Agenda

mei
21
di
Filosofisch Café Arnhem met René ten Bos
mei 21 @ 19:45 – 22:00
Filosofisch Café Arnhem met René ten Bos

Bij zijn aantreden als ‘Denker des Vaderlands’ agendeerde René ten Bos het gesprek over het leven in het antropoceen. Hij heeft zijn periode als ‘Denker des Vaderlands’ afgesloten met een verontrustend essay over het begrip ‘uitsterven’. Deze avond is René ten Bos te gast bij het Filosofisch Café Arnhem om te spreken over dit onderwerp. Meer informatie over programma.

Aanmelden is niet nodig. Er wordt een bijdrage naar eigen inzicht gevraagd.

 

Over Extinctie

De ortolaan en kuifleeuwerik verdwijnen. Met de insecten gaat het slecht. De zeeën zijn zo leeg dat men spreekt van waterwoestijnen. Kortom, het uitsterven van soorten gaat harder dan ooit, zo hard dat wetenschappers vrezen dat het vroeg of laat ook de mens raakt. Ons eigen voortbestaan staat dus ook op het spel, niet alleen dat van andere diersoorten.

Hoe hebben filosofen en wetenschappers over het einde van dier en mens nagedacht? René ten Bos neemt de lezer mee op een onheilspellende tocht die begint op de ‘plee’ van het universum en eindigt bij het ‘ondier’ dat in ons allen huist. Dwars door al het pessimisme en nihilisme heen ontwaart hij daarbij de mogelijkheid van een intieme relatie tot extinctie. Dat betekent dat we niet alleen de noodlottigheid van ons kunnen afwerpen, maar ook dat we onbedaarlijk kunnen lachen om onszelf en om wat ons het meest bedreigt.

Extinctie is bedoeld voor mensen die niet willen wegkijken van onheil en catastrofe; voor mensen die openstaan voor een nieuwe manier van denken over ecologie. Extinctie sluit naadloos aan bij de discussie over het antropoceen, waar Ten Bos zich nadrukkelijk in heeft gemengd. Het boek gaat verder waar het alom geprezen Dwalen in het antropoceen ophield.

mei
25
za
Bookstore Day met bijzondere aanbiedingen en activiteiten
mei 25 hele dag

Zaterdag 25 mei is het Bookstore Day. Deze dag wordt de zelfstandige boekhandel gevierd en dat gebeurt met speciale aanbiedingen en activiteiten. Natuurlijk doen wij als geheel zelfstandige en onafhankelijke boekhandel mee!

De hele dag vind je op de tafel naast de kassa bijzondere uitgaves, kortingen en andere verrassingen.

En er is de hele dag wat te doen:

9.30    winkel open, de aanbiedingen staan klaar
Wees er snel bij voor de bijzondere aanbiedingen; er is een verrassing voor de allereerste klant!

10.00  excursie door het pand
Het pand van de boekhandel staat er zeker al sinds 1482 en vanaf 1945 is er een boekhandel gevestigd. Margo Klijn, auteur van ‘ons geschiedenisboek’ Plaats van Ontmoetingen. Grote Oord 15 (1482-2017) opent deuren die anders gesloten blijven.

10.30-13.00 Arnhems Schrijfatelier – ruimte om te schrijven
Iedere zaterdagmorgen biedt het Arnhems Schrijfatelier een ‘rustige plek om te schrijven samen met medeschrijvers. Dus ook vandaag. Doe een keer mee.

10.30-12.30 Klaas Gubbels signeert ‘Tafels’
Iedereen kent de ‘koffiekannen’ van de Arnhemse kunstenaar Klaas Gubbels. Kijk ook eens boven onze kassa! Die kannen staan vaak op tafels en ook daarvan schilderde Klaas er vele. Vandaag signeert hij zijn boek Tafels.

