donderdag 8 november Maaike Meijer over Fritzi Harmsen ter Beek

Geplaatst door op 12:18 in |

Donderdagavond 8 november is Maaike Meijer te gast aan de Poëzieleestafel. Maaike Meijer schreef een kunstenaarsbiografie over Frederike (‘Fritzi’) Harmsen van Beek. Het levensverhaal van deze dichteres, schrijfster en tekenares is vol van mythes en sensatiebeluste verhalen. In haar biografie Hemelse mevrouw Frederike gaat Meijer op zoek naar het kunstenaarschap van Harmsen van Beek. Vanavond gaat ze in gesprek met poëziekenner Wim van Til.

Entree vrij, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd

Fritzi Harmsen van Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Haar debuutbundel Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator, onder meer voor Vrij Nederland. Ze woonde een aantal jaren in Frankrijk en werd daarna het creatieve middelpunt van villa Jagtlust. Op haar eenenveertigste verhuisde ze naar het Groninger dorp Garnwerd, waar Kus of ik schrijf (1975) ontstond.

Rond Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, zoals haar werkelijke naam luidt, was nogal wat mythevorming – ‘Fritzi’ werd lang afgeschilderd als spilzieke ‘flodderdiva’. Deze kunstenaarsbiografie vertelt een ander verhaal. Voor het eerst komt Frederike zelf aan het woord, in brieven en fragmenten uit haar dagboek dat ze sinds haar vroege jeugd bijhield.

Maaike Meijer sprak met tal van vriendinnen, vrienden en collega-kunstenaars en kreeg inzage in Harmsen van der Beeks gehele archief. Ze doet met haar biografie recht aan een fascinerend en veelzijdig kunstenaarschap van internationale allure.

Maaike Meijer is emeritus-hoogleraar genderstudies aan de Universiteit van Maastricht en schreef de veelgeprezen biografie M. Vasalis, over het leven en werk van een van Nederlands bekendste dichteressen. Maaike Meijer in HP de tijd mei 2017: “De beeldvorming over Harmsen van der Beek vind ik heel kwalijk. Zij is kapotgemaakt door de media. Dat iedereen haar ‘Fritzi’ blijft noemen is onprofessioneel: dat is een privé-naam voor intimi, haar schrijversnaam luidt F. Harmsen van Beek, de formele voornaam is Frederike. Al dat ge-‘Fritzi’ maakt haar klein. Dat gebeurt overigens vaker met vrouwen.”

 

Goede morgen? Hemelse mevrouw Ping

(…)

O halmstaartige voortreffelijke,

kijk, zwijgzame zwakzinnige allerliefste,

er loopt een belangwekkend, héél klein maar

bijzonder lekker beestje tussen de kiezelstenen

onder de hemelsblauwe hortensia.

(aan mijn neerslachtige poes, ter vertroosting bij het overlijden van zijn gebroed)