Vakantieliefdes: de mooiste boeken voor een fijne zomer!

Geplaatst door op 18:58 in |

Elk jaar kiezen we onze vakantieliefdes – boeken die we speciaal aanbevelen voor de zomerperiode.

Hieronder onze vakantieliefdes, met veel liefde gekozen door onze boekverkopers Stan, Emma, Marleen, Astrid, Wenda, Valentijn, Marijn, Jacqueline, Frank en Monique.

Een fijne zomer, iedereen!

Stan Frijsinger koos
Wittgensteins minnares – David Marskon.
€ 22, 50 Lees de recensie hier
Deze briljante roman gaat over Kate, een vrouw van middelbare leeftijd, die gefascineerd is door de curieuze voetnoten in de geschiedenis. Markson (1927-2010) publiceerde deze meditatie over het mens-zijn in 1988, waarna er (terecht) een fanatieke fangemeenschap rondom de roman ontstond. Dit voorjaar verscheen de Nederlandse vertaling, door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes, en die is fantastisch. Een boek om een zomerlang in te dwalen.

 

Emma Ringelberg koos
Nooit heb ik ooit – Joshylin Jackson.
€ 21,99

“Desperate housewives meets Killing Eve”

Het begint als een spel op een avond bij de leesclub. Nooit heb ik ooit… iets heel ergs gedaan. Maar Amy heeft wél iets heel ergs gedaan. En Roux, de charmante nieuwkomer in de wijk waar Amy woont, weet precies wat dat is. Roux belooft dat ze haar met rust zal laten als Amy volgens haar regels speelt. Maar Amy is niet bereid om alles te verliezen. Ze zal terugvechten, en in dit razend spannende kat-en-muisspel kan maar één iemand winnen.

‘Veel boeken claimen het perfecte strandboek te zijn. Dit boek is het.’ (Wallstreet Journal)

Marleen Pelle koos:

Zomerboek – Tove Jansson
€ 17,50

Sophia brengt met haar vader en oma de zomer door op een Fins eiland. In de wijze en vooral ook geestige gesprekken die de oude vrouw en het jonge meisje met elkaar voeren, komen de angsten en verlangens van het meisje en het verleden van de oma op een betoverende en ontroerende manier tot uitdrukking. Tegen de achtergrond van moerassen en bossen en de altijd aanwezige zee schildert Tove Jansson zonder enig spoor van sentimentaliteit of valse emotie de verhouding tussen een grootmoeder en haar kleindochter.

én Marleen koos:

Wij zijn licht – Gerda Blees
€ 21,00

Wij zijn licht, de krachtige eerste roman van Gerda Blees (1985) valt vooral op door de verrassende vorm.
Lees hier de 5 sterren recensie in NRC Handelsblad.

 

 

Astrid Bamberg koos
Jaag je ploeg over de botten van de doden – Olga Tokarczuk
€ 22,50
Nobelprijswinnares Olga Tokarczuk schreef een indrukwekkende, spannende roman van ruim 300 pagina’s, die zich afspeelt in een afgelegen dorpje in het zuidwesten van Polen. De ik-verteller is de teruggetrokken levende, excentrieke zestiger Janina Duszjenko. Ze is met horoscopen in de weer, bestudeert de dichter William Blake, poogt zo respectvol als mogelijk met de natuur om te gaan, en begint voor detective te spelen als eerst haar buurman sterft en daarna meerdere leden van de lokale jachtvereniging. Steeds ook worden er sporen van dieren gevonden. Zo wordt bij de buurman een hertenbotje in zijn keel ontdekt. Wat is hier aan de hand? Zijn de dieren in opstand gekomen? (Hier komen thriller en ecologie bij elkaar in een kunstig vervlochten aanklacht tegen de omgang met dieren).

én Astrid koos:

Hamnet – Maggie O’Farrell

€ 23,50 voor de Nederlandse editie. Prijs paperback in het Engels: €19,95

Hamnet is een aangrijpende pageturner geïnspireerd op de zoon van William Shakespeare. Het is het verhaal van een zoon van een handschoenmaker die in navolging van de liefde zijn vaders regels aan zijn laars lapt, het verhaal van de vrouw voor wie hij valt, en hun familie.

 

Valentijn Kloosterman koos
Nieuwjaar – Julie Zeh
€ 20,99
Rake schets van moderne narcistische ouders, met een grote rol voor het onverwerkte verleden. Meeslepende roman van meesterverteller Julie Zeh.

 

 

 

 

 

Judith Seinen koos
Mijn duistere Vanessa – Kate Russell
€ 20, 99
Op superieure wijze beschrijft Kate Elizabeth Russell de psychologische dynamiek van een van de moeilijkste kwesties van onze tijd. Zowel genuanceerd als ongemakkelijk, gedurfd, krachtig en even fascinerend als verontrustend – Mijn duistere Vanessa gaat door merg en been. “Het eenentwintigste-eeuwse antwoord op Lolita.”

