19 maart : leesavond rond ‘De mens in opstand’

Geplaatst door op 12:40 in |

Ditmaal wordt het Filosofisch Café ingevuld als een leesavond, een avond waar ter plekke een aantal tekstfragmenten uit een filosofische klassieker wordt gelezen en besproken. De avond zal in het teken staan van De mens in opstand van Albert Camus. Filosoof en boek worden kort ingeleid door Ernestine Scheer, lid van de voorbereidingsgroep van het café.

Albert Camus (1913-1960) was een belangrijke vertegenwoordiger van het naoorlogse existentialisme. Naast romans zoals De pest en De vreemdeling schreef hij een aantal filosofische werken. De mens in opstand is een essay over de ontsporing van het revolutionaire denken, vanaf de Franse Revolutie tot en met de concentratiekampen van Auschwitz en Kolyma. Tegenover het onvermijdelijke geweld van de revolutie plaatst Camus de redelijkheid van de persoonlijke revolte. ‘De opstandige vernedert niemand.’ De verschijning van het boek in 1951 leidde tot hevige debatten en een definitieve breuk met Jean-Paul Sartre.

De tekstfragmenten zijn deze avond beschikbaar. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en tijdens de café avond.

Datum/tijd: dinsdagavond 19 maart, 19.45-22.00 uur (deuren open v.a. 19.15)

Plaats: Boeksalon boven boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 (Jansstraat), Arnhem; entree via de winkel

Entree: er is een grote doos voor een vrijwillige bijdrage

volgende café’s: 16 april rond het thema van de Maand van de Filosofie ‘ik struikel, dus ik ben’ met Jan Bransen; 21 mei rond ‘de mens in het antropoceen’ met René ten Bos en Eric van der Vet; 18 juni een afrondende en vooruitblik avond.