Agenda

  apr
  4
  ma
  Winkel gesloten in verband met inventarisatie
  apr 4 hele dag

  Op maandag 4 april gaan wij de voorraad inventariseren.
  Dit betekent dat we deze dag gesloten zijn.

  U kunt bestellingen plaatsen via de mail: info@hijmanongerijmd.nl
  Of via het bestelformulier op de website.

  apr
  6
  wo
  Filosofisch Café met René ten Bos
  apr 6 @ 19:45 – 21:30

  Filosofisch Café met René ten Bos

  Filosofisch Café Arnhem
  Boeksalon Hijman Ongerijmd
  Woensdag 6 april 2022
  Aanvang 19.45 uur

   

  Meteosofie met René ten Bos
  Anders dan het gebruikelijke weerpraatje, gaan we aan de hand van de inleiding door René ten Bos in gesprek over het weer.

  We zijn blij dat René ten Bos ook nu weer onze gast en inleider is.
  Afgelopen jaren hebben we in navolging van zijn vele boeken, een lijn gevonden die gaat van het Antropoceen, Exctinctie, Dwalen in het Antropoceen naar Meteosofie waardoor het klimaat een terugkerend thema in ons Filosofisch Café is geworden.

  In zijn inleiding zal René o.a. vanuit historisch perspectief aandacht geven aan de manier hoe men in de oudheid over het weer dacht en hoe er vervolgens wetenschappelijk meer inzicht en tegelijkertijd een notie van controle over het weer is ontstaan.
  Dat daarmee nog niet de onbeheersbaarheid is weggenomen en we als mens geconfronteerd blijven met chaos boven ons hoofd , zal hij in verband brengen met de klimaatkwestie. Daarna is er royaal de tijd om met René en elkaar in gesprek te gaan over het weer.
  Het Boek Meteosofie René ten Bos is uiteraard beschikbaar.

   

  Datum: woensdag 6 april
  Inloop: 19.30 uur
  Aanvang: 19.45 uur
  Eind: 21.45 uur
  Locatie: Boeksalon Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15, 6811 GA Arnhem
  Entree: vrijwillige bijdrage.
  Aanmelden: reserveren@hijmanongerijmd.nl

  René ten Bos is Nederlands filosoof en columnist. Hij is hoogleraar filosofie aan de Faculteit der Managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit en dean van het Honours programma aldaar.

  Hij heeft diverse boeken op zijn naam en met zijn boek Bureaucratie is een intkvis won hij in 2016 de Socratesbeker. Van 2017 tot en met 2019 was hij Denker des Vaderland.


  U kunt ‘vriend van FCA’ worden door een jaarlijkse donatie over te maken naar rekening NL38INGB 0004911707 t.n.v. boekhandel Ongerijmd o.v.v ‘donatie FCA’.

  apr
  14
  do
  Annejet van der Zijl
  apr 14 @ 19:30 – 21:00

  Fortuna’s kinderen. Een trans-Atlantische familiekroniek, is het langverwachte nieuwe boek van Annejet van der Zijl.
  Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als tot slaaf gemaakte? En dat ze als kind door haar vader naar Nederland was gesmokkeld omdat ze in haar geboorteland Amerika haar leven niet zeker was?

  Het nieuwste ‘grote’ boek van Annejet van der Zijl, met daarin verwerkt haar succesvolle Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, is misschien wel haar meest ambitieuze ooit. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte bloedlijn?

  Fortuna’s kinderen is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico’s en hun liefdes niet door huidskleur.

  Donderdag 14 april
  Aanvang 19.30 uur
  Toegang € 5,–
  Aanmelden verplicht: reserveren@hijmanongerijmd.nl

  apr
  16
  za
  Lisa Weeda & Irwan Droog
  apr 16 @ 20:00 – 21:30

  Tijdens de boekenweek gaan we in gesprek met Lisa Weeda en Irwan Droog, twee auteurs die onlangs debuteerden met spraakmakende boeken.

  Lisa Weeda werd uitgeroepen door de Volkskrant tot literair talent van 2022. Haar schitterende debuut Aleksandra is genomineerd voor de Librisprijs 2022.
  Het boek over de geschiedenis van haar Oekraïense familie is uitermate urgent en actueel deze dagen.

