Onze 10 lievelingsboeken van 2021
We sluiten een jaar af waarin veel bijzondere boeken verschenen. De boekverkopers van Hijman Ongerijmd zijn echte veellezers, en uit al die titels kozen we onze favorieten: een heerlijk leeslijstje!
Onze 10 lievelingsboeken van 2021, in willekeurige volgorde:
Juli Zeh – Onder Buren
Een actueel, meeslepend en vaak ook geestig verteld verhaal over Dora, een jonge Berlijnse vrouw die na een relatiebreuk besluit om naar het rustige platteland te verhuizen. Terwijl Dora daar haar gedachten probeert te ordenen, ontmoet ze mensen die niet in een hokje passen en die al haar vastgeroeste ideeën op zijn kop zetten. Het lukt Juli Zeh de bubbel waarin Dora leeft door te prikken. Menselijkheid wint het in deze heerlijke roman van vooroordelen en stereotypen.
Lisa Weeda – Aleksandra
Het verhaal van Lisa Weeda’s bijzondere familiegeschiedenis begint bij grootmoeder Aleksandra. In 1942 wordt zij vanuit Oekraïne gedeporteerd en in Duitsland tewerkgesteld. Haar kleindochter Lisa reist later naar haar grootmoeders geboorteplaats en ontmoet, op de vleugels van haar verbeelding, haar overgrootvader Nikolaj, die al bijna driekwart eeuw op zijn dochter zit te wachten. Een duizelingwekkende, grootse debuutroman van een belangrijke, nieuwe stem in de literatuur.
Annet Schaap – De meisjes
Annet Schaap bewerkte zeven bekende sprookjes tot verrassende, nieuwe vertellingen. Ze doet dat met een betoverend verteltalent. Haar verbeelding is grenzeloos en haar stijl puntgaaf. Dit zijn verhalen die je meezuigen en een tikkeltje weemoedig achterlaten. Want al zijn ze gebaseerd op sprookjes, de Meisjes leest paradoxaal genoeg als een pleidooi om níet in sprookjes te geloven. De Meisjes is een invoelbaar boek, een bemoedigend boek en een troostrijk boek – kortom: vertelkunst van een zeldzaam hoog niveau!
Maxim Osipov – De wereld is niet stuk te krijgen
Voor Osipov is schrijven nauw verbonden met muziek. Hij vergelijkt het lezen van een kort verhaal met het luisteren naar een sonate: allebei duurt het 15 tot 40 minuten en allebei draait het om variatie in ritme en toon. In De wereld is niet stuk te krijgen speelt hij voortdurend met verteltempo en perspectieven.
In bijna elk verhaal weet Osipov zijn lezers te verrassen. Niet alleen met rampspoed en geweld, maar juist ook met onverwacht optimisme. Meer dan eens moeten zijn personages, soms tot hun eigen verbazing, vaststellen dat ze ondanks alles gelukkig zijn.
Kadir van Lohuizen – after us the deluge
In After Us the Deluge toont fotograaf Kadir van Lohuizen de gevolgen van het stijgende zeeniveau voor de mens. Hij trok naar zeven verschillende gebieden ter wereld (Groenland, VS, Bangladesh, Indonesië, Panama en de Pacific) en legde er vast wat de klimaatopwarming er aanricht. Het resultaat is een even verontrustend als esthetisch indrukwekkend tijdsdocument en fotoboek. Voor elk hoofdstuk schreef een deskundige ter plekke een bijdrage over de specifieke problematiek in zijn of haar land.
Sandra Langereis – Erasmus: dwarsdenker
Deze rijke, goed vertelde biografie maakt de actualiteit van geschiedenis invoelbaar.
Nooit kwam Erasmus geestiger, slimmer, scherper, dapperder, dwarser, bozer, banger en, in één woord, menselijker in beeld. En niet eerder werd Erasmus’ tijd levendiger voor het voetlicht gebracht dan in deze biografie.
Winnaar van de Libris Geschiedenisprijs 2021.
Marc-Uwe Kling – De NEEhoorn
Deze jonge eenhoorn gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn! Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn. Op een dag ontmoet hij de WATbeer (een wasbeer die niet wil luisteren) en de Kusmijnkonthond (die echt nergens van houdt). Samen trekken ze eropuit. Een enorm grappig en prachtig geïllustreerd voorleesboek, succes en hilariteit gegarandeerd!
