Theo tipt: ‘De stille slag’

Geplaatst door op 21:26 in |

De stille slag geschreven door Margo Klijn is tot op heden de enige zelfstandige publicatie over de Jodenvervolging in Arnhem. In het boek is een uitgebreide namenlijst opgenomen van 1493 Joodse Arnhemmers die slachtoffer werden van het naziregime. De stille slag is nog steeds verkrijgbaar bij Hijman Ongerijmd. 

Het eerste deel van De stille slag geeft een beeld van Arnhem vanaf 1933, het jaar waarin Hitler in Duitsland aan de macht kwam, de stad haar zevenhonderdjarig bestaan vierde en de synagoge aan de Pastoorstraat tachtig jaar bestond. De lezer volgt een aantal Joodse families die al generaties lang in de stad woonden, en Joodse vluchtelingen die er al dan niet toevallig terechtkwamen.

Het tweede deel beschrijft de Duitse bezetting in Arnhem, met de nadruk op de Joodse bevolkingsgroep die steeds onzichtbaarder werd, een geïsoleerde groep, precies zoals de Duitsers hadden bedoeld. Indringend wordt beschreven hoe overheden en individuele Arnhemmers, Joods en niet-Joods, als lid bijvoorbeeld van Vitesse of de padvinderij, reageerden op de Duitse maatregelen. Op alle mogelijke manieren probeerden de Joodse Arnhemmers te ontkomen aan deportatie, maar niemand had een adequaat antwoord op de naziterreur, al waren er mensen die blijk gaven van moed en inlevingsvermogen. Ook wordt aandacht besteed aan de evacuatie, toen de Arnhemse bevolking op bevel van de Duitse autoriteiten de stad moest verlaten. Joden die in de stad waren ondergedoken, kwamen ineens te voorschijn en liepen met hun onderduikgevers mee in de mensenstroom. Het boek eindigt met de terugkeer van de overlevenden na de oorlog.

 

Margo Klijn. De stille slag; Joodse Arnhemmers 1933-1945.
Van Gruting. € 15,00.
verkrijgbaar bij Hijman Ongerijmd. Bij online bestellen: kies ‘afhalen in de winkel’.

 

 

 

naar meer boekentips