[Dit evenement is uitverkocht. Wel kunt u zich opgeven voor de reservelijst].
Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari is een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied.
We gaan met hem in gesprek over zijn nieuwe boek Doe zelf normaal.
In de inleiding daarvan schrijft hij: ‘Eigenlijk gaat dit boek over de vervanging van het vertrouwde rechtssysteem door een nieuwe manier om menselijk gedrag te reguleren en te sturen’.
Die nieuwe manier is digitaal. In de digitale wereld zijn wij mensen datasets, waar met behulp van statistische analyse, voorspellingen over gedragskeuzen aan onttrokken kunnen worden.
In een wereld die volkomen beheerst wordt door informatietechnologie zijn burgers geen mensen meer maar enorme datasets, waar alleen digitale technologie iets mee kan. Veel mensen zullen denken dat het zo’n vaart niet loopt. Maar Februari laat op begrijpelijke wijze zien dat het wél vaart loopt en bovendien dat de overheid en wijzelf de ontwikkelingen min of meer ongehinderd op hun beloop laten. We beseffen niet hoezeer rechten, rechtsstaat en democratie gevaar lopen.
Te veel kennis over de toekomst dreigt bij deskundigen en aan universiteiten te blijven hangen. Het is tijd die kennis daar op te halen en een publiek gesprek te voeren over de veranderingen die op ons afkomen.
Donderdag 13 april
Aanvang 20.00 uur
Toegang gratis
Dit gesprek vindt plaats in de reeks ‘Defense of fiction’, waarin schrijvers praten over de relevantie van schrijven in deze tijd. In samenwerking met ArtEZ Creative Writing.
Schrijver, dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra schrijft dit jaar het filosofisch essay en is te gast in ons Filosofisch Cafe.
Het essay, ‘Wat is ruimte waard’, gaat over mijnbouw op de maan en plannen om de ruimte te koloniseren. In de ruimte lonkt het nieuwe goud. Miljardairs lanceren de ene raket na de andere, er zijn plannen voor mijnbouw op asteroïden en voor een tankstation op de maan - voor wie op doorreis is naar Mars. Maar ten koste van wat? In deze lezing over haar gelijknamige essay, neemt Marjolijn van Heemstra je mee naar de vertes die rijk maken en toont ze de verarming die dat tegelijkertijd teweegbrengt.
Nederlandse liedjesschrijver Hans de Booij is samen met biograaf Sander van Leeuwen te gast voor een uitgebreid interview, live-muziek en een signeersessie van zijn nieuwe biografie.
In de zomer van 1983 werd zanger Hans de Booij in één klap beroemd met de hitsingles ‘Annabel’ en ‘Een vrow zoals jij’. Het was het begin van een turbulente muziekcarrière en een nog turbulenter leven. In april verschijnt zijn biografie Het wordt niets zonder jou, het portret van een woelig leven van een muzikant op zoek naar een plek om thuis te zijn. Op donderdag 20 april is hij, samen met biograaf Sander van Leeuwen, in onze boekhandel om te spreken over dit boek, en om aan de piano zijn prachtige liedjes te zingen.
Datum: Donderdag 20 april 2023
Locatie: Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 Arnhem
Aanvang: 19:30 uur
Entree: gratis
Reserveren: reserveren@hijmanongerijmd.nl
De diepst verborgen herinnering van de mens van Mohamed Mbougar Sarr
Onder leiding van boekverkoper Wietse bespreken we De diepst verborgen herinnering van de mens van Mohamed Mbougar Sarr, winnaar van de Prix Goncourt.
Als de hoofpersoon, de jonge Senegalese, in Parijs woonachtige schrijver Diégane Faye, een legendarische literaire klassieker uit 1938 in handen krijgt, móét hij de mysterieuze schrijver ervan zien te vinden. Een verslavend verhaal dat verweven is met de complexe erfenis van het kolonialisme.
Boek van de Maand leesclub
Woensdag 3 mei | 19.30 uur
Reserveer: reserveren@hijmanongerijmd.nl
Deelname is gratis. Uiteraard is het boek bij ons in de winkel te koop!
Gaat helaas niet door!
Ese’s eerste etappe, fiets mee met Minke Douwesz
van Den Bosch naar Arnhem
Fiets je mee?
Op zaterdag 13 mei fietsen we samen met Minke Douwesz van Den Bosch naar Arnhem. Het startpunt is boekhandel Adr. Heinen en het eindpunt boekhandel Hijman Ongerijmd. We verzamelen om 11.30 uur bij boekhandel Adr. Heinen, zodat we om 12.00 uur kunnen vertrekken. Rond 17.00 uur drinken we een borrel drinken bij boekhandel Hijman Ongerijmd. Deelname aan de fietstocht kost € 7,50 (incl. koffie/thee, borrel en meet & greet met de auteur).
Bij het startpunt ontvang je de route die we zullen volgen. Er kunnen maximaal 50 personen mee, dus wees er snel bij!
Koop hier je kaartje!
Verlies en verandering kenmerken het leven. Minke Douwesz schetst in haar derde roman de gebeurtenissen die Ese Jelles, lerares Duits, 53 jaar oud, van de ene dag op de andere haar baan doen opzeggen en op de fiets laten stappen, weg van huis, met een hoofd vol malende gedachten. Onderwijsvernieuwing en de dood van haar geliefde Martie zijn de duidelijke aanleidingen voor deze plotselinge stap. Maar er speelt meer. Afwisselend op fietspaden door Duitsland en Polen – richting het huis van Ese’s grote held Anton Tsjechov, in Jalta op de Krim – en in haar hoofd en haar verleden, toont Douwesz in haar typerende stijl hoe het besluit tot deze reis genomen werd. En waar het toe leidt.
Zaterdag 13 mei
16.00 uur
Signeersessie en borrel
Toegang gratis