Piet Gerbrandy over Boëthius en ‘Troost in filosofie’

Geplaatst door op 21:04 in |

Wanneer:
6 oktober 2019 @ 14:30 – 16:00
2019-10-06T14:30:00+02:00
2019-10-06T16:00:00+02:00
Kosten:
€ 5,00

De Romein Boëthius zocht in zijn dodencel troost in de filosofie en schreef een tijdloos boek. Dichter en classicus Piet Gerbrandy maakte een nieuwe vertaling van een werk dat behoort tot zijn absolute favorieten. Deze zondagmiddag geeft Gerbrandy een lezing over Boëthius en Troost in filosofie met aansluitend gesprek.

 

 

 

Over Troost in de filosofie

Toen de Romeinse filosoof en politicus Boëthius in het jaar 523 ter dood werd veroordeeld door koning Theoderik, besloot hij de hem resterende tijd te besteden aan het schrijven van een boek. Troost in filosofie is een fascinerend, experimenteel en aangrijpend werk, waarin de verteller in zijn cel bezoek krijgt van Filosofie, die met hem discussieert over wat er in het leven echt toe doet en welke bewegingsruimte de mens heeft in een strak gereguleerd universum. De dialoog, die steeds wordt onderbroken door beschouwelijke liederen, leidt onverwacht tot een ijzingwekkende climax.
In de Middeleeuwen was het een van de meest gelezen boeken, maar ook tegenwoordig werkt de combinatie van existentiële urgentie, filosofische diepte en serene poëzie nog als een ongemakkelijke betovering.

Over Piet Gerbrandy
Piet Gerbrandy (1958) werkte na zijn studie tot classicus als docent op middelbare scholen en aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gelauwerd essayist en dichter, redacteur van literair tijdschrift De Gids, vertaler uit het Latijn en Grieks, poëziecriticus en een kleinzoon van oud-premier Gerbrandy.

Piet Gerbrandy over het belang van Boëthius:

“Boëthius laat zien dat hij een groot filosoof is: hij durft werkelijk tegen zichzelf in te denken.” En: “Ik ben me bij het schrijven van mijn laatste poëziebundels steeds bewuster geworden van het literaire belang van de vorm van Boëthius boek.” (Trouw, 30 april 2019)

Boëthius. Troost in filosofie.
Vertaling, inleiding en aantekeningen: Piet Gerbrandy.
Uitgeverij Damon, € 29,90.