Agenda

    feb
    19
    di
    Filosofisch Café en ‘Scepticisme, een bijdrage in de klimaatdiscussie?
    feb 19 @ 19:45 – 22:00
    Filosofisch Café en 'Scepticisme, een bijdrage in de klimaatdiscussie?

    Dinsdagavond 19 februari organiseert het Filosofisch Café een avond die aansluit op het eindexamen Filosofie in het Voortgezet Onderwijs. Als onderwerp is het klimaat gekozen.

    Evenals voorgaande jaren zijn leerlingen van het Stedelijk Gymnasium die filosofie eindexamen doen, uitgenodigd met de bezoekers het thema te onderzoeken. Dat gaan we doen met behulp van beeldfragmenten uit het Filosofisch Kwintet van de omroep Human van 18 augustus 2018.

    Vooraf wordt kort toegelicht wat scepticisme voor ons waarnemen en denken betekent. Daarna worden in twee blokken de getoonde verklaringen en oplossingen in de klimaatdiscussie op een sceptische wijze met elkaar besproken.

     

    mrt
    3
    zo
    Dichterssalon
    mrt 3 @ 14:00 – 16:00
    Dichterssalon

    Deze middag komt de Dichterssalon weer bij elkaar. In een relaxte Boeksalonsfeer worden elkaars gedichten besproken.

    Als je een zelfgeschreven gedicht eens aan anderen voor wil leggen en mee wil kijken naar het werk dat anderen maken, ben je van harte welkom.

    Aanmelden is niet nodig.

    mrt
    7
    do
    Thomas Rueb over Laura H. en de ‘Syriëgangers’
    mrt 7 @ 20:00 – 21:30

    Wat bezielde Laura H? Schrijver Thomas Rueb dook in de wereld van de Syriëgangers en volgde het spoor zelfs tot in Irak. Het levert een ijzingwekkend verhaal op van het leven in het kalifaat en van een verdwaalde jonge vrouw. Laura H. roept veel vragen op. Wat maakt het kalifaat zo aantrekkelijk? Zijn Syriëgangers zoals Laura terroristen of slachtoffers? Hoe weet Rueb of hij nu het juiste verhaal heeft? Gespreksleider Basti Baroncini gaat hierover in gesprek met Thomas Rueb en de aanwezigen.  

     

     

     

    Over Laura H. het kalifaatmeisje uit Zoetermeer

    In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer – waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland.

    Thomas Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij reconstrueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

     

    Thomas Rueb is verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij won in 2017 De Tegel-publieksprijs – de belangrijkste prijs in de Nederlandse journalistiek.

    Basti Baroncini is de vaste gastheer van de maandelijkse talkshow Herman Centraal in Luxor Live.

     

    Thomas Rueb. Laura H.
    Das Mag. € 26,99.

    mrt
    14
    do
    Van Roosmalen & Janssen houden Open Huis
    mrt 14 @ 18:00 – 21:00
    Van Roosmalen & Janssen houden Open Huis

    Marcel van Roosmalen & Theo Janssen houden Open Huis in de Boeksalon. Het boek is af, de interviews en de boekpresentatie zijn gedaan, de griep weer achter de rug. Nu is er eindelijk tijd om samen op de bank te hangen. En alle tijd voor een praatje, een selfie en een handtekening in je boek. Af en toe zijn er gasten, maar een vast programma is er niet.

    Dus wees welkom, loop gewoon de boekhandel in en dan naar boven.

    Poëzieleestafel met Wim van Til
    mrt 14 @ 20:00 – 21:00
    Poëzieleestafel met Wim van Til

    Deze avond is poëziekenner Wim van Til weer aan de leestafel van de boekhandel te vinden. Hij neemt de nieuw uitgekomen poëziebundels door en je kan alles over poëzie vragen wat je wil.

    Schuif aan, neem een lekker kopje koffie of thee en laat je verrassen. Aanmelden is niet nodig.

    mrt
    17
    zo
    Mira Feticu over ‘Al mijn vaders’ en de literatuur
    mrt 17 @ 14:30 – 16:00

    Mira Feticu is literatuurwetenschapper en schrijver. In haar nieuwst roman Al mijn vaders laat ze zien hoe literatuur met een grote L de gevolgen van verwaarlozing, misbruik en trauma’s kan helpen te verwerken. Daarover vertelt ze deze middag graag meer!

     

     

     

     

    Over Al mijn vaders
    De Roemeense Myra schrijft en doceert ‘Lectura Dantis’ aan de Universiteit van Amsterdam. Haar geboortedorp heeft ze allang achtergelaten, maar de demonen uit haar jeugd blijven Myra achtervolgen. Alleen in de literatuur vindt ze troost. Vooral bij Dante, die alle klootzakken genadeloos naar de hel stuurt en niets en niemand vergeeft. Maar ook Dante dreigen ze van haar af te nemen. En dan slaat het verleden, dat voortdurend onbehaaglijk op de loer ligt, genadeloos toe.

    Over Mira Feticu (Roemenië, 1973)
    Mira debuteerde in 1993 als dichter, maar legde zich daarna toe op het schrijven van proza. In haar geboorteland werkte ze als programmamaker bij de nationale radio en verrichte ze aan de Roemeense Academie van Wetenschappen literair onderzoek. Ze promoveerde hierop in Boekarest en Amsterdam. Na haar verhuizing naar Nederland verscheen in 2012 haar eerste Nederlandse verhalenbundel, Lief kind van mij, een jaar later De ziekte van Kortjakje, en in 2015 Tascha. De roof uit de Kunsthal. Mira Feticu schrijft voor diverse literaire tijdschriften.

    En wie denkt ‘waar ken ik die naam van?’: Mira was onlangs wereldwijd in het nieuws vanwege de mogelijke vondst in Roemenië van de gestolen Picasso uit de Kunsthal. Helaas bleek dat een andere draai te hebben gekregen, maar daardoor kennen nu veel mensen haar naam!

    Mira Fetuci. Al mijn vaders.
    Uitgeverij Jurgen Maas. € 20,95.