Filosofisch Café Arnhem: Verbeelding kan de wereld veranderen

Geplaatst door op 10:43 in |

Wanneer:
19 november 2019 @ 19:45 – 22:00
2019-11-19T19:45:00+01:00
2019-11-19T22:00:00+01:00
Kosten:
vrijwillige bijdrage
Filosofisch Café Arnhem: Verbeelding kan de wereld veranderen

Het Filosofisch Café van dinsdag 19 november staat in het teken van verbeelding. Kunnen we verbeelding gebruiken om te denken over een toekomst die wezenlijk anders is? En kan het mensen in beweging krijgen? Te gast is Sophie van Balen. Zij schreef voor Filosofie Magazine een prikkelend artikel over verbeelding.

Tijdens het filosofisch café zal Van Balen een korte inleiding verzorgen waarna we vervolgens met haar in gesprek gaan over vragen zoals:

  • Waarom is Van Balen somber over de ‘homo economicus’ en het kijken naar de toekomst met uitsluitend een rationele en economische blik?
  • Wat is verbeelding eigenlijk? Wat kan de functie zijn van verbeelding en het ‘zien’ van vergezichten? Welke vormen van verbeelding zijn er?
  • Hoe kan je met verbeelding veranderingen( bijvoorbeeld terug naar solidariteit als basis) teweeg brengen?

Sophie van Balen is filosoof, docent en schrijver. Ze is gefascineerd door de manieren waarop denken de wereld beïnvloedt. Ze verdiept zich graag in de hedendaagse politieke en wetenschapsfilosofie van Michel Foucault, Herbert Marcuse , Bruno Latour en Donna Haraway. Voor het Filosofie Magazine schreef ze een prikkelend artikel over verbeelding.