Dinsdag 18 december : Stoïcijnse oefeningen, op zoek naar je innerlijk kompas

Geplaatst door op 14:09 in |

Dick Kleinlugtenbelt begeleidt deze avond een stoïcijnse oefening: op zoek naar je innerlijk kompas, een oefening in onafhankelijkheid en zielsrust. Na een korte inleiding wordt de oefening gedaan en nabesproken. 

Velen zijn bekend met de Socratische dialoog, een oefening in kritisch zelfonderzoek. Veel minder bekend zijn de oefeningen van de Romeinse Stoïcijnen, zoals Epictetus en Seneca. Van Seneca is bekend dat hij iedere avond een zelfonderzoek deed, waarin hij de hele dag doorloopt en doorzoekt op gemaakte ‘vergissingen en fouten’. Vaak waren Seneca’s zelfonderzoeken gericht op het omgaan met woede. Niet verwonderlijk, hij was de opvoeder van Nero.

Dick Kleinlugtenbelt heeft de afgelopen jaren een Stoïcijnse gespreksmethode ontwikkeld die beschreven wordt in zijn nieuwe boek ‘Moderne levenskunsten. De mens en de kunst van het leven’. De gespreksmethode kan gebruikt worden in groepen en is geïnspireerd door een tekst van Seneca. Na een korte inleiding over de kenmerken van deze oefening en de betekenis van ‘leefregels en deugden’ wordt de oefening met de deelnemers aan het filosofisch café gedaan en vervolgens nabesproken.

Datum/tijd: 19.45-22.00 uur; deuren open v.a. 19.15 uur

Plaats: Boeksalon boven boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 Arnhem (entree via de boekhandel)

Entree: vrijwillige bijdrage