Boekpresentatie Peter Bierhaus “Rotzak”

Geplaatst door op 09:32 in |

Wanneer:
19 november 2022 @ 05:00 – 07:30
2022-11-19T05:00:00+01:00
2022-11-19T07:30:00+01:00
Waar:
Grote Oord 15

Boekpresentatie: Peter Bierhaus zijn roman Rotzak.

OVER DE ROMAN Robbie de hoofdpersoon uit de roman Rotzak, is een schoffie dat opgroeit in de jaren ’60 in een doodsaaie nieuwbouwwijk in Arnhem. Zijn vader noemt hem ‘een rotzak’. Robbie gaat zich ernaar gedragen. Na een treurige jeugd vol geweld verhuist hij naar Amsterdam om te gaan schrijven voor Panorama. Ook komt hij in de drugshandel terecht. Robbie wordt een uitstekende bokser die maar al te graag klappen uitdeelt. Hij leidt een turbulent leven met veel drank en seks. Het kost hem vele jaren voor hij de ware vindt. In de eerste dertig jaren van zijn leven is eigenlijk zijn enige ware liefde de stad waar hij geboren is: Arnhem.

‘Alleen onaangepaste koekwausen vind ik tof. De rest interesseert me geen reet.’

Rotzak is een ruige coming of age-roman, geschreven in compromisloze straattaal. De klappen die hoofdpersoon Robbie krijgt, komen ongenadig hard binnen. Hij leidt een leven vol onrust, eenzaamheid en agressie. Robbie kan het nergens vinden. Behalve in drank, kickboksen en zijn favoriete voetbalclub Vitesse. Rotzak speelt zich af in Arnhem, Amsterdam, Londen en Parijs. De korte scènes doen denken aan rauwe Engelse films over losers die doel noch richting hebben in hun leven. Op de achtergrond komt het landelijke nieuws en het wereldnieuws voorbij: de Nieuwmarktrellen, de opkomst van de punk, de migrantencrisis, de Molukse kwestie, de oorlogen in Afghanistan en Oekraïne, de klimaatcrisis, COVID-19.

PETER BIERHAUS (Arnhem, 1956) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en begon met schrijven bij Panorama. Daarna werkte hij bij andere bladen en magazines. Langzaam maar zeker vond hij zijn eigen vrijgevochten schrijfstijl. Net als zijn hoofdpersoon Robbie heeft Bierhaus veel met boksen. Hard trainen en nu en dan een partijtje. Ook dat lijkt de lezer terug te kunnen vinden in de manier waarop de auteur zijn zinnen opbouwt. Snelle, korte combinaties die hij afmaakt met een flinke opstoot. Mooischrijverij, literatuurderig doen, het is hem volkomen vreemd. Zijn schrijvende helden zijn Charles Bukowski, Alan Sillitoe en F.X. Toole. De zelfkant is de wereld waarover Bierhaus schrijft. Rotzak is zijn eerste roman.

Zaterdag 19 november
17:00 inloop, 17:30 start
Gratis