Agenda

    dec
    15
    za
    KEES VAN KOOTEN KOMT!
    dec 15 @ 15:00 – 16:00

    Kees van Kooten komt deze middag zijn Sterk verdund signeren. In de mooie dundrukreeks van Van Oorschot gingen Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt, Marga Minco, Remco Campert en Theo Thijssen hem voor. Sterk verdund bevat werk uit de bundels Treitertrends, Koot graaft zich autobio, Levensnevel, Tijdelijk nieuw en Modermismen.

    Uitgeverij Van Oorschot maakte een mooie selectie uit het werk van Kees van Kooten. Volgens de uitgever past Van Kooten helemaal in de ’tijdloos ouderwetse’ dundruk reeks.

    In Sterk verdund is Van Kooten teruggebracht tot zijn essentie. Hij is puntig op de korte baan, met een waanzinnig plezier in taal, ontroerend en gedoseerd ongemakkelijk, maar boven alles onweerstaanbaar grappig.

    Kees van Kooten. Sterk verdund.
    Uitgeverij Van Oorschot, 24,99.

    dec
    18
    di
    Stoïcijnse oefeningen in het Filosofisch Café Arnhem
    dec 18 @ 19:45 – dec 19 @ 22:00
    Stoïcijnse oefeningen in het Filosofisch Café Arnhem

    Dick Kleinlugtenbelt begeleidt deze avond een stoïcijnse oefening: op zoek naar je innerlijk kompas, een oefening in onafhankelijkheid en zielsrust. Na een korte inleiding wordt de oefening gedaan en nabesproken. 

    Aanmelden is niet nodig.

    Velen zijn bekend met de Socratische dialoog, een oefening in kritisch zelfonderzoek. Veel minder bekend zijn de oefeningen van de Romeinse Stoïcijnen, zoals Epictetus en Seneca. Van Seneca is bekend dat hij iedere avond een zelfonderzoek deed, waarin hij de hele dag doorloopt en doorzoekt op gemaakte ‘vergissingen en fouten’. Vaak waren Seneca’s zelfonderzoeken gericht op het omgaan met woede. Niet verwonderlijk, hij was de opvoeder van Nero.

    Dick Kleinlugtenbelt heeft de afgelopen jaren een Stoïcijnse gespreksmethode ontwikkeld die beschreven wordt in zijn nieuwe boek ‘Moderne levenskunsten. De mens en de kunst van het leven’. De gespreksmethode kan gebruikt worden in groepen en is geïnspireerd door een tekst van Seneca. Na een korte inleiding over de kenmerken van deze oefening en de betekenis van ‘leefregels en deugden’ wordt de oefening met de deelnemers aan het filosofisch café gedaan en vervolgens nabesproken.

    Het Filosofisch Café Arnhem is iedere derde dinsdag van de maand. 

     

     

     

    dec
    20
    do
    Poëzieleestafel met Els de Groen over haar bundel ‘Wakker vallen’
    dec 20 @ 20:00 – 21:30

    Els de Groen is deze avond te gast bij de Poëzieleestafel. Zij is de auteur van de bundel Wakker vallen. Een bijzondere bundel want het is een vierkleurenuitgave met 84 gedichten en ruim 30 eigen olieverfschilderijen. Wakker vallen is een spel met woorden en beelden. Door de fraaie vormgeving is het bovendien een mooi cadeauboek. Daar geven we deze cadeau maand graag extra aandacht aan. 

    Aanmelden is niet nodig, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

    Wakker vallen is een uitbundig spel met de taal. Britten en Fransen vallen verliefd (fall in love, tombent amoureux), Nederlanders vallen in slaap. Wakker vallen doet niemand. Waarom eigenlijk niet? Waarom sluiten we vriendschap als we openen bedoelen? En waarom is vogelvrij allerminst vogelveilig? Taal is boeiende materie. Wie de woorden ook maar een tikje kantelt, verandert het perspectief en daarmee zijn kijk op de wereld.

    “Prachtig”, zo vat Wim Daniëls het nieuwste boek van Els de Groen samen. Kun je na 49 titels nog debuteren? Ja, dus. De Groen begon al te schrijven voordat ze twintig was. Ze publiceerde kinderverhalen, boeken voor oudere jeugd, romans voor volwassenen, reisreportages en essays, die in dertien talen werden vertaald en eenmaal zelfs verfilmd. In Wakker vallen debuteert ze als dichter én als schilder, want naast de 84 gedichten bevat het boek meer dan dertig olieverfschilderijen van de auteur zelf. Om die schilderijen tot hun recht te laten komen is de bundel volledig in vierkleurendruk uitgevoerd, waarbij tekst en beeld speels met elkaar zijn vervlochten.

    Wakker vallen is de literaire en filosofische neerslag van vele jaren reizen. De Groen was ooggetuige van de politieke omwentelingen in de USSR en de landen in Oost-Europa, reisde door Joegoslavië tijdens de Balkanoorlog en nam haar intrek in een Bulgaars getto om het dagelijks leven van bewoners te kunnen beschrijven. Vanwege haar kennis van Oost-Europa werd haar gevraagd zich te kandideren voor het Europees Parlement. Ook die periode, waarin ze o.a. Gaza en de Westbank bezoekt, komt in gedichten aan de orde.

