De vakantieliefde van onze boekverkoper Valentijn

Geplaatst door op 11:19 in |

NIEUWJAAR – JULI ZEH

Het verhaal speelt zich af op nieuwjaarsdag 2018. Henning is met zijn vrouw Theresa en zijn twee kinderen op vakantie in Lanzarote. Henning, dertiger, kan zijn leven maar moeilijk bijbenen. Hij heeft altijd het gevoel dat hij tekort schiet en heeft regelmatig paniekaanvallen. Die lijken het gevolg van de maatschappelijke druk en verantwoordelijkheden.

Na een uitbundige jaarwisseling besluit hij de volgende dag te gaan fietsen, bergop naar Femés. Op een oude fiets en zonder eten en drinken, overziet hij zijn leven. Ternauwernood bereikt hij de top. Hij ontdekt dat hij er eerder, in zijn jeugd, is geweest. 

Dan begint het tweede deel van deze roman, gezien vanuit het perspectief van een vijfjarige Henning.

Langzaam wordt duidelijk wat zich dertig jaar geleden heeft afgespeeld in femés. Met welk verdrongen trauma Henning al jaren rond loopt en de invloed van het verleden op het heden.

“Nieuwjaar” is een lekker boek voor de vakantie. Het is een dunne maar indringende psychologische roman. Met vaart en veel inlevingsvermogen geschreven in een nuchtere stijl. Het tweede deel, een familiedrama, leest als een thriller. 

Juli Zeh heeft al verschillende mooie romans geschreven. Dit is een fijne om met haar werk in aanraking te komen.