dinsdag 15 oktober: Tegendenken. Verzet. Moed.

Geplaatst door op 11:13 in |

Deze avond staat het Café in het teken van Tegendenken, Verzet, Moed. Deze ogenschijnlijk op zichzelf staande thema’s worden ingeleid met een korte toelichting en een documentaire.

‘Van de stobbe en de bossen’ van kunstenaar-filmer Martin van den Oever verbeeldt een gebeurtenis uit het verleden, maar maakt ook duidelijk dat tegendenken, verzet en moed van alle tijden zijn. Vervolgens wordt met de bezoekers onderzocht wat dat in het eigen leven betekent en waar dat zichtbaar wordt en vorm krijgt.

Over ‘Van de stobbe en de bossen’

‘Van de Stobbe en de bossen’ is een poëtische documentaire over een onderduik- en verzetsgeschiedenis in Zuidoost Drenthe. Onderduiker Ab van Dien krabbelde zijn dagboeknotities op velletjes papier die hij begroef in het bos. Zijn onvoorstelbare verhaal over vervolging, opgejaagd worden, hulp en opoffering, wordt opnieuw verteld. Afgewisseld met de herinneringen van enkele betrokken helpers van toen, beelden van het bos en een ree. Ook Remco Campert was betrokken en maakt met zijn gedicht ‘Iemand stelt een vraag’ duidelijk dat verzet niet met grote woorden begint maar met kleine daden .

Over Martin van den Oever

Martin van den Oever is een regelmatige bezoeker van Filosofisch Café Arnhem, hij is deze avond aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Van den Oever is documentaire filmer, illustrator en fotograaf en opgeleid aan de kunstacademies in Den Haag en Arnhem. Hij houdt zich bezig met architectuurfotografie, stereofotografie, stereofilm, documentaire-producties en tentoonstellingsvormgeving. Zijn projecten zijn op te vatten als een vorm van visuele antropologie. Hij werkte onder andere aan projecten over Nederlandse streekdracht (met het Openluchtmuseum), was medeorganisator van het Beeld voor Beeld festival en presenteerde samen met Petra Timmer en Jos Janssen ‘Indonesische portretten’ in het kader van het onderzoeksprogramma ‘Van Indië tot Indonesië’ van het NIOD.

datum/tijd: 15 oktober, 19.45 tot 22.00 uur
plaats: Boeksalon boven boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 (Jansplaats)
entree: een vrijwillige bijdrage