Filosofisch Café over de Inuit samenleving

Geplaatst door op 10:59 in |

Wanneer:
20 november 2018 @ 19:45 – 22:00
2018-11-20T19:45:00+01:00
2018-11-20T22:00:00+01:00
Kosten:
vrijwillige bijdrage

Dinsdagavond 20 november staat het Filosofisch Café Arnhem in het teken van de Inuit, een natuurvolk met een totaal andere levenswijze en -houding dan de onze. Te gast is Wim Rasing die als antropoloog intensief onderzoek naar de cultuur en samenleving van de Inuit heeft gedaan. Rasing verzorgt een inleiding, waarmee hij ons uitnodigt te reflecteren op ons eigen denken en handelen.

De entree is vrij, aan deelnemers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Wim Rasing is filosofiedocent aan het Stedelijk Gymnasium in Arnhem en heeft als antropoloog decennia lang onderzoek verricht naar de oorspronkelijke cultuur en samenleving van de Inuit in Noordoost-Canada. Daarover heeft hij een groot aantal artikelen en een boek gepubliceerd. Rasing voelt zich een bevoorrecht mens om dat te hebben mogen onderzoeken en de invloed daarvan te  mogen ervaren op zijn eigen leven en werk.

Deze avond zal Wim Rasing in zijn bijdrage een aantal thema’s verder uitwerken. Hoe leven de Inuit met de natuur? Hoe leven zij met elkaar en met zichzelf? Hij zal ons op die manier ook in de spiegel laten kijken naar hoe wij in onze samenleving met deze vragen omgaan.

Na de inleiding zullen we aan de hand van filosofische vragen met Wim Rasing en elkaar in gesprek gaan over wat die spiegeling ons aan gedachten en inzichten kan opleveren. We doen dat ook in het licht van eerdere gesprekken over de toekomst van onze planeet en de rol van de mens daarin.  

Too Many People: Contact, Disorder, Change in an Inuit Society, 1822-2015; Nunavut Arctic College, 2015