Agenda

nov
19
di
Filosofisch Café Arnhem: Verbeelding kan de wereld veranderen
nov 19 @ 19:45 – 22:00
Filosofisch Café Arnhem: Verbeelding kan de wereld veranderen

Het Filosofisch Café van dinsdag 19 november staat in het teken van verbeelding. Kunnen we verbeelding gebruiken om te denken over een toekomst die wezenlijk anders is? En kan het mensen in beweging krijgen? Te gast is Sophie van Balen. Zij schreef voor Filosofie Magazine een prikkelend artikel over verbeelding.

Tijdens het filosofisch café zal Van Balen een korte inleiding verzorgen waarna we vervolgens met haar in gesprek gaan over vragen zoals:

  • Waarom is Van Balen somber over de ‘homo economicus’ en het kijken naar de toekomst met uitsluitend een rationele en economische blik?
  • Wat is verbeelding eigenlijk? Wat kan de functie zijn van verbeelding en het ‘zien’ van vergezichten? Welke vormen van verbeelding zijn er?
  • Hoe kan je met verbeelding veranderingen( bijvoorbeeld terug naar solidariteit als basis) teweeg brengen?

Sophie van Balen is filosoof, docent en schrijver. Ze is gefascineerd door de manieren waarop denken de wereld beïnvloedt. Ze verdiept zich graag in de hedendaagse politieke en wetenschapsfilosofie van Michel Foucault, Herbert Marcuse , Bruno Latour en Donna Haraway. Voor het Filosofie Magazine schreef ze een prikkelend artikel over verbeelding.

 

 

nov
21
do
Peter Brusse over ‘Ach, Engeland’ en de Brexit
nov 21 @ 20:00 – 22:00

Deze avond geeft de nestor onder de journalisten ‘buitenland’ een lezing over de relatie Engeland-Nederland. Hij zal deze voorzien van historische anekdotes, actuele politieke kwesties en hedendaagse mijmeringen. Hij is niet bang een standpunt in te nemen, na afloop van de lezing gaat hij graag in discussie met de aanwezigen.

 

 

 

Peter Brusse bestudeert de Britten al ruim een halve eeuw en weet dat je ze nooit echt zult begrijpen. Hij was jarenlang correspondent in Londen voor de Volkskrant en het NOS Journaal. Hij schreef onder andere de bestsellers Neem nou Londen en Engeland bestaat niet. De Brexit-soap schreeuwt om duiding van alle informatie, niemand kan dat beter doen dan Peter Brusse.

over Ach Engeland

Zijn nieuwste boek is Ach Engeland, met als ondertitel Wij en onze overburen. Van Bonifatius tot Brexit. Daarin maakt Brusse, aan de vooravond van de Brexit, de balans op. Want de Britten nemen dan wel afscheid van Europa, maar in het geval van Nederland is dat eigenlijk onmogelijk. Beide zeevarende naties delen een lange geschiedenis. Ze voerden oorlog met elkaar, probeerden elkaar te bekeren, leenden elkaars taal en imiteren elkaar nog altijd.

Al in de donkere middeleeuwen werd een Fries meisje koningin van Engeland. De Engelse monnik Bonifatius werd bij Dokkum vermoord. Erasmus schreef zijn meesterwerk in Londen, stadhouder Willem III veroverde Engeland en richtte de Bank of England op. In de Gouden Eeuw voeren we als rivalen over de wereldzeeën. Een Britse ingenieur legde de basis voor de Twentse textielindustrie, al tijdens de Boerenoorlog was er fake news en in de Tweede Wereldoorlog hielden de Britten stand en kwamen ons te hulp.

Ach, Engeland is een originele, onderhoudende, caleidoscopische geschiedenis, een liefdesverklaring aan onze eigenwijze overbuur, geschreven door een van zijn grootste kenners. Want wij Nederlanders kunnen niet zonder de Engelsen – en andersom.

 

Peter Brusse. Ach Engeland.
Balans. € 19,99.

 

 

 

nov
30
za
Theo Brink signeert ‘Arnhem uit de kunst’
nov 30 @ 10:00 – 13:00
Theo Brink signeert ‘Arnhem uit de kunst’

Zaterdag 30 november verschijnt Arnhem uit de kunst. ‘s Ochtends is auteur Theo Brink (‘de Arnhemse kunstdetective’) aanwezig zijn boek te signeren. Als er tijd voor is zal hij ook vragen beantwoorden en wat meer vertellen over zijn intensieve speurtocht om alle kunst in de publieke ruimte in kaart te brengen.

Arnhem uit de kunst is een uitgave van Hijman Ongerijmd. Het 240 pagina’s tellende boek bevat beschrijvingen van meer dan duizend kunstwerken en hun makers. Verspreid door het boek zijn bovendien veel (historische) wetenswaardigheden te lezen. Gedetailleerde plattegronden helpen de lezer zich te oriënteren.

