Loiza Lamers en ‘Lili Elbe van man naar vrouw’ met film ‘The Danish Girl’

Geplaatst door op 22:23 in |

Loiza Lamers is deze middag bij de presentatie van het boek Lili Elbe van man naar vrouw dat de wordingsgeschiedenis van de genderrevolutie beschrijft. Dat gebeurt aan de hand van het leven van de Deense schilder Einar Wegener die verandert in Lili Elbe. Na de introductie wordt de film The Danish Girl die ook over het leven van Lili Elbe gaat, vertoond.

Let op: deze activiteit is bij Focus Filmtheater. Binnenkort hier meer over het programma en kaartverkoop.

Over het boek

Deze meeslepende weergave van de transformatie van de Deense schilder Einar Wegener in Lili Elbe (1882-1931) is een dappere reis van man naar vrouw. Einar Wegener en zijn vrouw Grete waren vooraanstaande kunstenaars in Parijs in de late jaren 1920. Op een dag vroeg zijn Grete hem om zich voor een portret als vrouw te kleden. Het was een verpletterende gebeurtenis die een strijd ontketende tussen zijn publieke mannelijke persoon en het ontluikende vrouwelijke innerlijk, Lili. Einar werd gedwongen een dubbelleven te leiden; genieten van een geheim hedonistisch leven als Lili, terwijl ze in het openbaar als Einar lijdt, tot wanhoop en bijna tot zelfmoord gedreven wordt. Lili dwong Einar uiteindelijk om de waarheid van zijn wezen onder ogen te zien – hij was in feite een vrouw. Er volgde een reeks gevaarlijke, experimentele operaties, totdat Lili uiteindelijk werd bevrijd van Einar – een vrijheid die de ultieme prijs droeg: ze overleed in 1931, vermoedelijk wegens een longembolie na haar vijfde en laatste operatie.

Samengesteld uit Lili’s eigen brieven en manuscripten door haar goede vriend Niels Hoyer, is Van man naar vrouw de wordingsgeschiedenis van de genderrevolutie.

Over de film

The Danish Girl is een Brits-Amerikaanse film uit 2015 onder regie van Tom Hooper. Het is de gefictionaliseerde biografie van Lili Elbe, geboren als Einar Wegener, (1882–1931), een Deense kunstschilderes en een van de eerste transseksuelen die een geslachtsaanpassende operatie ondergingen. De film ging in première op 5 september op het 72ste Filmfestival van Venetië.

Loiza Lamers

Model Loiza Lamers is wereldwijd de eerste transgender in het televisieprogramma Next Top Model, dat ze in 2015 won. Sinds die tijd is Loiza ambassadrice voor de LGBTQ+ community en vecht zij voor algehele acceptatie en gelijke rechten. In 2018 was ze een van de deelnemers van het televisieprogramma Expeditie Robinson. Zij schreef een voorwoord in Lili Elbe van man naar vrouw.

 

Lili Elbe van man naar vrouw. (Vertaald door Michal van Zelm)
uitgeverij Oevers, € 19,95.