BOEKENWEEK 7 – 15 maart

Geplaatst door op 16:14 in |

 

Tijdens de Boekenweek – van 7 t/m 15 maart is er veel te beleven in Boekhandel & literair podium Hijman Ongerijmd!

Zondagmiddag 8 maart zijn het Boekenweekgeschenk ‘Leon & Juliette’, geschreven door Annejet van der Zijl, en het Boekenweekessay, geschreven door Özcan Akyol, onderwerp van live-recensies en een lezersgesprek. Deze speciale leesclub wordt verzorgd samen met studenten Creative Writing ArtEZ. Wees welkom: om te luisteren, of mee te praten!

Op donderdagavond 12 maart is schrijver Arnon Grunberg onze gast. Hij gaat in gesprek over zijn magistrale roman Bezette Gebieden, waarover De Volkskrant schreef: “Grunberg vult gaten in de geschiedenis met fictie, en creëert zo een ongekende ervaring voor de lezer.” ***** . NRC Handelsblad kopte: “Grunberg toont zich op de toppen van zijn kunnen.” *****

Op zaterdag 14 maart hebben we een bijzondere middag met Marijke Schermer en Stephan Enter.


‘Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.’ Het is waarschijnlijk de beroemdste openingszin uit de wereldliteratuur, die van Tolstojs Anna Karenina. Maar klopt-ie ook? Marijke Schermer stelt in ‘Liefde, als dat het is,’ dat genomineerd is voor de Libris Literatuurprijs, belangrijke vragen. Bestaat er een geheim ingrediënt voor gezinsgeluk? Lijken niet ook alle ongelukkige gezinnen op elkaar? Met een heldere vertelstem wordt de (on)mogelijkheid van een ‘gelukkig’ huwelijk geanalyseerd.

Pastorale, van Stephan Enter – eveneens genomineerd voor de Libris Literatuurprijs – gaat over een eerste, onmogelijke en onhandige verliefdheid. Over een poging het geluk van je vroegste kindertijd terug te vinden. Over de vraag waar je je woede laat als het land dat je als knil-militair hebt gediend je wegstopt in een voormalig concentratiekamp. En uiteindelijk handelt Pastorale over geworteld zijn, en wat te doen als die wortels rot blijken. Beheerst en geraffineerd schetst Stephan Enter een wereld die op knappen staat.