Agenda

    mrt
    21
    do
    Broeder Dieleman en Wannes Cappelle bij Luxor Live
    mrt 21 @ 20:30 – 22:30
    Broeder Dieleman en Wannes Cappelle bij Luxor Live

    In samenwerking met Hijman Ongerijmd presenteert Luxor Live ‘Dit is de Bedoeling’.

    De Belgische Wannes Cappelle en de Nederlandse broeder Dieleman slaan de handen in elkaar voor een uniek project. Samen met Frans Grapperhaus op cello maakten zij een album en show met de titel ‘Dit is de Bedoeling’. Broeder Dieleman was al twee maal eerder te gast bij boekhandel Hijman Ongerijmd; voor deze grotere show gaan ze de samenwerking aan met Luxor Live.

    Mis het niet en regel hier je online ticket. Naar de winkel komen kan ook!

    Wannes en Tonnie (broeder Dieleman) hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Alle twee zingen ze beeldrijke verhalen in het Vlaams, respectievelijk West-Vlaams en Zeeuws-Vlaams. De twee zangers bedienen zich van hun moedertaal; een arcadisch dialect dat eigenlijk niet voorbij de regiogrens reikt. En toch vertellen ze universele verhalen en slagen ze erin om mensen van overal te raken. Hun taal is muzikaal en doeltreffend, hun liedjes ontroeren en ontwapenen.
    En dat is de bedoeling.

    Cappelle en Dieleman ontmoetten elkaar in 2017 op Motel Mozaique in Rotterdam voor een uniek project. Tijdens het festival worden ze uitgedaagd een creatief proces in te gaan en daarin grensoverschrijdend te werken. Dit bevalt de twee zo goed dat ze samen op pad blijven gaan én een album gaan maken. Zonder gêne gaan ze zingen, spreken over het leven en de liefde, over god – nog zo’n gemene deler – en zonder gêne gaat u straks meezingen.

    Wannes Capelle

    Wannes Cappelle is al tien jaar lang de stuwende kracht achter Het Zesde Metaal. Met het album ‘Calais’ won de band in 2017 de Music Industry Award (de belangrijkste Belgische muziekprijs) voor ‘beste album’. ‘Ploegsteert’, dé klassieker van Het Zesde Metaal, werd al twee jaar op rij door de luisteraars van Radio 1 verkozen tot beste Nederlandstalig nummer en in 2018 won het ook de titel van ‘Beste Belgische song ooit’. Naast dit alles is Cappelle ook een gevierd TV-fictie-scenarist van series op o.a. Canvas en Ketnet.

    Broeder Dieleman

    Broeder Dieleman is het alter ego van Tonnie, een boomlange man met open armen uit Middelburg. Hij maakt een eigenzinnig soort gospel in het Zeeuws-Vlaams dialect. Liedjes vol zonde en zaligheid, met op de achtergrond altijd het Zeeuwse landschap. Zowel in zijn teksten als in de muziek zit ruimte en lucht. Inmiddels bestaat zijn oeuvre uit drie albums, een EP, meerdere soundtracks en een split 7″ met Amerikaanse folkheld Bonnie ‘Prince’ Billy. De boekverkopers van Hijman Ongerijmd zijn grote fans, en haalden hem al tweemaal naar Arnhem.

    Frans Grapperhaus

    De Nederlandse cellist Frans Grapperhaus staat hen bij in het creatieve proces én live op het podium.

    mrt
    23
    za
    Nicolien Mizee over ‘Moord op de moestuin’
    mrt 23 @ 15:00 – 16:30

    Na ‘de faxen aan Ger’ is er nu weer een nieuwe en volstrekt originele roman van Nicolien Mizee. Daar willen we meer over weten! Dus meld je aan en kom luisteren naar deze unieke schrijver (Het is Women Power Boekenweek!). 

