Drie schrijvers van drie generaties gaan met elkaar in gesprek over grote thema's als misbruik, onderdrukking, solidariteit en verzet. In drie spraakmakende boeken doorbreken Borrel, Van Hassel & Mathijsen de stilte van de stemmen die we niet vaak horen. De drie auteurs gaan met elkaar en het publiek in gesprek over hun laatste boeken, uitgegeven door De Bezige Bij. Ook gaan ze dieper in op het schrijfproces en de gekozen vormen. Hoe creëer je met fictie een wereld: die van een epidemie, een onderwereld, of een toekomst? Verdwijn je zelf als schrijver dan ook in die wereld? Hoe geef je vorm aan stemmen die we niet vaak horen? Tussen het interviewen door dragen ze voor uit eigen werk en is er ruimte voor vragen (en om te signeren!). Topauteur van korte verhalen Sanneke van Hassel schrijft in Milde klachten met lichtheid en scherpte over de enorme invloed die de coronacrisis had op ieders persoonlijke leven. Daan Borrel, baanbrekend auteur over vrouwelijk verlangen en seksualiteit, publiceert haar eerste roman De Dragers over (draag)moederschap, solidariteit en verzet. En romancier Alma Mathijsen schijnt haar licht over de magische binnenwereld van mensen die weten wat seksueel geweld is in Onderland.
Roel Meijvis wordt op 19 november geinterviewd over zijn boek De glimlach van de aarde, een ontdekkingsreis door het oeuvre van Camus. Entree: 7,50 Studenten/Arnhempashouders: 3,50
Na een succesvolle ontvangst op Curaçao verschijnt op 16 november de debuutroman van Etienne Ys, De barmhartige staat, in Nederland. Etienne Ys en Frank Tazelaar (directeur & uitgever Wintertuin) nodigen u van harte uit voor de boekpresentatie.
P.F. Thomese gaat in gesprek met Frank Tazelaar over zijn spraakmakende boek Black-out waar de welgestelden in het villadorp Blankendaal, ‘het reservaat’, zoals ze het onder elkaar noemen, opgeschrikt worden door een noodlottig ongeval, dat verregaande consequenties heeft binnen het idyllische dorp. Entree: 7,50 euro Studenten/Arnhempashouders: 3,50 euro
Wat vinden wij ervan
Opgroeiend in een Duits-Nederlands gezin raakte Bas von Benda-Beckmann al vroeg gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Toen hij dertien was hoorde hij voor het eerst dat zijn oudtante Luise de weduwe was van Hitlers trouwste generaal, Alfred Jodl, die tijdens het Proces van Neurenberg als oorlogsmisdadiger ter dood was veroordeeld. Later volgden meer verhalen, zoals dat van Luises jongere zus Tini, die eerst partijlid werd maar later een relatie kreeg met een half-Joodse arts en bevriend raakte met een van de samenzweerders tegen Hitler.
Von Benda-Beckmann ging op zoek naar het naziverleden van zijn grootouders en oudooms en -tantes, die de grote geschiedenis van zo dichtbij meemaakten. Hij stuitte daarbij op de anekdote over het kostbare tafelkleedje met jachttaferelen dat de familie aan Hitler zou hebben geschonken. Wat klopt er eigenlijk van dit verhaal en wat zegt het ons over de omgang met het naziverleden in Duitse families?