 

 

 

Wenda Kieskamp koos
West – Carys Davies
€ 18,99
Een betoverende, avontuurlijke roman over een epische reis, en over rouw, opgroeien en eenzaamheid, maar boven alles een ode aan de hoop.
Uitgeroepen tot een van de beste boeken van het jaar door o.a. The Sunday Times, The Guardian en The Washington Independent
De roman speelt zich af in Pennsylvania, begin negentiende eeuw. Als weduwnaar en muilezelhouder Cy Bellman in de krant leest dat er gigantische, eeuwenoude botten zijn ontdekt in het modderige Kentucky, verlaat hij zijn kleine boerderij om met eigen ogen te zien of het gerucht dat er nog steeds reusachtige monsters rondstruinen in de wildernis achter de Mississippi waar is.

 

 

 

Marijn Beneder koos
Alfabet – Charlotte Dematons
€ 24,99

Dag en nacht werkte Charlotte Dematons aan ‘Alfabet’: een rijk en gedetailleerd prentenboek boordevol grapjes en verwijzingen naar kunst en cultuur. Met Sinterklaas als sexy James Bond en Julius Caesar in een jeep. Opvallend is ook de aanwezigheid van een zwart-wit-gestreept figuurtje: de letterdief. Hij steelt op elke plaat een letter én een voorwerp en geeft het boek zo een extra verhalende laag

 

Frank Tazelaar koos
Restmens – Marjolein Visser
€ 21,00
Pim beseft steeds meer dat hij anders is. Zijn innerlijke spanning komt tot een uitbarsting wanneer zijn ouders hem voorbereiden op uit huis plaatsing. Bij de denkbeeldige luisteraars van radio PIM FM lucht hij zijn hart.
De talentvolle socioloog David is na een brand blijvend invalide geraakt. Hij wordt omringd door hulpverleners die hem aanmoedigen een feest te organiseren voor zijn veertigste verjaardag.
In Restmens vertelt Marjolein Visser het indringende en tragikomische verhaal van Pim en David. In hoeverre is er plaats voor hen in een samenleving die gericht is op uiterlijke schijn? En zijn sommige levens minder waard dan andere?

‘Hartverscheurend maar nimmer sentimenteel. [..] Restmens is een debuut, maar Marjolein Visser vermijdt vakkundig deze en andere valkuilen. Het is een gave, goed afgehechte novelle geworden, die je niet licht vergeet.’****

NRC Handelsblad

én Frank koos:

Ten oosten van Eden – John Steinbeck
€ 32,50
John Steinbecks klassieker East of Eden vertelt de welhaast bijbelse geschiedenis van twee pioniersfamilies in Californië. Dit kernverhaal over de menselijke ziel is nu in een briljante vertaling verschenen. Lees hier de 5 sterren recensie in NRC

 

 

Monique Warnier koos
De vreemdelinge – Claudia Durastanti
€ 22,99
‘Van wie heb je leren praten?’ was de eerste vraag die mensen aan Claudia Durastanti stelden wanneer ze hoorden dat haar ouders allebei doof waren. ‘In welke taal droom je?’ vroegen ze toen ze hoorden dat ze op haar zesde van Brooklyn naar het Italiaanse platteland was verhuisd.
De vreemdelinge is een unieke combinatie van autobiografie, reisverhaal, lyrische essayistiek en fictie, waarmee de zeer talentvolle auteur Claudia Durastanti haar naam vestigde in Italië. Ze beschrijft in deze roman haar eenzaamheid en haar zoektocht naar de gevolgen van klasse, seksualiteit, geestelijke gezondheid en kunst op haar bestaan. Ze keert terug naar de euforische jaren zestig waarin haar ouders elkaar ontmoetten en gaat in op haar haast dystopische bestaan in het Londen van na de brexit. De vreemdelinge is een roman over stilte – de stilte van doofheid, de stilte van een immigrant – en hoe die kan worden getransformeerd door de liefde voor taal.

Jacqueline Ouwerling koos
De onzichtbaren – Roy Jacobsen | € 21,99
Op een eiland vlak voor de adembenemende kust van Noorwegen groeit Ingrid Barrøy op. Het ruwe eilandleven verloopt volgens zijn eigen wetten, met zware winters en heldere zomers. Een leven dat, net als het landschap zelf, van een grootse, broze schoonheid is, met in de verte de rest van de wereld. Ingrids vader droomt ervan een kade te bouwen die hen verbindt met het vasteland, maar zo dicht bij de rest van de wereld zijn blijft niet zonder gevolgen. Haar moeder heeft haar eigen dromen: meer kinderen, een kleiner eiland, een ander leven. En er blijft altijd één vraag die Ingrid haar nooit mag stellen. Wanneer Ingrid oud genoeg is, wordt ze naar het vasteland gestuurd om voor een van de rijke families aan de kust te werken. Maar dan gebeurt er iets tragisch en moet ze noodgedwongen terugkeren naar de plek die ze dacht achter zich gelaten te hebben.