Agenda

okt
28
ma
Koepelcollege met Rutger Bregman – UITVERKOCHT
okt 28 @ 20:00 – 22:00

UITVERKOCHT – Maandagavond 28 oktober verzorgt historicus en opiniemaker Rutger Bregman een prikkelend Koepelcollege. Met veel bewijs en verrassende verhalen uit de geschiedenis, psychologie, biologie en economie laat hij zien dat mensen van nature tot het goede geneigd zijn.

Het Koepelcollege wordt georganiseerd door Rozet en boekhandels het Colofon en Hijman Ongerijmd en vindt plaats in de Koepelkerk. De aanvang van het college is 20.00 uur (zaal open v.a. 19.30 uur). Kaarten à € 12,00 zijn v.a. maandag 23 september verkrijgbaar via boekhandels het Colofon en Hijman Ongerijmd.

Een online kaart kopen kan via Rozet.

Over Rutger Bregman

Rutger Bregman (1988) schrijft voor het journalistiek platform De Correspondent en reist de hele wereld over om over zijn ideeën in debat te gaan. Hij is bij velen bekend van de bestseller Gratis geld voor iedereen waarin hij pleit voor de universele invoering van een basisinkomen. Zijn nieuwste boek De meeste mensen deugen is net verschenen.

Superstar

Presentator Trevor Noah van The Daily Show doopte Bregman tot ‘superstar’ vanwege zijn spraakmakende optreden tijdens het World Economic Forum in Davos. Daar wees hij de rijken der aarde terecht: zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen en meer belasting betalen. Met zijn opmerking: ,,Make America great again, bring back those higher taxes’’ kreeg hij de lachers op zijn hand. Zijn uitspraken ontketenden een wereldwijd debat in de media.

Met dit filmpje ging hij de hele wereld over.

Over De meeste mensen deugen

Deze avond spreekt Bregman over zijn nieuwe boek De meeste mensen deugen. Hierin verweeft Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het goede of het kwade?
Met zijn boek herschrijft hij de geschiedenis en werpt hij nieuw licht op onze toekomst.

 

Het Koepelcollege wordt georganiseerd door boekhandels het Colofon en Hijman Ongerijmd en Rozet. Het Koepelcollege vindt plaats in de Arnhemse Koepelkerk aan het Jansplein. Eerdere gasten waren o.a. Joris Luyendijk, Geert Mak, Beatrice de Graaff en Adriaan van Dis. 

 

 

 

nov
7
do
Lilian de Bruijn over ‘Ik kreeg mijn vader niet dood’
nov 7 @ 20:00 – 21:30

Lilian de Bruijn in gesprek met Maurits Nibbering over Ik kreeg mijn vader niet dood. Het roekeloze bestaan van een kampoverlevende. 

Met een vriend onderweg naar Engeland, via Zwitserland, werd Ton de Bruijn in 1943 gevangen genomen in Duitsland. Hij belandde in Dachau, Buchenwald en andere concentratiekampen. Op het nippertje overleefde hij de dodenmarsen op de rug van een Russische kameraad. Hij was 23 toen hij terugkwam. Zijn dochter Lilian reconstrueerde het leven van deze vriendelijke, behulpzame, charmante man, die voor haar ongrijpbaar was. Hij had al vroeg zijn gezin verlaten. Zijn zaak ging failliet. Hij belandde in de gevangenis en kwam terecht in de Amsterdamse onderwereld van de jaren zeventig, toen de drugshandel professionaliseerde. In 1978 stierf hij eenzaam op een boot in de haven van Gibraltar.

Wie was deze roekeloze man, die met veel geluk en slimheid concentratiekampen en gruwelijke tewerkstelling overleefde? En hoe was en is het voor de vele anderen die hem meemaakten? Hoe was de oorlog na de oorlog?

Over haar zoektocht in het boek Ik kreeg mijn vader niet dood gaat Lilian de Bruijn in gesprek met Maurits Nibbering. Hij was onder meer directeur van Nationaal Monument Kamp Amersfoort en is betrokken bij uitgaven en documentaires van persoonlijke getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Lilian de Bruijn is historicus, auteur en schrijfdocent. Ze werkt voor Gen.magazine, het publiekstijdschrift van het CBG/Centrum voor familiegeschiedenis.

Aanmelden via onderstaande link wordt op prijs gesteld.

 

 

 

Lilian de Bruijn. Ik kreeg mijn vader niet dood. Het roekeloze bestaan van een kampoverlevende.
Boom, € 20,00.

naar online bestellen

nov
19
di
Filosofisch Café Arnhem: Verbeelding kan de wereld veranderen
nov 19 @ 19:45 – 22:00
Filosofisch Café Arnhem: Verbeelding kan de wereld veranderen

Het Filosofisch Café van dinsdag 19 november staat in het teken van verbeelding. Kunnen we verbeelding gebruiken om te denken over een toekomst die wezenlijk anders is? En kan het mensen in beweging krijgen? Te gast is Sophie van Balen. Zij schreef voor Filosofie Magazine een prikkelend artikel over verbeelding.

