Poëzieleestafel met Els de Groen over haar bundel ‘Wakker vallen’

Geplaatst door op 11:05 in |

Wanneer:
20 december 2018 @ 20:00 – 21:30
2018-12-20T20:00:00+01:00
2018-12-20T21:30:00+01:00
Kosten:
vrijwillige bijdrage

Els de Groen is deze avond te gast bij de Poëzieleestafel. Zij is de auteur van de bundel Wakker vallen. Een bijzondere bundel want het is een vierkleurenuitgave met 84 gedichten en ruim 30 eigen olieverfschilderijen. Wakker vallen is een spel met woorden en beelden. Door de fraaie vormgeving is het bovendien een mooi cadeauboek. Daar geven we deze cadeau maand graag extra aandacht aan. 

Aanmelden is niet nodig, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Wakker vallen is een uitbundig spel met de taal. Britten en Fransen vallen verliefd (fall in love, tombent amoureux), Nederlanders vallen in slaap. Wakker vallen doet niemand. Waarom eigenlijk niet? Waarom sluiten we vriendschap als we openen bedoelen? En waarom is vogelvrij allerminst vogelveilig? Taal is boeiende materie. Wie de woorden ook maar een tikje kantelt, verandert het perspectief en daarmee zijn kijk op de wereld.

“Prachtig”, zo vat Wim Daniëls het nieuwste boek van Els de Groen samen. Kun je na 49 titels nog debuteren? Ja, dus. De Groen begon al te schrijven voordat ze twintig was. Ze publiceerde kinderverhalen, boeken voor oudere jeugd, romans voor volwassenen, reisreportages en essays, die in dertien talen werden vertaald en eenmaal zelfs verfilmd. In Wakker vallen debuteert ze als dichter én als schilder, want naast de 84 gedichten bevat het boek meer dan dertig olieverfschilderijen van de auteur zelf. Om die schilderijen tot hun recht te laten komen is de bundel volledig in vierkleurendruk uitgevoerd, waarbij tekst en beeld speels met elkaar zijn vervlochten.

Wakker vallen is de literaire en filosofische neerslag van vele jaren reizen. De Groen was ooggetuige van de politieke omwentelingen in de USSR en de landen in Oost-Europa, reisde door Joegoslavië tijdens de Balkanoorlog en nam haar intrek in een Bulgaars getto om het dagelijks leven van bewoners te kunnen beschrijven. Vanwege haar kennis van Oost-Europa werd haar gevraagd zich te kandideren voor het Europees Parlement. Ook die periode, waarin ze o.a. Gaza en de Westbank bezoekt, komt in gedichten aan de orde.

Rodaan Al Galidi, winnaar van de prestigieuze Literatuurprijs van de Europese Unie en auteur van onder meer de poëziebundel Koelkastlicht en de autobiografische roman Hoe ik talent voor het leven kreeg, schrijft: “Els de Groen, vrouw vol woorden. Ik hoop dat ze prachtige boeken blijft schrijven en ik zal genieten van haar warme verzen.”

Els de Groen. Wakker vallen.
Uitgeverij In de Knipscheer € 22,00.