Filosofisch Café Arnhem met een Moreel Beraad

Geplaatst door op 11:31 in | 2 Reacties

Wanneer:
17 december 2019 @ 19:45 – 22:00
2019-12-17T19:45:00+01:00
2019-12-17T22:00:00+01:00
Kosten:
vrijwillige bijdrage
Filosofisch Café Arnhem met een Moreel Beraad

Tijdens het Filosofisch Café van december wordt een moreel beraad gehouden. Deelnemers kunnen tijdens de avond een moreel dilemma aandragen. De aanwezigen bepalen welke dilemma’s nader worden onderzocht. De avond wordt begeleid door Dick Kleinlugtenbelt.

Moreel beraad is een overkoepelend begrip voor diverse vormen van systematische ethische reflectie op concrete ervaringen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende gespreksmethoden, zoals de dilemmamethode, de socratische dialoog en de Nijmeegse methode. Er is een groeiende behoefte om te reflecteren op de ethische kanten van het werk en het leven in allerlei sectoren van de samenleving, zoals de gezondheidszorg, het onderwijs, gevangeniswezen en de politiek. Steeds meer professionals, personen en organisaties lopen tegen morele vraagstukken op en hebben behoefte om expertise op te bouwen om daar (methodisch) goed mee om te kunnen gaan.

Na een korte inleiding zal Dick Kleinlugtenbelt met de aanwezigen in een aantal stappen een moreel beraad houden. We gaan in een concreet voorbeeld wat iemand zelf mee heeft gemaakt op zoek naar de waarde, het ethische principe waar een tekort aan is en onderzoeken wat dit betekent voor het handelen.

Aanmelden is niet nodig.

2 reacties

 • Een moreel dilemma wat kan ik daar onder verstaan ? Noem eens een voorbeeld .

  • H. Mijnen says:

   Beste Edy,
   Denk aan een vraagstuk waarin verschillende waarden botsen. Bijvoorbeeld als je moet kiezen voor natuur (niet vliegen) of vriendschap (samen reizen), trouw blijven of iemand verlaten, de waarheid spreken of verborgen houden enz. Lastige persoonlijke afwegingen dus.
   Tijdens het cafe wordt samen uitgezocht hoe je tot de beste keuze kan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *