Wij tippen: vier prachtige quarantaine romans!

Geplaatst door op 15:50 in |

Nu op de toonbank bij Hijman Ongerijmd: vier bijzondere quarantaine-romans die gegarandeerd troost, afleiding èn inzicht bieden in deze tijden van corona: ‘Liefde in tijden van cholera’, van Gabriel García Márquez; ‘De stad der blinden’ van José Saramago; De Pest van Albert Camus, en ‘Nemesis’ van Philip Roth.

Onze winkel is gewoon open – naast deze romans liggen talloos vele andere prachtige boeken voor u klaar. U kunt desgewenst contactloos betalen!

Liefde in tijden van cholera, Gabriel García Márquez
Liefde in tijden van cholera is het onvergetelijke liefdesverhaal van Florentino Ariza en Fermina Daza. Op ongeëvenaarde wijze worden grote thema’s als liefde, dood, ouderdom, noodlot en begeerte samengebracht in een mild en menselijk universum.

51 Jaar, 9 maanden en 4 dagen zijn verstreken sinds Florentino voor het eerst de blik ving van Fermina. Zijn liefde voor haar is zo groot dat hij ruim een halve eeuw heeft gewacht op een tweede kans bij haar. Die neemt hij op de dag dat haar echtgenoot is overleden. Dan ziet Florentino zijn kans om Fermina terug te winnen, en op de sterfdag gaat hij al om haar hand vragen. Fermina weigert, maar ze beginnen wel weer brieven aan elkaar te schrijven, waar ontmoetingen en later zelfs een romantische bootreis op volgen. Aan het eind van het boek zullen ze in hun oude dag, ze zijn dan al boven de 70, weer samen zijn en hun liefde voor elkaar zal weer openbloeien zoals voorheen. Zelfs de lichamelijke liefde komt in bereik. Ze leven dan niet meer in de stad van hun jeugd, maar blijven heen en weer varen op een boot, over de rivier de Magdalena. De kapitein hijst na overleg met Florentino de gele vlag van de besmetting van cholera zodat de boot, De nieuwe trouw, in geen enkele haven meer welkom is, waardoor de twee geliefden eindelijk en voor altijd bij elkaar kunnen blijven.

De stad der blinden, José Saramago .
Een stad wordt getroffen door een ziekte die tot gevolg heeft dat iedereen niets meer kan zien, behalve een melkwit waas. Naarmate er meer mensen blind en opgesloten worden, veranderen ze in beesten.

De Pest, Albert Camus
De Pest speelt zich af in het Noord-Afrikaanse Oran, waar een pestepidemie de bevolking in haar greep krijgt. Als de stad op slot gaat, breekt er eerst paniek uit. Maar wat gelijk ook duidelijk wordt: iedereen, rijk of arm, goed of slecht, is door de epidemie elkaars gelijke. De pest maakt geen onderscheid.

Nemesis, Philip Roth.
Het boek speelt zich af in Roth’s geboorteplaats Newark tijdens de grote polio-epidemie van de zomer van 1944, als ook op de middelbare school in de Joodse wijk Weequahic leerlingen besmet raken.

De jonge gymnastiekleraar Bucky Cantor blijft honkbal spelen met zijn leerlingen. Alsof hij daarmee de epidemie tegen kan houden en de jongens kan beschermen. Op een dag laat hij ze in de steek om naar zijn vriendin Marcia te gaan, die een zomerkamp in de bergen leidt, waar het virus nog niet heerst. Cantor beseft  dat hij door zijn vertrek zijn jongens verraadt, maar kiest toch voor de liefde (en zijn eigen gezondheid). Hij weet dan alleen nog niet dat ook hij op het sportveld in Weequahic is besmet en in het zomerkamp het ene kind na het andere zal aansteken. Zelf komt Cantor er met een lichte verlamming vanaf. Maar zodra de epidemie voorbij is, trekt hij zich als boetedoening uit het volle leven terug en vervloekt hij God voor al het onheil dat hij over de mensheid heeft uitgestrooid.