  Irwan Droog publiceerde het indrukwekkende verslag van zijn verblijf op het eenzame Selvær, een eiland boven de poolcircel, in Het huis aan het einde.

  Zaterdag 16 april
  aanvang 20.00 uur
  toegang gratis
  aanmelden via reserveren@hijmanongerijmd.nl 

  apr
  23
  za
  Jaarlijkse opruiming!
  apr 23 @ 09:30 – mei 8 @ 17:00


  Van 23 april tot en met 1 mei is onze jaarlijkse opruiming, deze keer achterin de winkel. Er zitten prachtige verborgen pareltjes tussen, tegen een mooie prijs.

  Wees welkom!

  mei
  8
  zo
  Boekpresentatie Een vorm van Overvloed – Atelier Jan Franssen @ Boekhandel Hijman Ongerijmd
  mei 8 @ 13:30 – 17:00
  Boekpresentatie Een vorm van Overvloed - Atelier Jan Franssen @ Boekhandel Hijman Ongerijmd

  Midden in de roerige jaren 70 waagden Hildegard Ruberg en Jan Franssen de sprong in het diepe: zij openden de eerste Woonwinkel van Nederland in een pandje in de verpauperde Arnhemse binnenstad. Een eigenzinnig ontwerp- en adviesbureau voor binnenhuisarchitectuur met ecologische principes en een gratis spreekuur voor woonadviezen. Zevenenveertig jaar later blikken zij terug op de pioniersjaren en de groei- en bloeitijd van de Woonwinkel.

  “Hun ideeën over duurzaamheid blijken niets aan actualiteit verloren te hebben.”

  Ze vertellen over hun drijfveren, hun projecten en hun betrokkenheid bij acties voor stadsvernieuwing. Hun ideeën over duurzaamheid blijken niets aan actualiteit verloren te hebben. Een kleurrijk document van een initiatief dat zijn tijd ver vooruit was.

  Op zondag 8 mei wordt het boek op een feestelijke bijeenkomst bij boekhandel Hijman Ongerijmd in Arnhem gepresenteerd aan genodigden, begunstigers en kopers van het boek. De auteurs Jan Franssen en Hildegard Ruberg zijn aanwezig en gaan graag met je in gesprek. Met korte doorlopende Power Point presentaties, boeken en productontwerpen krijg je een goed beeld van dit eigenzinnig ontwerp- en adviesbureau.

  Het boek Een vorm van overmoed is bij de presentatie te koop voor € 29,50

  mei
  15
  zo
  Ongerijmd | theatervoorstelling over Gerrit Achterberg | GAAT NIET DOOR/VERPLAATST
  mei 15 @ 15:00 – 16:30
  Ongerijmd | theatervoorstelling over Gerrit Achterberg | GAAT NIET DOOR/VERPLAATST

  WEGENS OMSTANDIGHEDEN IS DE VOORSTELLING UITGESTELD

   

  Wanneer ben je niet meer verantwoordelijk voor wat je doet, zegt of schrijft?
  Als je als ’s Neerlands grootste dichter je eigen gedachten niet op een rijtje hebt, wat betekenen alle lofuitingen dan nog? Als je een moord pleegt, maar ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, kunnen we je gedichten dan nog wel serieus nemen?
  ONGERIJMD is een theatervoorstelling en een poëtisch onderzoek naar de betekenis van ontoerekeningsvatbaarheid, aan de hand van het tumultueuze leven van Gerrit Achterberg – dit jaar 60 jaar geleden gestorven. Een chaotische poging overzicht en structuur te scheppen.

  Tekst: Frank Siera
  Regie: Arjen Arnoldussen
  Spel: Annick van Beek, Jaap Bierman, Sascha Bol, Ruben Bosch, Youri Gorissen, Nina Lak, Rick Snelderwaard en Michelle Verhey

   

  Toegang: gratis (vrijwillige bijdrage voor de makers)
  Reserveren: reserveren@hijmanongerijmd.nl

   

  mei
  17
  di
  Filosofisch Café met Nico Koning
  mei 17 @ 19:45 – 22:00

  De waarde van woede
  Over opstandigheid en rechtvaardigheid

  Dinsdag 17 mei 2022
  boekhandel Hijman Ongerijmd

   
  Tijdens het Filosofisch Café Arnhem op dinsdag 17 mei 2022 onderzoeken we samen met Nico Koning, auteur van het  boek De waarde van woede de vragen:
  Waar komt die (hedendaagse) woede vandaan?
  Waarom worden we woedender en wat willen we er mee?We luisteren steeds meer naar boze mensen. We willen meer weten wat achter hun/onze boosheid zit en welke pijn daaronder ligt. Ook als deze woede ontspoort of verdwaalt. Heeft dit met emancipatie te maken?