11.00-11.30 Jos Lankveld over ‘De melkfabriek in Arnhem’
Nummer 35 in de Arnhemse Monumentenreeks gaat over de geschiedenis van de zuivelindustrie in Arnhem. Auteur Jos Lankveld is een expert op dat terrein en publiceerde er ook al eerder over. Deze expert vertelt graag meer en laat bijzondere Arnhemse foto’s zien. 

11.30-12.00 Ton Schulte over ‘De Boulevard’
Architectuurhistoricus Ton Schulte maakte een mooi boekje over de vroegere Ambachtsschool aan de Boulevard Heuvelink. Het monumentale pand is nu verbouwd tot appartementen. Wie meer wil weten over hoe het was…

12.00-13.00 Arnhemse kunstdetective en ‘Arnhem uit de kunst’
Theo Brink van de Stichting ‘Kunst in de publieke ruimte in Arnhem’ heeft een goed verhaal. Hij heeft meer dan duizend (!) Arnhemse publieke kunstwerken opgespoord incl. bijbehorende informatie en verhalen. Alle informatie komt digitaal beschikbaar ‘en dit najaar verschijnt een boek. Hoor meer en bekijk het voorproefje.

13.00-14.30 Lunch met thrillerauteur Antoinette Kalkman
Antoinette Kalkman debuteerde met Bonuszoon en is als schrijfdocent verbonden aan de ‘ThrillerAcademy’. Antoinette zal voorlezen, schrijftips delen en vragen beantwoorden. Spannend voor schrijvers en niet-schrijvers.
(n.b. we vragen een kleine bijdrage voor de lunch)

14.00-14.30 Mysterie Tour Poets
De Mysterie Tour Poets maken een ronde door Nederland en zetten de winkel op de kop met hun voordrachten. We weten dat de dichters publiceren bij het New Book Collective, maar wie het zijn…

14.30-15.30 mini-workshops Arnhems Schrijfatelier
Een uur lang korte workshops voor schrijfliefhebbers. Maak een light-verse met Lilian Regtvoort of schrijf creatieve teksten bij beeld o.l.v. fotografe Angela de Jong. Pak de pen en doe mee!

15.00-16.00 Jong schrijftalent
Marjolein Takman, Jante Wortel en Christiaan Loman zijn jonge schrijvers die net zijn gedebuteerd of aan hun debuut werken. Ze laten horen waar ze mee bezig zijn. Bekijk meteen de mooi vormgegeven ‘chapbooks’ waarmee Literair Productiehuis Wintertuin jong talent op weg helpt.

16.00-17.00 De vooruitziende blik van Marten Toonder – lezing
Marten Toonder van de Bommel- en Tom Poesverhalen was een meesterlijke verhalenverteller die destijds thema’s al klimaat, vluchtelingen, populisten en big data al aan de orde stelde. Toonder kenner Rob Barnhoorn vertelt erover aan de hand van veel beeldmateriaal.

17.00-18.00 Poëzie en pils Live – aansluitend Bookstore Borrel
Het duo Lars en Tim bespreekt poëzie en proost pils via hun eigen YouTube kanaal (kijk maar). Vandaag voor het eerst een live uitzending vanuit onze keldergewelven. Maak dat mee. Na afloop is iedereen welkom bij de Bookstore Borrel.

 

 

 

 

jun
2
zo
Meet & greet thrillerauteur Thomas Olde Heuvelt
jun 2 @ 13:00 – 14:00

Thomas Olde Heuvelt (1983) won in 2015 als eerste Nederlandse auteur een Hugo Award. Hij brak internationaal door met zijn thriller HEX, die inmiddels verscheen in meer dan 30 landen, waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Brazilië, Duitsland, China en Japan. Een Amerikaanse tv-serie is in de maak. Nu is Olde Heuvelt terug met Echo, een beklemmende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur. Én is hij de auteur van het Spannnende Boeken Weken geschenk Dolores Dolly Poppedijn.

Thomas Olde Heuvelt is on tour langs een aantal boekhandels. Van 13.00 tot 14.00 uur tref je hem bij Hijman Ongerijmd!

Over Echo
Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is slecht, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt ze het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn…
Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt….