     

     

    “Mizee onderscheidt zich in al haar werk met een geestige, geslepen stijl, rijk aan memorabele zinnen, waarin ze menselijk leed van een afstand beziet en toch met warmte” (NRC Handelsblad)

     

    Over Moord op de moestuin

    Thijs en Judith zijn amper getrouwd wanneer Thijs een hartaanval krijgt. Op de dag dat hij thuiskomt uit het ziekenhuis slaan de buren aan het verbouwen. Schoonzus Cora en zwager Ab besluiten dat een pan soep niet afdoende is: er dient stevig uitgerust te worden. Daartoe wordt een
    boswachterswoning gehuurd op een landgoed, voor de hele zomer maar liefst, met zijn vieren. Echter: nergens op aarde is het écht rustig, en eenmaal op het landgoed aangekomen blijkt daar een verbeten strijd gaande, ogenschijnlijk over een boom. Een strijd die op bloedstollende en evenzeer dolkomische wijze uit de hand loopt.

    Over Nicolien Mizee (Haarlem, 1965)

    Nicolien Mizee debuteerde in 2000 met Voor God en de Sociale Dienst. Haar tweede roman Toen kwam moeder met een mes werd in 2004 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2006 verscheen En knielde voor hem neer (2006).
    Voor NRC Handelsblad schreef ze de veelgelezen column ‘Schrijfles’ over haar ervaringen als lerares proza schrijven. De verzamelde columns verschenen in 2009 onder de titel Schrijfles. In 2015 verscheen De halfbroer, dat werd genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2016. Naast de romans werd Mizee bekend met ‘de faxen aan Ger’, Inmiddels zijn twee delen uitgeven bij Van Oorschot: De kennismaking en De porseleinkast, een derde deel De verpletterende verschijnt in mei.

    Tegelijkertijd met haar nieuwe roman Moord op de moestuin verschijnt een nieuwe uitgave van haar succesvolle debuutroman Voor God en de Sociale Dienst.

    Nicolien Mizee. Moord op de moestuin.
    Nijgh & Van Ditmar, € 20,99.

     

     

    mrt
    26
    di
    Kattencafé met Maartje Wortel
    mrt 26 @ 20:00 – 22:00

    Op de Rietveld Academie kreeg Maartje Wortel les van Wim Brands. Tijdens een van de eerste lessen gaf hij een paar regels mee. Hij zei: Probeer niet te lachen, dat komt zo dom over. Hij zei ook: Je moet eerst weten hoe je moet sturen voor je uit de bocht vliegt. En hij zei: Schrijf nooit over je kat. Of over welke kat dan ook überhaupt.

    Dennie is een star is een verhaal over tijd en ruimte, over religie, over seks en vooral: over Dennie. De kat.

    Vandaar is het deze dinsdagavond Kattencafé met Maartje Wortel. Maartje zal deze avond vertellen over haar boek, voorlezen en vragen beantwoorden. Verder doen we de Grote Wortel/Kattenquiz en bieden we studenten Creative Writing het podium.

     

     

     

    ! Neem je mooiste kattenfoto, – filmpje, -knuffel of ander kattenvoorwerp mee en maak kans op een gesigneerde Dennie is een star.  

    Maartje Wortel werd geboren in Eemnes. Ze werd van de School voor Journalistiek gestuurd omdat ze te veel verzon. Inmiddels is ze als schrijver uitgegroeid tot een van de meest kenmerkende stemmen van haar generatie. Voor haar debuut Dit is jouw huis ontving ze de Anton Wachterprijs en haar laatste roman, IJstijd, won de BNG Literatuurprijs. Haar laatste bundel Er moet iets gebeuren werd genomineerd voor de Fintro en de ECI Literatuurprijs.

     

    Maartje Wortel. Dennie is een star.
    Das Mag, 19,99.

    verschijnt 15 maart 2019

     

    mrt
    28
    do
    Moeder de vrouw ‘Live’ – event voor moeders
    mrt 28 @ 20:00 – 21:30
    Moeder de vrouw ‘Live’ - event voor moeders

    Maaike Kuyvenhoven, een van de auteurs van het boek Moeder, de vrouw nodigt deze avond alle moeders uit voor een event.

    Het thema van de Boekenweek liet wat stof opwaaien. De moeder de vrouw, was dat niet een schrobbende huisvrouw, een moederkloek, een kokkin? Wij, moeders, weten wel beter. Kom naar het event Moeder, de vrouw ‘Live’ en ontdek wie de échte moeder, de vrouw is.

