Poëzieleestafel met Maaike Meijer over Fritzi ten Harmsen van der Beek

Geplaatst door op 11:45 in |

Wanneer:
8 november 2018 @ 20:00 – 21:30
2018-11-08T20:00:00+01:00
2018-11-08T21:30:00+01:00
Kosten:
vrijwillige bijdrage

Maaike Meijer schreef een kunstenaarsbiografie over Frederike (‘Fritzi’) ten Harmsen van der Beek. Het levensverhaal van deze dichteres, schrijfster en tekenares is vol van mythes en sensatiebeluste verhalen. In haar biografie Hemelse mevrouw Frederike gaat Meijer op zoek naar het kunstenaarschap van Harmsen van der Beek. Vanavond is ze te gast aan de Poëzieleestafel en gaat ze in gesprek met poëziekenner Wim van Til.

Fritzi ten Harmsen van der Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Haar debuutbundel Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator, onder meer voor Vrij Nederland. Ze woonde een aantal jaren in Frankrijk en werd daarna het creatieve middelpunt van villa Jagtlust. Op haar eenenveertigste verhuisde ze naar het Groninger dorp Garnwerd, waar Kus of ik schrijf (1975) ontstond.

Rond Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, zoals haar werkelijke naam luidt, was nogal wat mythevorming – ‘Fritzi’ werd lang afgeschilderd als spilzieke ‘flodderdiva’. Deze kunstenaarsbiografie vertelt een ander verhaal. Voor het eerst komt Frederike zelf aan het woord, in brieven en fragmenten uit haar dagboek dat ze sinds haar vroege jeugd bijhield.

Maaike Meijer sprak met tal van vriendinnen, vrienden en collega-kunstenaars en kreeg inzage in Harmsen van der Beeks gehele archief. Ze doet met haar biografie recht aan een fascinerend en veelzijdig kunstenaarschap van internationale allure.

Maaike Meijer is emeritus-hoogleraar genderstudies aan de Universiteit van Maastricht en schreef de veelgeprezen biografie M. Vasalis, over het leven en werk van een van Nederlands bekendste dichteressen.

Maaike Meijer in HP de tijd mei 2017: “De beeldvorming over Harmsen van der Beek vind ik heel kwalijk. Zij is kapotgemaakt door de media. Dat iedereen haar ‘Fritzi’ blijft noemen is onprofessioneel: dat is een privé-naam voor intimi, haar schrijversnaam luidt F. Harmsen van Beek, de formele voornaam is Frederike. Al dat ge-‘Fritzi’ maakt haar klein. Dat gebeurt overigens vaker met vrouwen.”

 

 

De Poëzieleestafel is een maandelijkse activiteit van Hijman Ongerijmd en Poëziecentrum Nederland. Iedere maand bespreekt poëziekenner Wim van Til de nieuwste en volgens hem meest lezenswaardige poëziebundels. Ditmaal is de Poëzieleestafel boven in de Boeksalon en vragen we een vrijwillige bijdrage.


Maaike Meijer. Hemelse mevrouw Frederike.
De Bezige Bij. € 34,99.
verschijnt 1 november 2018.