Tijdens het filosofisch café zal Van Balen een korte inleiding verzorgen waarna we vervolgens met haar in gesprek gaan over vragen zoals:

  • Waarom is Van Balen somber over de ‘homo economicus’ en het kijken naar de toekomst met uitsluitend een rationele en economische blik?
  • Wat is verbeelding eigenlijk? Wat kan de functie zijn van verbeelding en het ‘zien’ van vergezichten? Welke vormen van verbeelding zijn er?
  • Hoe kan je met verbeelding veranderingen( bijvoorbeeld terug naar solidariteit als basis) teweeg brengen?

Sophie van Balen is filosoof, docent en schrijver. Ze is gefascineerd door de manieren waarop denken de wereld beïnvloedt. Ze verdiept zich graag in de hedendaagse politieke en wetenschapsfilosofie van Michel Foucault, Herbert Marcuse , Bruno Latour en Donna Haraway. Voor het Filosofie Magazine schreef ze een prikkelend artikel over verbeelding.

 

 

nov
21
do
Peter Brusse over ‘Ach, Engeland’ en de Brexit
nov 21 @ 20:00 – 22:00

Deze avond geeft de nestor onder de journalisten ‘buitenland’ een lezing over de relatie Engeland-Nederland. Hij zal deze voorzien van historische anekdotes, actuele politieke kwesties en hedendaagse mijmeringen. Hij is niet bang een standpunt in te nemen, na afloop van de lezing gaat hij graag in discussie met de aanwezigen.

 

 

 

Peter Brusse bestudeert de Britten al ruim een halve eeuw en weet dat je ze nooit echt zult begrijpen. Hij was jarenlang correspondent in Londen voor de Volkskrant en het NOS Journaal. Hij schreef onder andere de bestsellers Neem nou Londen en Engeland bestaat niet. De Brexit-soap schreeuwt om duiding van alle informatie, niemand kan dat beter doen dan Peter Brusse.

over Ach Engeland

Zijn nieuwste boek is Ach Engeland, met als ondertitel Wij en onze overburen. Van Bonifatius tot Brexit. Daarin maakt Brusse, aan de vooravond van de Brexit, de balans op. Want de Britten nemen dan wel afscheid van Europa, maar in het geval van Nederland is dat eigenlijk onmogelijk. Beide zeevarende naties delen een lange geschiedenis. Ze voerden oorlog met elkaar, probeerden elkaar te bekeren, leenden elkaars taal en imiteren elkaar nog altijd.

Al in de donkere middeleeuwen werd een Fries meisje koningin van Engeland. De Engelse monnik Bonifatius werd bij Dokkum vermoord. Erasmus schreef zijn meesterwerk in Londen, stadhouder Willem III veroverde Engeland en richtte de Bank of England op. In de Gouden Eeuw voeren we als rivalen over de wereldzeeën. Een Britse ingenieur legde de basis voor de Twentse textielindustrie, al tijdens de Boerenoorlog was er fake news en in de Tweede Wereldoorlog hielden de Britten stand en kwamen ons te hulp.

Ach, Engeland is een originele, onderhoudende, caleidoscopische geschiedenis, een liefdesverklaring aan onze eigenwijze overbuur, geschreven door een van zijn grootste kenners. Want wij Nederlanders kunnen niet zonder de Engelsen – en andersom.

 

Peter Brusse. Ach Engeland.
Balans. € 19,99.

 

 

 

nov
30
za
Theo Brink signeert ‘Arnhem uit de kunst’
nov 30 @ 10:00 – 13:00
Theo Brink signeert ‘Arnhem uit de kunst’

Zaterdag 30 november verschijnt Arnhem uit de kunst. ‘s Ochtends is auteur Theo Brink (‘de Arnhemse kunstdetective’) aanwezig zijn boek te signeren. Als er tijd voor is zal hij ook vragen beantwoorden en wat meer vertellen over zijn intensieve speurtocht om alle kunst in de publieke ruimte in kaart te brengen.

Arnhem uit de kunst is een uitgave van Hijman Ongerijmd. Het 240 pagina’s tellende boek bevat beschrijvingen van meer dan duizend kunstwerken en hun makers. Verspreid door het boek zijn bovendien veel (historische) wetenswaardigheden te lezen. Gedetailleerde plattegronden helpen de lezer zich te oriënteren.

Arnhem uit de kunst  is voorzien van veel beeldmateriaal, waaronder een speciaal ‘Arnhem & kunst’ fotoverhaal van de hand van fotograaf Herman van Ommen.

Intekenen voor 15 november? Dan ligt het boek voor v.a. 30 november voor  €30,00 voor je klaar. Kijk hier voor meer informatie.

Theo Brink. Arnhem uit de kunst.
Hijman Ongerijmd. € 34,95.

 

 

 

Arnhems Schrijfatelier eenmalig ‘s middags
nov 30 @ 14:00 – 16:30
Arnhems Schrijfatelier eenmalig 's middags

In verband met het signeren van ‘Arnhem uit de kunst’ vindt het Arnhems Schrijfatelier eenmalig ‘s middags plaats: van 14.00 uur tot 16.30 uur. 

De aanpak is hetzelfde als anders: inlopen, anderhalf uur in stilte schrijven en daarna uitwisselen voor wie dat wil.

Lees hier meer over het Arnhems Schrijfatelier.