en werkte met alle grootheden op het gebied van de biologie. Hij promoveerde op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn vergelijkende studies over gelaatsexpressies bij apen en mensapen, in het bijzonder over de evolutie van lachen en glimlachen, kregen wereldwijd aandacht. Deze middag neemt van Hooff ons mee naar de chimpanseekolonie!

Mee op excursie

Er is maximaal plaats voor 30 deelnemers. Een toegangskaart voor deze exclusieve middag kost € 15,00 (entree Burgers Zoo niet inbegrepen, wel alle consumpties).
Kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar in de winkel.

Tip: maak er een dagje Burgers Zoo van. Van te voren een online ticket kopen levert korting op. Overweeg ook de aanschaf van een abonnement op Burgers Zoo. Na deze middag wil je de chimps zeker opnieuw een bezoek brengen.

Programma

13.30 uur             Ontvangst in één van de Lodges van Burgers Zoo met koffie of thee.

14.00 uur             Introductie door de heer van Hooff.

14.45 uur             Wandeling naar de chimpansees, onder leiding van de heer van Hooff en Burgers’ Gidsen.

16.00 uur             Afsluiting met een drankje en eventueel een hapje op een mooi plekje op het Bushterras.

Over Gebiologeerd

Deze bijzondere autobiografie van onze eigen Nederlandse David Attenborough zit vol geweldige anekdotes over onder andere zijn jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog in de dierentuin, zijn bijzondere carrière, zijn relatie met Niko Tinbergen, Desmond Morris en Frans de Waal en over zijn onderzoek naar de meest exotische dieren. Een indrukwekkend verhaal van de man die opgroeide tussen de dieren en gewerkt heeft met alle grootheden op het gebied van de biologie.

De boekpresentatie van Gebiologeerd vindt plaats op maandag 7 oktober in Burgers Zoo. Meer informatie hier. 

Over Jan van Hooff

Bioloog Jan van Hooff groeit gedurende de Tweede Wereldoorlog op in Burgers’ Zoo in Arnhem, waar zijn vader en moeder de directeuren zijn. Zijn grootvader van moederszijde, Johan Burgers, had het dierenpark opgericht en later zal zijn broer Antoon het stokje van zijn grootvader overnemen. Jan van Hooff gaat na zijn schooltijd biologie studeren in Utrecht en later in Oxford bij Niko Tinbergen en Desmond Morris. Hij promoveert op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn vergelijkende studies over gelaatsexpressies bij apen en mensapen, in het bijzonder over de evolutie van lachen en glimlachen, krijgen wereldwijd aandacht. Hij wordt hoogleraar ethologie en socio-ecologie aan de Universiteit Utrecht en vervangend hoogleraar aan de Universiteit Wageningen.

Jan van Hooff. Gebiologeerd.
Spectrum, € 22,50.

 

 

 

 

okt
28
ma
Koepelcollege met Rutger Bregman – Waarom de meeste mensen deugen
okt 28 @ 20:00 – 22:00

Maandagavond 28 oktober verzorgt historicus en opiniemaker Rutger Bregman een prikkelend Koepelcollege. Met veel bewijs en verrassende verhalen uit de geschiedenis, psychologie, biologie en economie laat hij zien dat mensen van nature tot het goede geneigd zijn.

Het Koepelcollege wordt georganiseerd door Rozet en boekhandels het Colofon en Hijman Ongerijmd en vindt plaats in de Koepelkerk. De aanvang van het college is 20.00 uur (zaal open v.a. 19.30 uur). Kaarten à € 12,00 zijn v.a. maandag 23 september verkrijgbaar via boekhandels het Colofon en Hijman Ongerijmd.

Een online kaart kopen kan via Rozet.

Over Rutger Bregman

Rutger Bregman (1988) schrijft voor het journalistiek platform De Correspondent en reist de hele wereld over om over zijn ideeën in debat te gaan. Hij is bij velen bekend van de bestseller Gratis geld voor iedereen waarin hij pleit voor de universele invoering van een basisinkomen. Zijn nieuwste boek De meeste mensen deugen is net verschenen.

Superstar

Presentator Trevor Noah van The Daily Show doopte Bregman tot ‘superstar’ vanwege zijn spraakmakende optreden tijdens het World Economic Forum in Davos. Daar wees hij de rijken der aarde terecht: zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen en meer belasting betalen. Met zijn opmerking: ,,Make America great again, bring back those higher taxes’’ kreeg hij de lachers op zijn hand. Zijn uitspraken ontketenden een wereldwijd debat in de media.

Met dit filmpje ging hij de hele wereld over.

Over De meeste mensen deugen

Deze avond spreekt Bregman over zijn nieuwe boek De meeste mensen deugen. Hierin verweeft Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het goede of het kwade?
Met zijn boek herschrijft hij de geschiedenis en werpt hij nieuw licht op onze toekomst.

 

Het Koepelcollege wordt georganiseerd door boekhandels het Colofon en Hijman Ongerijmd en Rozet. Het Koepelcollege vindt plaats in de Arnhemse Koepelkerk aan het Jansplein. Eerdere gasten waren o.a. Joris Luyendijk, Geert Mak, Beatrice de Graaff en Adriaan van Dis.