Thomas Olde Heuvelt. Echo.
Luitingh-Sijthoff. € 21,99.

 

 

 

Over Dolores Dolly Poppedijn
Na de dood van haar baby Dolores  glijdt Charlotte steeds verder af in het diepgewortelde verlangen haar perfecte baby te herscheppen. Vervreemd van haar man en haar omgeving brengt ze al haar tijd door in haar zelfgeschapen poppenkabinet, waar de aanwezigheid van Dolores maar al te reëel is. Tot ze ontdekt dat het gezin verderop in de straat een nieuwe baby heeft…

Olde Heuvelts psychologische griezelthriller is een huiveringwekkende vertelling in de traditie van grootmeesters Roald Dahl en Edgar Allan Poe, doordrenkt met inktzwarte humor.

Tijdens de Spannende Boeken Weken krijg je het boek cadeau bij aankoop van 12,50 aan Nederlandstalige boeken. De Spannende Boeken Weken zijn van 1 t/m 21 juni 2019. 

 

 

jun
8
za
Libris Literatuur Prijswinnaar Rob van Essen te gast
jun 8 @ 16:00 – 17:00

Libris Literatuur Prijswinnaar Rob van Essen is eind van deze zaterdagmiddag bij ons te gast. Een goede gelegenheid kennis te maken met deze schrijver die al vele romans op zijn naam heeft staan, maar bij het grote publiek weinig bekend was. Met zijn nieuwste roman De goede zoon komt daar verandering in. Na een kort interview zal Rob vragen beantwoorden en signeren.

De entree is vrij, aanmelden wordt op prijs gesteld.

 

 

 

De romans en verhalen van Rob van Essen (1963) worden alom geprezen. Zijn werk stond op shortlists van verschillende prestigieuze prijzen, zijn laatste bundel Hier wonen ook mensen werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Van Essen is zijn cultstatus ontgroeid en behoort tot de beste schrijvers van het Nederlands taalgebied. Hij is een meester in het verdraaien van de werkelijkheid met als gevolg dat we ons bestaan scherper waarnemen.

Over De goede zoon

In De goede zoon trekt Rob van Essen de lezer een omgeving in die dystopische trekken vertoont en tegelijk angstaanjagend herkenbaar is. In een wereld waar invoering van het basisinkomen heeft gezorgd voor lethargie en stijgend museumbezoek reizen twee mannen af naar het zuiden met een geheime opdracht. De een kent het echte doel van de reis. De ander heeft net zijn moeder begraven. Samen gaan ze op zoek naar verlossing en vergetelheid, bijgestaan door ironische robots en praatgrage zelfrijdende auto’s. De goede zoon is niet alleen een meeslepend verslag van een tocht door een labyrint vol vreemde gebeurtenissen, maar ook een verrassend autobiografische roman over een zoon die de balans opmaakt na de dood van zijn moeder.

Een sprankelend werk van literaire verbeelding. De roman confronteert ons op schitterende wijze met de tekortkomingen en uitdagingen van ons eigen leven. – Aldus de jury.”  (uit het juryrapport Libris Literatuur Prijs 2019)

Rob van Essen. De goede zoon.
Atlas Contact, € 21,99.

jun
20
do
Club Debuut met Dean Bowen, Erik Jan Harmens en Marjolein Takman
jun 20 @ 20:00 – 21:30

Het Nederlands Letterenfonds reikt jaarlijks een beurs uit aan acht veelbelovende debutanten en organiseert samen met De Nieuwe Oost | Wintertuin rondom een aantal van deze debutanten een landelijk rondtrekkende, exclusieve leesclub: Club Debuut.

In aanloop naar Nieuwe Types strijkt Club Debuut neer in Arnhem. Centraal staat het debuut Bokman van Dean Bowen. De leesclub wordt geleid door schrijver Erik Jan Harmens. Hij gaat met Dean en de bezoekers in gesprek over deze bijzondere bundel, die werd genomineerd voor de C. Buddingh-prijs 2018.