    –          Porno uitgeven en vier zoons opvoeden

    –          Moeder worden als je zelf nog een kind bent

    –          Zestien keer zwanger geweest en tien kinderen zien opgroeien

    –          Voor de geboorte van je eerste kind stoppen met je baan en bij je vijfde fulltime aan het werk zijn

    De verhalen van deze en nog 17 andere moeders staan in het boek Moeder, de vrouw. Aan de hand van deze verhalen gaan we in gesprek over moederschap: wat is dat, hoe doe je dat en, last but not least, wat is de rol van de vader (want er is een verhalenserie Onze vaders in de maak)?

    Cabaretière, actrice en moeder Sanne Wallis de Vries over Moeder, de vrouw:

    ‘Ik heb alle verhalen uit dit boek opgeslurpt. Moeder worden is voor iedereen life changing, dat is de grote overeenkomst. Ik heb me vaak afgevraagd of ik “het” wel goed doe. Het lezen van verhalen van anderen bracht mij het bevrijdende inzicht dat er niet één goede manier is. Liever delen dan oordelen! En verder verdient iedere moeder natuurlijk steun. En applaus.’

    Gratis toegang met het boek Moeder, de vrouw. Het is voor € 12,50 te koop bij: boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15, Arnhem en boekhandel Meijer & Siegers, Utrechtseweg 208, Oosterbeek.

    apr
    7
    zo
    Dichterssalon – voor de dichter die een klankbord zoekt
    apr 7 @ 14:00 – 16:00
    Dichterssalon - voor de dichter die een klankbord zoekt

    Iedere eerste zondag van de maand komt een aantal mensen bij elkaar om elkaars gedichten te bespreken. Dat gebeurt in een ontspannen salonsfeer en iedereen die ook gedichten schrijft of dat probeert, is van harte welkom.

    Loop rustig even binnen, de entree is vrij.

    apr
    11
    do
    Jeroen Linssen over ‘Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid’
    apr 11 @ 20:00 – 21:30

    Donderdagavond 11 april verzorgt filosoof Jeroen Linssen een lezing over hebzucht. Een hartstocht die de gemoederen al duizenden jaren bezighoudt. In zijn boek Hebzucht verheldert filosoof Jeroen Linssen deze tweeslachtige houding en beschrijft hij de ontwikkeling van het filosofisch denken over dit vraagstuk. Deze avond gaat hij daar uitgebreid op in. 

    In het afgelopen decennium is de hebzucht alom verguisd omdat ze de oorzaak van de financieel-economische ineenstorting zou zijn. Toch moest deze hartstocht tegelijk haar nut bewijzen en de kwakkelende economie uit het slop trekken. In Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid laat Jeroen Linssen zien waarom we de hebzucht zo tweeslachtig benaderen.

    Hebzucht beschrijft de ontwikkeling van het filosofisch denken over inhaligheid in het voorbije millennium: van de worsteling bij Thomas van Aquino, Poggio Bracciolini en Thomas More, via de ontdekking van de weldaden bij Bernard Mandeville en Adam Smith, tot aan de normalisering van de hebzucht in de vorige eeuw. In de hedendaagse ondernemersmaatschappij staat de hebzucht opnieuw op de agenda. De introductie van marktwerking in grote delen van de samenleving roept de vraag op naar de grenzen van deze ‘nuttige zonde’. In hoeverre is de door hebzucht gedreven marktwerking constructief? En kunnen we haar schadelijke effecten indammen? Hebzucht laat zien dat deze vragen behoren tot een debat over nut en nadeel van deze hartstocht, dat in de afgelopen duizend jaar nooit is verstomd.

    Jeroen Linssen (1960) is universitair hoofddocent sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is daar ook onderwijsdirecteur bij de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Eerder publiceerde hij Het andere van het heden denken. Filosofie als actualiteitsanalyse bij Michel Foucault.

     

    Jeroen Linssen. Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid.
    Uitgeverij Vantilt, € 24,50.