Bart Moeyaert met een avond vol poëzie, proza en jeugdliteratuur

Geplaatst door op 18:02 in |

Wanneer:
10 oktober 2019 @ 20:00 – 22:00
2019-10-10T20:00:00+02:00
2019-10-10T22:00:00+02:00
Kosten:
€ 5,00

Deze zomer ontving Bart Moeyaert de Astrid Lindgren Memorial Award, ook wel de ‘Nobelprijs voor de kinderliteratuur’. Naast kinderboeken kennen velen Moeyaert ook van zijn romans en poëzie. Moeyaert is een vurig pleitbezorger van lezen en goed leesonderwijs. We zijn bijzonder vereerd dat hij naar Arnhem wil komen en gaan een mooi programma maken waarin iedereen kennis kan maken met deze geweldige schrijver én voordrachtskunstenaar.

Entree 5,00, aanmelden via onderstaande link.

 

 

 

Over Bart Moeyaert

Moeyaert is jong begonnen als dichter voor volwassen en schrijver van jeugdromans. In 1983 debuteerde hij als 19-jarige met Duet met valse noten. Later ging Moeyaert zich meer op poëtisch en literair werk toeleggen. Tot zijn meest gewaardeerde werken behoren Het is de liefde die we niet begrijpen (1999) en Broere (2001) met lyrische korte verhalen over een gezin met heel veel broers. Moeyaert won met zijn werk zo’n beetje alle literaire prijzen die er in Vlaanderen en Nederland te winnen vallen. Het vorig jaar verschenen Tegenwoordig heet iedereen Sorry (2018) was genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2019. Deze zomer verscheen Gedichten voor gelukkige mensen. Daarin maakt Moeyaert een reis door zijn stad, op zoek naar verhalen van nieuwkomers en thuisblijvers, van verliefden en eenzamen. Hij observeert niet alleen: hij is onderdeel van de verhalen, nieuwkomer en thuisblijver tegelijk, verliefd en eenzaam beide. “Het is alsof de lucht / mijn deken is en ik / mijn hoofd het liefst / te rusten leg op het kussen / van mijn longen, de plek / waar ik mijn hartslag hoor / in vierkwartsmaat: / dat ik besta, dat ik besta.’

Het werk van Bart Moeyaert wordt uitgegeven door de Nederlandse uitgever Querido. Moeyaert werkt ook als vertaler, schreef scenario’s en toneelstukken, is stadsdichter van Antwerpen en geliefd voordrachtskunstenaar.

Nobelprijs voor de kinderliteratuur

Nu voegt de jury van de Astrid Lindgren Memorial Award zich bij al die lof. ‘Bart Moeyaerts lichtgevende schrijverschap onderstreept dat boeken voor kinderen en jongeren een vanzelfsprekende plaats innemen binnen de wereldliteratuur’, stelt zij in het juryrapport.

Net zoals bij een “echte” Nobelprijs wordt de laureaat gevraagd om een toespraak te geven, enkele dagen voor de prijsuitreiking. Het werd een warm pleidooi om kinderen en de  jeugdliteratuur volwassen te behandelen.

“Wat zou het schrikken zijn als kinderen wat vaker naar boven zouden kijken en de volwassene op hun tekortkomingen wijzen”, speechte Bart Moeyaert, en hij sprak daarbij ook in naam van Het Kind: “Je had ons meer boeken moeten aanreiken. Meer soorten. Je had manieren kunnen verzinnen om ons naar een boek te doen grijpen. Je had kunnen meelezen, voorlezen, vertellen. Je had aan luisterboeken kunnen denken. Je had ons kunnen leren hoe we de iPad anders kunnen gebruiken. Je had het jezelf minder makkelijk kunnen maken, jij hebt een halfuur iPad verzonnen als beloning, dat idee komt niet van ons.”