-
03SeptemberWednesday
Wintertuin Leesclub over Dream Count van Adichie
Op deze avond zullen we onder leiding van een enthousiaste boekverkoper en met vertaler Adiëlle Westercappel het boek Dream Count van Chimamanda Ngozi Adichie bespreken. Dream Count is een van onze favorieten van deze zomer, dus neem het mee op vakantie en kom er in september met ons over praten :). Deelname is gratis, we vinden het leuk als je het boek bij ons koopt.
Lees verder -
04SeptemberThursday
Thomas Heerma van Voss in gesprek met Jan Siebelink
Thomas Heerma van Voss interviewde schrijvers die in 1977 een zelfportret tekenden voor De Revisor – en schreef daarmee onbedoeld een halve eeuw heerlijke literatuurgeschiedenis. In het boek De prullenmand heeft veel plezier aan mij interviewt Heerma van Vos o.a. Judith Herzberg, Jan Siebelink en Mensje van Keulen. Hoe zagen de hemelbestormers zichzelf en hoe kijken ze bijna vijftig jaar later terug? Donderdag 4 september gaat Thomas Heerma van Vos in onze Boeksalon in gesprek met Jan Siebelink over zijn schrijverschap. Aanvang: 19.30 Entree: 5 euro Studenten/Gelrepashouders: € 2,50
Lees verder -
10SeptemberWednesday
Lichtvoetig uurtje Shakespeare met Frans van Deursen en Stef Collignon
Frans van Deursen vertaalde de Shakespeare sonnetten Voor jou en jou alleen. Een fonkelnieuwe, frisse, brutale, verrassend begrijpelijke en heerlijk leesbare vertaling van de mooiste liefdespoëzie ooit geschreven. Samen met vriend Stef Collignon, Anglicist, Shakespeare-kenner en vat vol smeuïge anekdotes, komt Frans van Deursen naar onze winkel voor een vermakelijk, lichtvoetig klein uurtje Shakespeare. En omdat de sonnetten nóg beter tot hun recht komen als je ze hoort, draagt Frans er natuurlijk een aantal voor. Aanvang: 19.30 Entree: 5 euro Studenten/Gelrepashouders: 2,50
Lees verder
Wat vinden wij ervan
Winnaar Women's Prize for Fiction 2025
The Safekeep / De bewaring speelt zich af in het naoorlogse Overijssel. Kogelgaten zijn weer gedicht, herinneringen aan de Holocaust zo veel mogelijk verstopt.
Isabel woont alleen in het huis van haar overleden moeder, waar alles rustig voortkrabbelt tot plotseling haar broer Louis met zijn nieuwe vriendin Eva voor de deur staat om bij haar de zomer door te brengen.
Eva is in alles het tegenovergestelde van Isabel. Waar Isabel houdt van rust, houdt Eva van liederlijk late avonden; waar Isabel bedeesd en voorzichtig is, stampt Eva door het huis en trekt ze letterlijk alles uit de kasten.
Maar dan beginnen er kleine dingen – een lepel, een mes, een kom – uit het huis te verdwijnen. Heeft Eva er iets mee te maken? Dat idee laat Isabel niet los. Koortsachtig houdt ze de nieuwe vrouw in de gaten, totdat ze – op het hoogtepunt van die zinderend hete zomer – een mysterieuze ontdekking doet waardoor netjes afgedekte geheimen haar plotseling keihard in het gezicht slaan. Misschien is de oorlog niet helemaal voorbij.
De bewaring is een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.
Yael van der Wouden (1987) is schrijver en docent. Een van haar essays werd genoemd in The Best American Essays 2018. Yael geeft les in creative writing en comparative literature. De bewaring is haar debuut. Samen met Daphne Huisden en Simone Atangana Bekono schreef ze dit jaar de mozaïekvertelling Vlucht/Dans/Vondst.