    Rodaan Al Galidi, winnaar van de prestigieuze Literatuurprijs van de Europese Unie en auteur van onder meer de poëziebundel Koelkastlicht en de autobiografische roman Hoe ik talent voor het leven kreeg, schrijft: “Els de Groen, vrouw vol woorden. Ik hoop dat ze prachtige boeken blijft schrijven en ik zal genieten van haar warme verzen.”

    Els de Groen. Wakker vallen.
    Uitgeverij In de Knipscheer € 22,00.

     

     

    dec
    21
    vr
    Extra Kerst koopavond
    dec 21 @ 18:00 – 21:00
    Extra Kerst koopavond

    Vlak voor de Kerstdagen is het niet alleen op de gebruikelijke donderdag koopavond maar ook op vrijdag. Extra gelegenheid om rustig een mooi cadeau voor de kerstdagen uit te zoeken. We helpen graag! 

    jan
    12
    za
    Oud-burgemeester Herman Kaiser in gesprek over ‘In waarde verbonden’
    jan 12 @ 15:00 – 16:00

    Herman Kaiser, tot vorig jaar burgemeester van Arnhem, vertelt deze middag over zijn boek In waarde verbonden. Toen hij in zijn tijd als burgemeester van Arnhem ziek was, begon hij te schrijven. Nu is er een boek waarin Kaiser oproept meer te kijken naar gedeelde waarden. Mensen zouden zich veel minder moeten ergeren aan kleine meningsverschillen en hun energie meer moeten richten op de waarden die ze delen. Waarom zijn oproep, welke inspiratiebronnen heeft hij en wat betekent het in de praktijk? Kaiser gaat hierover in gesprek met Dick van der Meer en de aanwezigen.

    Na afloop is er gelegenheid het boek te laten signeren. Deelname is vrij, aanmelden wordt op prijs gesteld.

     

     

     

    Over In waarde verbonden

    Onze samenleving wordt gedragen door waarden, zoals respect voor de menselijke waardigheid. Mensen die gezamenlijke waarden delen hebben een basis om op voort te bouwen. Zij hoeven elkaar niet voortdurend vliegen af te vangen over kleinigheden. Met gedeelde waarden is er een basis voor vertrouwen. Je kunt een gesprek voeren omdat je in staat bent de ander bij jou toe te laten. De ruimte voor dialoog en het elkaar serieus willen nemen wordt helaas te vaak verstoord door de echo’s van monologen over het eigen gelijk. De dialoogruimte die hoort bij een waardevolle samenleving lijkt steeds meer op een echoput.

    Een rode draad door het boek is dat traditie en vernieuwing met elkaar in verbinding worden gebracht in een geïnspireerd vooruitgangsdenken. Dit boek is een inspiratiebron voor wie op zoek is naar handvatten voor hechtere samenwerking binnen en tussen organisaties of naar betekenisvolle kaders voor een gezamenlijke toekomst. De besproken voorbeelden uit de traditie zullen ook mensen aanspreken in hun persoonlijke zoektocht naar verbindende waarden.

    Herman Kaiser (1954) studeerde politicologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij vervulde functies in het openbaar bestuur en consultancy, waaronder van 2013 tot 2017 burgemeester van Arnhem. Zijn speelveld is de driehoek politiek, kerk en samenleving. Hij was onder meer lid van de Katholieke Raad voor Kerk en Samenleving, de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling en voorzitter van het Christelijk Sociaal Congres. Hij is sinds 1975 actief betrokken bij de ontwikkeling van de christendemocratie.

     

    Herman Kaiser. In waarde verbonden.
    Adveniat. € 24,95.

     

     

    jan
    15
    di
    Filosofisch Café – ‘Spreken over spiritualiteit, hoe is dat mogelijk?’
    jan 15 @ 19:45 – 22:00
    Filosofisch Café - 'Spreken over spiritualiteit, hoe is dat mogelijk?’

    Dinsdagavond 15 januari staat het Filosofisch Café Arnhem in het teken van spiritualiteit. De term spiritualiteit blijkt vaak een containerbegrip dat voor veel mensen vooral een zweverige bijklank heeft of misschien zelfs weerstand oproept. Toch is ‘spiritus’, de bezieling of diepere overtuiging van mensen een belangrijk onderdeel om hun hele leven en dagelijks handelen vorm te geven. Vaak kom je dan uit bij levenskunst en ethiek, maar misschien wel lifestyle.
    Tijd voor beter begrip en onbevangen onderzoek naar spiritualiteit en hoe wij daarover denken en kunnen spreken.

    Sjef Welling (lid van de voorbereidingsroep) leidt de avond in door het begrip ‘spiritualiteit’ in een historisch – en filosofisch perspectief te plaatsen. Hij zal o.a. een aantal uit de religie (wetenschap) stammende begrippen nader uitleggen. Waardoor de term spiritualiteit een concreter en bruikbaarder begrip wordt. De ervaring van bezoekers met hun religieuze of spirituele ervaringen zal daarbij het vertrekpunt zijn.
    Zo zal naar verwachting de vraag ‘wat betekent spiritualiteit voor ons?’ filosofisch en intrigerend bespreekbaar worden.