Moreel Beraad | Dinsdag  21 februari

Geplaatst door op 19:29 in |

Moreel Beraad in het Filosofisch Café Arnhem

Dinsdag  21 februari zal een Moreel Beraad gehouden worden met de  bezoekers.

Moreel beraad is een langzame manier van bespreken en nadenken over een concreet vraagstuk waar de moraal in het geding is.

Gevoelens en emoties zijn het begin van normatief handelen. Daaraan vooraf, tijdens of naderhand horen daar vragen bij. Zijn we nog in goeden doen? Willen we het wel, zoals we het geregeld hebben?

Bezoekers kunnen dinsdagavond een situatie inbrengen of een gebeurtenis waarbij zij een moreel dilemma in ervaren hebben.

Op een methodische wijze zal deze ervaring besproken en overdacht worden door de inbrenger en de overige bezoekers.

De avond zal begeleid worden door een lid van de redactiegroep van het filosofisch café.

Datum: 21 februari 2023
Aanvang 19.45 uur -22.00 uur
Boeksalon Hijman Ongerijmd
entree: vrijwillige bijdrage

 

Ter voorbereiding legt de redactie enkele citaten voor, die samenhangen met de gesprekken die wij in de redactiegroep voeren:

Wij haten twijfel en koesteren overtuigingen. Wetenschap levert het sterkste gevoel van kennis omdat ze het best onze ideeën helder maakt.
(..) Maar bij een doorleefde twijfel, zoals de prangende vraag “snappen we de economische crisis?” kunnen ze er niet omheen hun overtuigingen te herzien. Ze grijpen dan naar de mening van de menigte, accepteren blind een of andere autoriteit of zoeken troost in de speculatieve systemen van de filosofen.
Maar de langdurige twijfelaars merken dat alleen wetenschappelijk onderzoek hun twijfel indamt, doordat het begrippen verheldert en ze vertaalt in mogelijke praktische consequenties. Als er een verschil is tussen twee ideeën, dan moet het verschil in de praktijk kunnen blijken.
( Over de Cahrles Peirce (18939-1914) uit de Filosofie twittercanon Heurts en de Regt)

 

Arendt schrijft hoe een consumptiesamenleving deze wereld van handelen en spreken kan vernietigen. Met consumptie is op zich niks mis: mensen zijn biologische wezens die produceren en consumeren. Maar als de voorspelbare herhaling het model wordt voor samenleven, verdwijnt pluraliteit. De mens wordt louter een pavloviaanse reactiemachine.

( Over Hannah Arendt (1906-1975) uit de Filosofie twittercanon Heurts en de Regt)