21 mei : ‘Sterven we uit in het antropoceen?’ met René ten Bos

Geplaatst door op 18:16 in |

Bij zijn aantreden als ‘Denker des Vaderlands’ agendeerde René ten Bos het denken over het antropoceen, het tijdperk waar de mens allesbepalend is voor de toekomst van de aarde. Inmiddels heeft Ten Bos zijn periode als ‘Denker des Vaderlands’ afgesloten met een verontrustend en actueel essay over het begrip ‘uitsterven’ (‘Extinctie’). Deze avond gaan we daarover in gesprek.

Deze avond zal Ten Bos dieper in gaan op het onderwerp. Vervolgens zal hij met ons in gesprek gaan over hoe hij sinds de introductie van het antropoceen tot het essay over de extinctie is gekomen en welke bevindingen en inzichten hij daar in heeft opgedaan.
Als filosofisch café Arnhem hebben wij en onze bezoekers de afgelopen twee jaar op verschillende manieren het antropoceen en het klimaat met elkaar besproken en onderzocht. Ook die bevindingen willen wij met René ten Bos bespreken.

We besluiten de avond met een korte vooruitblik op het Filosofisch Café van juni dat in het teken staat van de vraag hoe wij van ‘homo economicus’ een ‘homo ecologicus’ kunnen worden.

van Dwalen in het antropoceen naar Extinctie

Het antropoceen is een tijdperk waarin de mens als nooit tevoren zijn invloed op aarde laat gelden. Een invloed met catastrofale gevolgen. In ‘Dwalen in het antropoceen’ constateert Ten Bos een fundamentele desoriëntatie: we dwalen door dit tijdperk zonder te weten waar heen we moeten gaan en wat we met de aarde aan het doen zijn. Twee jaar later sluit Ten Bos zijn periode als ‘Denker des Vaderlands’ af. Opnieuw met een boek, nu over het uitsterven van soorten in een tempo dat het vroeg of laat ook de mens raakt. Hij vraagt zich af hoe filosofen en wetenschappers over het einde van mens en dier nadenken. Kunnen we ons überhaupt wel een voorstelling maken van het ‘niet zijn’? Hoe kan het ons echt raken?

René ten Bos is hoogleraar filosofie van de managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Van 2017 tot 2019 was hij ‘Denker des Vaderlands’. Hij publiceerde o.a. ‘Dwalen in het antropoceen’ (2017), ‘Water’ (2014) en ‘Bureaucratie is een inktvis’ (2015).

NRC Handelsblad over ‘Dwalen in het antropoceen’: Geen feest het antropoceen. Dat we René ten Bos in ons midden hebben is tenminste één lichtpuntje.