Vanaf ma 13 mei: Schrijfcursus Kort Verhaal van Hanan Faour

Schrijver Hanan Faour (Schervenstad, 2022) neemt je mee door het favoriete genre van menigeen meesterschrijver: het korte verhaal. Leer over de opbouw van een verhaal, ontwikkeling van een personage, stijl, tijd en ritme, in deze zesdelige cursus.

Hanan Faour (Venray, 1998) is een Nederlands-Libanese schrijver die verhalen vertelt in tekst, beeld en html. schervenstad (2022) is haar debuutroman. Ze studeerde af aan Creative Writing ArtEZ, waar ze inmiddels ook lesgeeft. Eerder won ze de El Hizja Literatuurprijs. Haar werk is onder anderen verschenen bij en op De Optimist, Mooie Woorden en Crossing Border. Op dit moment onderzoekt ze vlaai en hummus, en hoe ze iets kan maken wat beiden is.

 

Praktische informatie:

Cursusdata: 13 mei, 27 mei, 3 juni, 10 juni, 17 juni, 24 juni, van 19:00 tot 21:30.

Kosten voor de cursus zijn €400,-. Er is een korting van 40% beschikbaar voor studenten en mensen met een kleine beurs.

Aanmelden of meer informatie? Mail naar programma@hijmanongerijmd.nl

 

De cursusreeks:

Sessie 1: Introductie korte verhalen
In deze sessie lezen we samen Biesheuvel’s “Het wonder” en praten we over de kwaliteiten van het korte verhaal, thema’s om over te schrijven en hoe te beginnen: van zintuigoefeningen naar timers, en van de technieken vrij schrijven tot verhalen uitlijnen.

Na deze sessie: begin aan een opzet van je verhaal en lees “The Veldt” van Ray Bradbury. 

Sessie 2: Personages en narratief
In deze sessie kijken we naar het personage: hoe maak je een personage? Welk perspectief kies je? Welke invloed heeft dat? Deze sessie bespreekt ook verschillende narratieve technieken en principes, zoals “show don’t tell”.

Na deze sessie: kies een perspectief en schrijf de eerste 500 woorden. Lees “Sweetness” van Toni Morrison. 

Sessie 3: Plot
We bespreken plotstructuren en kijken naar manieren om een verhaal vorm te geven, zoals lineair en fragmentarisch.

Na deze sessie: schrijf verder aan je verhaal (1000-1500 woorden)

Sessie 4: Themaschrijven
In deze sessie kijken we specifieker naar het familieverhaal en thema’s die daarbij interessant zouden zijn. Hoe worden culturen, relaties en emoties opgeroepen in een verhaal? Wat is beeldend schrijven? Hoe voeg je net die extra laag toe?

Na deze sessie: schrijf verder aan je verhaal. Probeer een eerste versie af te hebben. Lees “The Lottery” van Shirley Jackson. 

Sessie 5: Eindes en herschrijven
Hoe eindig je een verhaal? Wanneer is het klaar? En hoe beïnvloedt een einde de rest van de tekst? Dit ontdekken en bespreken we in deze sessie. Verder kijken we naar het concept van kill your darlings en gebruiken we oefeningen om te redigeren en herschrijven.

Na deze sessie: Herschrijf je verhaal. 

Sessie 6: Afronden
In deze sessie delen we wat we tot nu toe hebben geschreven, bespreken we de gelezen verhalen en blikken we terug op wat we deze zes weken hebben geleerd. Er is ook ruimte voor extra bespreking.