  Nico gaat met ons vanuit drie perspectieven zoeken  naar verheldering:

  1. Vanuit de menswetenschappen – Hoe werkt woede eigenlijk en wat verandert daar nu precies in? Wat is er verandert in ons gedrag, in onze omgangsvormen, in het politiek krachtenveld? Hoe staan we daar zelf in?
  2. Cultuurhistorisch – De lossere remmen zijn een nieuwe fase in een lange beschavingsgeschiedenis. We doen een poging tot plaatsbepaling in die geschiedenis. Bereiken we ook een hoger beschavingsniveau?
  3. Ethisch – Er is sprake van een morele heroriëntatie, een herijking van oude waarden. Hoe verhouden wij ons tot onze morele tradities? Wat betekenen nu bijvoorbeeld de oude kardinale deugden van de Grieken voor ons? Over deugden gesproken: wat voor mensen willen we zijn?

  Datum: 17 mei
  Aanvang: 19.45 | einde: 22.00 uur (deur open vanaf 19.15 u)
  Locatie: Boeksalon boven boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15

  Vrij entree, uw vrijwillige bijdrage is welkom. Een filosofische achtergrond is niet nodig, wel de bereidheid te luisteren en inbreng te leveren.

  mei
  19
  do
  Leesclub Boek van de Maand
  mei 19 @ 19:30 – 21:00
  Leesclub Boek van de Maand

  Ons boek van de maand is de nieuwe roman van Edouard Louis, Veranderen: methode.
  Louis vertelt zijn eigen levensverhaal. Jarenlang heeft hij slechts één wens: ontsnappen aan zijn verstikkende, achtergestelde jeugd in Noord-Frankrijk. Nu hij succes heeft en wereldwijde roem, kijkt hij nietsontziend naar de manieren waarop hij veranderde om hier te komen. Thema’s als klassenverraad en het geloof in maakbaarheid komen pijnlijk eerlijk naar voren in dit boek.

  Onder leiding van een van onze boekverkopers bespreken we dit boek samen, in onze sfeervolle boeksalon boven de winkel.

  Deelname aan de leesclub is gratis!
  Natuurlijk vinden we het heel fijn als je het boek bij ons koopt. Het kost €22,99

  Datum leeslclub: donderdag 19 mei
  Tijd: 19.30 – 21.00
  Aanmelden voor 1 mei: reserveren@hijmanongerijmd.nl

  mei
  24
  di
  Boekpresentaties Maarten van der Graaff en Corinne Heyrman
  mei 24 @ 19:30 – 21:00


  Op dinsdag 24 mei stellen we twee bijzondere nieuwe romans voor:
  Onder Asfalt, de tweede roman van dichter en romancier Maarten van der Graaff en Het begin en zijn oneindigheid, het romandebuut van Corinne Heyrman.

  Corinne Heyrman vertelt het verhaal van een grootvader, zijn kleindochter, familieleden en andere patiënten in een ziekenhuis, waarmee ze de complexiteit en de vele gezichtspunten van psychische kwetsbaarheid vol verbeeldingskracht en inlevingsvermogen ontleedt.

  Onder asfalt is de tweede roman van Maarten van der Graaff, waarin hij een recent gedeeld verleden en een ongrijpbare toekomst beschrijft, waar we ons al middenin bevinden. Dit is zijn tweede roman, een volstrekt origineel verhaal en de overdonderende opvolger van zijn veelgeprezen debuut Wormen en engelen.

   

   

   

   

  Dinsdag 24 mei 19.30 – 21.00 uur
  Toegang
  : gratis
  Reserveren: reserveren@hijmanongerijmd.nl