Auke Hulst – De Mitsukoshi troostbaby Company
Net verschenen, maar nu al op de lievelingslijst: De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst. Een aangrijpend boek dat bestaat uit memoires, een robotverhaal, een tijdreisverhaal en een diepgravend verhaal over verlies, schuld en ouderschap.
De pers ontving het boek met veel lof. ‘Verslavend. Vanaf de eerste bladzijde van de roman ben je als lezer gewonnen en gretig: waar moet dit heen, hoe zal dit gaan, je wilt het allemaal weten. De kroon op zijn oeuvre.’ – schreef NRC Handelsblad.
Damon Galgut – De Belofte
Winnaar van de Booker Prize. Galgut bewijst dat hij een goede stilist is. Je zou bijna het woord ‘speels’ gebruiken voor de manier waarop Galgut het verhaal vertelt over de witte familie Swart die op een boerderij bij Pretoria woont. Het is eind jaren tachtig, het zou nog even duren voor de Apartheid wordt afgeschaft. Wanneer de moeder van het gezin overlijdt, dwingt ze bij haar man de belofte af dat hij hun zwarte huishoudster Salomé het huis waarin ze woont zal schenken. De jongste dochter Amor luistert het gesprek af en zal haar familie gedurende de decennia die volgen aan die belofte blijven herinneren.
Rachel Cusk – De tweede plaats
Een vrouw nodigt een bekende schilder uit. Ze woont aan de kust en heeft een buitenhuisje, waar hij zijn intrek kan nemen. Ze hoopt met hem te discussiëren over kunst, maar het bezoek verloopt anders. Een intrigerend en ontroerend boek dat je aan het denken zet, over kunst, over liefde en relaties en over de vraag wat je normen zijn en hoe je die kunt handhaven.
De top 3 van al onze boekverkopers:
De top 3 van Wietse:
Aleksandra – Lisa Weeda
Averno – Louise Glück (vertaling Radna Fabias)
Aarduitwrijvingen – Charlotte Van den Broeck
De top 3 van Emma:
Mitsukoshi troostbaby Company – Auke Hulst
Aleksandra – Lisa Weeda
In lichtjaren heeft niemand haast – Marjolijn van Heemstra
De top 3 van Marijn:
De tweede plaats – Rachel Cusk
De NEEhoorn – Mark-Uwe Kling
De belofte – Damon Galgut
De top 3 van Valentijn:
De meisjes – Annet Schaap
Twee weken weg – R.C. Sheriff
De wereld is niet stuk te krijgen – Maxim Osipov
De top 3 van Monique:
De belofte – Damon Galgut
Omdat Venus op de dag dat ik werd geboren een alpenviooltje passeerde – Mona Høving
Onder buren – Juli Zeh
De top 3 van Frank:
Aleksandra – Lisa Weeda
De verlossing van Jacob Smallegange – Rinus Spruit
Onder buren – Juli Zeh
De top 3 van Pauline:
Vrij – Lea Ypi
Papyrus – Irene Vallejo
Het eiland van Arturo – Elsa Morante
De top 3 van Marleen:
, Zo heb ik u lief – Alfred Schaffer
De wereld is niet stuk te krijgen – Maxim Osipov
De Mitsukoshi Troostbaby Company – Auke Hulst
De top 3 van Wenda:
Het missiehuis – Carys Davies
De tweede plaats – Rachel Cusk
See All This – themanummer Colour Fields [nr 24, winter 2021/2022], samengesteld door Claudy Jongstra
De top 3 van Judith:
De meisjes – Annet Schaap
De NEEhoorn – Mark-Uwe Kling
De Mitsukoshi Troostbaby Company – Auke Hulst
De top 3 van Stan:
Bluets – Maggie Nelson
, zo heb ik u lief – Alfred Schaffer
Nocilla-trilogie – Agustín Fernández Mallo
De top 3 van Astrid:
Real Estate – Deborah Levy
Assembly – Natasha Brown
Hele verhalen voor een halve soldaat – Benny Lindelauf
Inmiddels zijn beide Engelse titels ook in het Nederlands verschenen.
De top 3 van Judith v.H:
De wereld is niet stuk te krijgen – Maxim Osipov
Bluets – Maggie Nelson
De meisjes – Annet Schaap