Schrijver Marjolein Takman is de secretaris van dienst en draagt aan het einde van de sessie haar literaire notulen van het gesprek voor.

Deuren open v.a. 19.30 uur. Graag even aanmelden.

 

 

Dean Bowen was in februari bij Hijman Ongerijmd te gast tijdens de Poëzieweek. Mooie herkansing als je dat hebt gemist!

Over Bokman: Dean Bowen ontrafelt op magnifieke wijze zijn levensgeschiedenis en culturele erfenis, die zich op verschillende continenten afspelen. Hoe verhoud je je tot de culturele mechanismes in onze wereld die politiek en maatschappelijk aan alle kanten druk uitoefenen op het individu?

Indringende en geëngageerde poëzie. Die helemaal binnenkomt als je Dean hoort voordragen.

 

jun
28
vr
Schrijversgesprek met Maxim Februari
jun 28 @ 13:30 – 15:00

Filosoof, jurist, schrijver en columnist Maxim Februari spreekt zich op vrijdagavond uit over de huidige staat van het verhaal. In de middag is er een mogelijkheid om in intiem gezelschap met Maxim in gesprek te gaan. Februari is een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied. In 2008 ontving hij dan ook de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre. Zijn laatste boek Klont (2017) is een messcherpe en geestige reactie op digitale ontwikkelingen, zoals dataficering en menselijke vooruitgang.

Wil je meedoen? Kaarten zijn € 10,00; student / CJP € 5,00. Koop je ticket bij Nieuwe Types via onderstaande link:

 

 

Van 27 tot 29 juni 2019 vindt in de binnenstad van Arnhem het literair festival Nieuwe Types plaats. Genoeg te beleven, zorg dat je erbij bent!

okt
6
zo
Piet Gerbrandy over Boëthius en ‘Troost in de filosofie’
okt 6 @ 14:30 – 16:00

De Romein Boëthius zocht in zijn dodencel troost in de filosofie en schreef een tijdloos boek. Dichter en classicus Piet Gerbrandy maakte een nieuwe vertaling van een werk dat behoort tot zijn absolute favorieten. Deze zondagmiddag geeft Gerbrandy een lezing over Boëthius en Troost in de filosofie met aansluitend gesprek.

 

 

 

 

Over Troost in de filosofie

Toen de Romeinse filosoof en politicus Boëthius in het jaar 523 ter dood werd veroordeeld door koning Theoderik, besloot hij de hem resterende tijd te besteden aan het schrijven van een boek. Troost in filosofie is een fascinerend, experimenteel en aangrijpend werk, waarin de verteller in zijn cel bezoek krijgt van Filosofie, die met hem discussieert over wat er in het leven echt toe doet en welke bewegingsruimte de mens heeft in een strak gereguleerd universum. De dialoog, die steeds wordt onderbroken door beschouwelijke liederen, leidt onverwacht tot een ijzingwekkende climax.
In de Middeleeuwen was het een van de meest gelezen boeken, maar ook tegenwoordig werkt de combinatie van existentiële urgentie, filosofische diepte en serene poëzie nog als een ongemakkelijke betovering.

Over Piet Gerbrandy
Piet Gerbrandy (1958) werkte na zijn studie tot classicus als docent op middelbare scholen en aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gelauwerd essayist en dichter, redacteur van literair tijdschrift De Gids, vertaler uit het Latijn en Grieks, poëziecriticus en een kleinzoon van oud-premier Gerbrandy.

Piet Gerbrandy over het belang van Boëthius:

“Boëthius laat zien dat hij een groot filosoof is: hij durft werkelijk tegen zichzelf in te denken.” En: “Ik ben me bij het schrijven van mijn laatste poëziebundels steeds bewuster geworden van het literaire belang van de vorm van Boëthius boek.” (Trouw, 30 april 2019)

Boëthius. Troost in de filosofie.
Vertaling, inleiding en aantekeningen: Piet Gerbrandy.
Uitgeverij Damon, € 29,90.