Arnhem uit de kunst  is voorzien van veel beeldmateriaal, waaronder een speciaal ‘Arnhem & kunst’ fotoverhaal van de hand van fotograaf Herman van Ommen.

Intekenen voor 15 november? Dan ligt het boek voor v.a. 30 november voor  €30,00 voor je klaar. Kijk hier voor meer informatie.

Theo Brink. Arnhem uit de kunst.
Hijman Ongerijmd. € 34,95.

 

 

 

Arnhems Schrijfatelier eenmalig ‘s middags
nov 30 @ 14:00 – 16:30
Arnhems Schrijfatelier eenmalig 's middags

In verband met het signeren van ‘Arnhem uit de kunst’ vindt het Arnhems Schrijfatelier eenmalig ‘s middags plaats: van 14.00 uur tot 16.30 uur. 

De aanpak is hetzelfde als anders: inlopen, anderhalf uur in stilte schrijven en daarna uitwisselen voor wie dat wil.

Lees hier meer over het Arnhems Schrijfatelier.

dec
7
za
Feestelijke presentatie ‘Arnhem uit de Kunst’
dec 7 @ 15:00 – 16:00
Feestelijke presentatie 'Arnhem uit de Kunst'

Zaterdagmiddag 7 december is er een feestelijk moment ter gelegenheid van het verschijnen van ‘Arnhem uit de kunst’. 

De toegang is vrij, aanmelden is niet nodig.

Na een welkom door de uitgever gaan auteur Theo Brink en boekontwerper Martien Frijns met elkaar in gesprek, waarna een eerste boek wordt overhandigd aan Florentijn Hofman. Zijn Feestaardvarken is Arnhems’ grootste en meest bekende publieke kunstwerk.

Het verschijnen van ‘Arnhem uit de kunst’ is een ode aan meer dan duizend kunstwerken en hun makers. Door vele (historische) wetenswaardigheden en de prachtige fotoverhalen toont het boek hoe deze onlosmakelijk zijn verbonden aan Arnhem. Dit ‘nulboek’ is bovendien de eerste stap naar langdurige aandacht voor kunst in de publieke ruimte. Lees hier meer over het boek.

Na afloop is er een bescheiden borrel en zal Theo Brink signeren.

dec
12
do
Een Goed Boek 2019 – in Showroom
dec 12 @ 20:00 – 22:00
Een Goed Boek 2019 - in Showroom

Jaarlijks worden er in Arnhem bijzondere boeken gemaakt die opvallen vanwege hun vormgeving, fotografie, druk of inhoud. Architectuurcentrum CASA en Ontwerp Platform Arnhem (OPA) organiseren daarom de avond Een Goed Boek 2019.

De avond vindt plaats bij Showroom, Langstraat 20. Deur open vanaf 19.30 uur. 

Tijdens deze avond wordt een selectie van zeven non-fictieboeken met een Arnhemse tintje gepresenteerd door de makers zelf. Met dit jaar:

  • Het Duivelshuis in Arnhem: Jeroen van de Werf / Karina Dimitriu
  • Toevluchtsoord: Martin Wieldraaijer
  • Rijnwijk Mijn wijk: Erik van Cuyk / Margot Wolters
  • Nederlandse & Duitse studenten vertellen over de Grens: STUKK Design
  • Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem: Bart van der Mark / Rob Wolfs
  • Hovers’ Tractors: Floris Hovers
  • A Designer’s Material: Pauline van Dongen / Catalogtree

Na het podiumprogramma is er een gezellige boekenborrel met signeersessies en boekverkoop. De echte boekenliefhebber mag deze avond niet missen en kan hier zeker ook een goed kerstcadeau vinden.

Hijman Ongerijmd is present met een mooie boekentafel, o.a. met ‘Arnhem uit de kunst’ dat net te laat verscheen om genomineerd te worden.

Meer informatie via OPA of facebook.

 

dec
17
di
Filosofisch Café Arnhem met een Moreel Beraad
dec 17 @ 19:45 – 22:00
Filosofisch Café Arnhem met een Moreel Beraad

Tijdens het Filosofisch Café van december wordt een moreel beraad gehouden. Deelnemers kunnen tijdens de avond een moreel dilemma aandragen. De aanwezigen bepalen welke dilemma’s nader worden onderzocht. De avond wordt begeleid door Dick Kleinlugtenbelt.

Moreel beraad is een overkoepelend begrip voor diverse vormen van systematische ethische reflectie op concrete ervaringen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende gespreksmethoden, zoals de dilemmamethode, de socratische dialoog en de Nijmeegse methode. Er is een groeiende behoefte om te reflecteren op de ethische kanten van het werk en het leven in allerlei sectoren van de samenleving, zoals de gezondheidszorg, het onderwijs, gevangeniswezen en de politiek. Steeds meer professionals, personen en organisaties lopen tegen morele vraagstukken op en hebben behoefte om expertise op te bouwen om daar (methodisch) goed mee om te kunnen gaan.

