Jeroen Linssen over ‘Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid’

Geplaatst door op 21:34 in |

Wanneer:
11 april 2019 @ 20:00 – 21:30
2019-04-11T20:00:00+02:00
2019-04-11T21:30:00+02:00
Kosten:
5,00

Donderdagavond 11 april verzorgt filosoof Jeroen Linssen een lezing over hebzucht. Een hartstocht die de gemoederen al duizenden jaren bezighoudt. In zijn boek Hebzucht verheldert filosoof Jeroen Linssen deze tweeslachtige houding en beschrijft hij de ontwikkeling van het filosofisch denken over dit vraagstuk. Deze avond gaat hij daar uitgebreid op in. 

In het afgelopen decennium is de hebzucht alom verguisd omdat ze de oorzaak van de financieel-economische ineenstorting zou zijn. Toch moest deze hartstocht tegelijk haar nut bewijzen en de kwakkelende economie uit het slop trekken. In Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid laat Jeroen Linssen zien waarom we de hebzucht zo tweeslachtig benaderen.

Hebzucht beschrijft de ontwikkeling van het filosofisch denken over inhaligheid in het voorbije millennium: van de worsteling bij Thomas van Aquino, Poggio Bracciolini en Thomas More, via de ontdekking van de weldaden bij Bernard Mandeville en Adam Smith, tot aan de normalisering van de hebzucht in de vorige eeuw. In de hedendaagse ondernemersmaatschappij staat de hebzucht opnieuw op de agenda. De introductie van marktwerking in grote delen van de samenleving roept de vraag op naar de grenzen van deze ‘nuttige zonde’. In hoeverre is de door hebzucht gedreven marktwerking constructief? En kunnen we haar schadelijke effecten indammen? Hebzucht laat zien dat deze vragen behoren tot een debat over nut en nadeel van deze hartstocht, dat in de afgelopen duizend jaar nooit is verstomd.

Jeroen Linssen (1960) is universitair hoofddocent sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is daar ook onderwijsdirecteur bij de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Eerder publiceerde hij Het andere van het heden denken. Filosofie als actualiteitsanalyse bij Michel Foucault.

 

Jeroen Linssen. Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid.
Uitgeverij Vantilt, € 24,50.