Boekenclubs november bekend: Ali Smith en David Mitchell!

Geplaatst door op 22:26 in |

De Hijman Boekenclubs: samen lezen, bespreken en uitwisselen. Elke maand kiezen we nieuwe boeken en organiseren we nieuwe boekenclubs.

In november organiseren we twee boekenclubs:

1. Herfst, van Ali Smith (de start van een vier-seizoenen Ali Smith-leesclub bij Hijman Ongerijmd!)

2. Utopia Avenue, van David Mitchell.


Herfst: de start van een vier-seizoenen Ali Smith-leesclub bij Hijman Ongerijmd!

Ali Smiths vierdelige cyclus, waarvan elk deel is genoemd naar een seizoen, werd deze zomer afgesloten met de publicatie van Zomer. Het idee was, schreef Smith onlangs in The Guardian, om in vier jaar tijd vier afzonderlijke, maar met elkaar verbonden romans te schrijven. Dat is haar gelukt. Herfst verscheen in 2016 en vier jaar later verscheen het laatste deel. Smith wilde dat haar cyclus niet alleen de ontwikkelingen in de samenleving zou reflecteren, maar ook zou weergeven hoe die ontwikkelingen in taal worden gevat. De cyclische tijd (de seizoenen) moest worden gecombineerd met de lineaire tijd (de gebeurtenissen).

Vier romans lang hebben we gezien hoe mensen zich staande proberen te houden in deze onrustige en veranderende tijden, tussen ‘het munten van de woorden Brexit en Covid’, zoals Smith het zelf omschrijft. Nooit alleen, altijd met anderen, of dat nu medestanders of tegenstanders zijn.

Hijman organiseert het komende jaar vier boekenclubs rondom Ali Smiths romancyclus, te beginnen deze herfst met Herfst. De boekenclubs staan onder leiding van onze boekverkoper Astrid Bamberg,  Ali Smith-fan van het eerste uur.

In Herfst volgen we Elisabeth, een 32-jarige docent kunstgeschiedenis in het Londen van na de Brexit. Haar leven is verweven met dat van de 101-jarige Daniel, die op sterven ligt. Daniel is een dierbare vriend van Elisabeth, die ze al sinds haar jeugd kent en die de wereld van de kunst voor haar heeft geopenbaard. Middels Elisabeths dagelijkse beslommeringen en Daniels bizarre ijldromen verkennen we hun bijzondere vriendschap.

Datum bijeenkomst Boekenclub Ali Smith: dinsdagavond 24 november om 19.00 in Hijman Ongerijmd.


Utopia Avenue was hot en happening in 1967-1968. Het was de eigenzinnigste band ever, al heb je er nog nooit van gehoord. In de psychedelische dampen van Londen spinnen folkzangeres Elf Holloway, gitaarvirtuoos Jasper de Zoet, bluesbassist Dean en jazzdrummer Griff, een op vele vlakken onwaarschijnlijk viertal, goud uit hun muzikale samenwerking. Ruige tochten langs achterafzaaltjes, seks, drugs en roem in Soho, nieuwe drank en oude demonen, ups en downs: alles levert stof voor de songs op hun enige twee elpees. Spektakel in Amsterdam, opsluiting in Rome en onvoorzien gevaar in Amerika: dat de band een enerverend bestaan leidt is nog zwak uitgedrukt.

David Mitchells nieuwe roman volgt Utopia Avenues reis door hemel en hel, langs straatrellen en hersenrevoltes, onwerkelijke trips en werkelijk tuig, de kunst van het songschrijven en harde levenslessen, langs de familie die we kiezen en die we meekrijgen, naar een pact met de duivel, en de wankele ladder van het succes. Kunnen wij de wereld veranderen, of verandert zij ons? Utopia betekent ‘nergens’, maar zouden we een betere wereld kunnen bereiken als we wisten waar die lag?

De boekenclub staat onder leiding van onze boekverkoper, schrijver en muziekkenner Lars Meijer.

Datum bijeenkomst Boekenclub David Mitchell: donderdagavond 26 november om 19.00 in Hijman Ongerijmd.


Inschrijving boekenclubs

    Inschrijven voor 14 maart