Límites sin Límite (filmvertoning en lezing)

Geplaatst door op 00:13 in |

Wanneer:
16 oktober 2022 @ 14:00 – 16:00
2022-10-16T14:00:00+02:00
2022-10-16T16:00:00+02:00

Vertoning van de film ‘Límites sin Límite’ met daarna een lezing door Nellie Markus gebaseerd op de volgende  drie boeken: Op de vlakte der slangen van Paul Theroux, Vertel me het einde van Valeria Luiselli en De grens wordt een rivier van Francisco Cantú.

De film gaat over het waarom Mexicanen de grens willen oversteken naar de VS.  Mexicaanse jongeren in Cuernavaca die wonen in het familiehuis van NPH (in Nederland vertegenwoordigd door WereldOuders) zijn de acteurs en vertellen het verhaal. Daarna volgt de lezing waarin duidelijk wordt dat niemand zomaar zijn land ontvlucht maar vlucht uit de nachtmerrie waarin hij/zij leeft.

Nellie Markus maakte deze film over de problematiek aan de grens tussen Mexico en de VS:

“Ik werk met jongeren in Mexico die een theaterstuk hebben gemaakt over de problematiek aan de grens tussen Mexico en de VS. De jongeren hebben mij gevraagd om een lezing bij hun theaterstuk te maken zodat duidelijk wordt wat er allemaal plaatsvindt aan de grens. Ik heb met hen overlegd en we hebben drie boeken gekozen die als basis dienen voor de lezing en die een beeld schetsen van hoe de grens ontstaan is, wat het betekent om door Mexico te trekken naar de grens met een gammele goederentrein waar je illegaal op verblijft en aan welke gevaren je dan bloot komt te staan. Hoe de Border Patrol bij de grens funcioneert, hoe jongeren die zonder ouders de grens overtrekken worden behandeld. Het is een verhaal waaruit blijkt dat niemand voor niets vlucht en dat het opvangbeleid menselijker moet worden. Veel menselijker en ook zonder onderscheid wat betreft huidskleur.”

Meer info: www.CreatieveProjectenMexico.nl