Thomas Rueb over Laura H. en de ‘Syriëgangers’
Wat bezielde Laura H? Schrijver Thomas Rueb dook in de wereld van de Syriëgangers en volgde het spoor zelfs tot in Irak. Het levert een ijzingwekkend verhaal op van het leven in het kalifaat en van een verdwaalde jonge vrouw. Laura H. roept veel vragen op. Wat maakt het kalifaat zo aantrekkelijk? Zijn Syriëgangers zoals Laura terroristen of slachtoffers? Hoe weet Rueb of hij nu het juiste verhaal heeft? Gespreksleider Basti Baroncini gaat hierover in gesprek met Thomas Rueb en de aanwezigen.
Over Laura H. het kalifaatmeisje uit Zoetermeer
In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer – waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland.
Thomas Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij reconstrueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?
Thomas Rueb is verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij won in 2017 De Tegel-publieksprijs – de belangrijkste prijs in de Nederlandse journalistiek.
Basti Baroncini is de vaste gastheer van de maandelijkse talkshow Herman Centraal in Luxor Live.
Thomas Rueb. Laura H.
Das Mag. € 26,99.