Wat vinden wij ervan
Winnaar van de Libris Literatuurprijs 2025
Een wervelende, uitbundige vertelling over de kant van Europa die voor de meesten onzichtbaar blijft. Irad Abergels kroeg in Parijs is het laatste toevluchtsoord voor de zusters en broeders van de nacht. Zijn moeder, Salomé Abergel, is verdwenen, en het meisje Hind vindt in de kelder van Salomé’s huis in de Rivierenbuurt in Amsterdam haar nagelaten schilderijen, beelden die tot haar spreken, waar ze ’s nachts van wakker ligt. 'Oroppa' gaat over hoe macht mensen dingen kan laten doen waarvan ze niet wisten dat ze ertoe in staat waren. En over degenen die weigeren nog deel te nemen aan dat systeem. Van Amsterdam tot Parijs, van Tunis tot Casablanca hebben ze levens opgebouwd, achtervolgd door spoken uit het verleden. En gezamenlijk heffen zij het glas: op Oroppa!
Heart Lamp: Winner of the 2025 International Booker Prize
Wat vinden wij ervan
Winnaar van de International Booker Prize 2025
Heart Lamp by Banu Mushtaq, translated from Kannada by Deepa Bhasthi, is the 2025 winner of the International Booker Prize, the world’s most influential award for translated fiction. The winning book, the first collection of short stories to be awarded the prize, was announced by bestselling Booker Prize-longlisted author Max Porter, Chair of the 2025 judges, at a ceremony at London’s Tate Modern on Tuesday, 20 May 2025. The International Booker Prize recognises the vital work of translation, with the £50,000 prize money divided equally between the author and the translator.
Written between 1990 and 2023, Heart Lamp’s 12 stories chronicle the lives of women and girls in patriarchal communities in southern India. Mushtaq, a lawyer and major voice within progressive Kannada literature, is a prominent champion of women’s rights and a protester against caste and religious oppression in India, and was inspired to write the stories by the experiences of women who came to her seeking help. She becomes the second Indian author to win the International Booker Prize after Geetanjali Shree in 2022.
Heart Lamp is the first book translated from Kannada, a language spoken by an estimated 65 million people, to be nominated for the prize. Deepa Bhasthi becomes the first Indian translator to win the International Booker. Sheffield-based independent publisher And Other Stories wins the prize for the first time.
Wat vinden wij ervan
Winnaar Socratesbeker 2025, prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het jaar.
Onze wereld is wankel geworden. We leven in een tijd van crises en calamiteiten: het Calamiteitperk. In dit boek onderzoekt filosoof en cabaretier Tim Fransen ons huidige tijdsgewricht. Hij laat zien hoe het vooruitgangsdenken ons heeft misleid en vraagt zich af: hoe herstellen we de maatschappelijke fundamenten die daardoor zijn aangetast? Welke inzet is er van ons burgers nodig om een duurzame samenleving te scheppen en weer een slagvaardige democratie te worden? En welke rol spelen moraal en rechtvaardigheid daarbij? Fransen neemt de lezer op sleeptouw langs grote filosofen en verrassende denkers en komt met concrete ideeën om het tij te keren. Met 'In onze tijd' biedt hij handvatten voor een weerbare samenleving waarin weer volop hoop gloort.
Marcel van de Ven-Willem Asman
Wat vinden wij ervan
Winnaar Gouden Strop 2025
Het begint met een ripdeal in Marseille waarbij enkele doden vallen. Enkele maanden later onderschept de politie een tweede lading cocaïne, ditmaal in de haven van Rotterdam. Veel aanwijzingen zijn er niet, maar de internationale opsporingsdiensten vermoeden dat een misdaadsyndicaat met zijn wortels in de Corsicaanse maffia achter beide transporten zit.
In een poging meer te weten te komen richt een speciale eenheid van de politie zijn pijlen op het horecabedrijf van Ina de Later, dat in verband wordt gebracht met een van de transporten. Undercoveragent Tess van Vuren moet te weten komen wie er achter de schermen aan de touwtjes trekt. Maar het syndicaat is een hermetisch gesloten organisatie en wie zijn mond voorbijpraat sterft een gruwelijke dood…