Na een korte inleiding zal Dick Kleinlugtenbelt met de aanwezigen in een aantal stappen een moreel beraad houden. We gaan in een concreet voorbeeld wat iemand zelf mee heeft gemaakt op zoek naar de waarde, het ethische principe waar een tekort aan is en onderzoeken wat dit betekent voor het handelen.

Aanmelden is niet nodig.

dec
23
ma
Kerstkoopavond
dec 23 @ 18:00 – 21:00
Kerstkoopavond

Maandagavond 23 december zijn we extra open voor Kerst. Sla nog snel een paar mooie boeken in voor jezelf of als kerstcadeau. Genoeg te kiezen en wij helpen graag.

jan
11
za
Arnhems Schrijfatelier weer wekelijks na kerststop
jan 11 @ 10:30 – 13:00
Arnhems Schrijfatelier weer wekelijks na kerststop

Na een korte ‘Kerststop’ is het weer wekelijks Arnhems Schrijfatelier. De zaterdagochtenden van 28 december en 4 januari vervallen, maar vanaf 11 januari ben je weer iedere zaterdagochtend welkom om in stilte te komen schrijven. Het eerste half uur is inloop en het laatste halfuur wordt besteed aan uitwisseling voor wie dat wil.

Het Arnhems Schrijfatelier is een samenwerking van schrijfcafé Oscar en Hijman Ongerijmd. Lees hier meer.

jan
18
za
Workshop ‘spannende tekst schrijven’ met Antoinette Kalkman
jan 18 @ 14:00 – 16:30

Workshop ‘spannende tekst schrijven’

De eerste workshop van het Arnhems Schrijfatelier in het nieuwe jaar is meteen een spannende! Antoinette Kalkman, auteur en docent van de ThrillerAcademie laat je deze middag ontdekken hoe je een verhaal echt spannend kan maken. Ook teksten die niet tot het thrillergenre behoren, kunnen flink opknappen van haar tips! Elk verhaal heeft tenslotte spanning nodig.

Korte beschrijving van de workshop

Antoinette Kalkman introduceert je in de wereld van de thrillers. Wat maakt dat de lezer helemaal in het verhaal wordt getrokken en de spanning voelt oplopen? Na een korte introductie wordt gewerkt aan eigen tekstfragmenten. Hoe kun je situaties, personages en de opbouw van je verhaal zo maken dat ze (nog) spannender worden? Antoinette zal hierbij helpen met veel tips & trics. Daarnaast wordt actief gebruik gemaakt van de expertise van de deelnemers aan de workshop.

Meedoen

Iedereen die graag schrijft is welkom. Wie wil kan van te voren een korte tekst aanleveren met een kort verhaal of een deel daarvan (max. een half A4-tje). Antoinette zorgt dan voor persoonlijke feedback. Stuur het tekstje direct mee bij je aanmelding (rode potlood) of wat later.

De kosten bedragen € 10,00 p.p.  Let op: er zijn 15 aanmeldingen, daarmee is de workshop vol. Wie zich aanmeldt wordt op de wachtlijst geplaatst en krijgt bericht als er toch nog een plek vrij komt of als er voldoende deelnemers voor een nieuwe ronde zijn.

 

 

 

over Antoinette Kalkman

Antoinette Kalkman (1964) is moeder, ondernemer, marketeer en schrijver, in willekeurige volgorde. Na een aantal omzwervingen in de advocatuur, chemie en modebranche komt ze ruim 20 jaar geleden per ongeluk terecht in de financiële sector. Daar richt ze twee ondernemingen op en behoort na een aantal jaren tot de top 75 meest invloedrijke vrouwen in de verzekeringsbranche. Ze steekt haar mening over dienstverlening en de noodzaak om dit beter doen voor de klant niet onder stoelen of banken en wordt een veelgevraagd columniste in de financiële vakpers.
In 2013 schrijft ze Schuld & Boete, een jubileumboek met 19 geromantiseerde verhalen, gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de financiële praktijk.  Vanaf dan wijdt ze een steeds groter gedeelte van haar tijd aan het schrijven.
Ze volgt diverse schrijfopleidingen, waaronder de Schrijversacademie en de Meesterproef van de Querido Academie. In 2018 start ze haar eigen schrijfopleiding op maat met Marelle Boersma. Binnen deze ThrillerAcademie neemt Antoinette met name de onderdelen personal branding en boekmarketing voor haar rekening. In 2019 verscheen haar thrillerdebuut Bonuszoon.
Als onderdeel van de Schrijfjuffers blogt ze sinds 2019 over de dromen en dwalingen van het schrijverschap.

over het Arnhems Schrijfatelier

Het Arnhems Schrijfatelier is een samenwerking van schrijverscafé Oscar en boekhandel Hijman Ongerijmd. Iedere zaterdagmorgen biedt het Schrijfatelier ‘ruimte om te schrijven’ (10.30-13.00 uur bij Hijman Ongerijmd) en ongeveer eenmaal per 6 weken wordt een praktische schrijfworkshop aangeboden.