Agenda

  jan
  11
  do
  Een avond over Gerrit Kouwenaar met biograaf Arjen Fortuin 
  jan 11 @ 20:00 – 22:00
  Een avond over Gerrit Kouwenaar met biograaf Arjen Fortuin 
  Op donderdagavond 11 januari ontvangen we Arjen Fontuin over zijn nieuw te verschijnen biografie over Gerrit Kouwenaar. Een inspirerende avond over de grote dichter, met een interview en voordrachten. De biografie is vanaf 3 augustus bij ons te koop.
  Men moet – Arjen Fortuin – € 39,99
  Wanneer: donderdag 11 januari
  Tijd: 20:00
  Waar: in de salon
  Entree: €5,- (studenten gratis)

  Over de biografie Men moet:

  Bij zijn overlijden in 2014 gold Gerrit Kouwenaar als de grand old man van de Nederlandse poëzie: geëerd door zijn collega’s, bekroond met alle belangrijke prijzen en geliefd bij het grote publiek, dat hem in de armen sloot na het verschijnen van zijn laatste bundel totaal witte kamer. Daarin gaf hij vorm aan het verdriet om de dood van zijn echtgenote Paula. Een halve eeuw eerder had Kouwenaar de Nederlandse literatuur al veranderd als een van de Vijftigers. Hij zag als eerste het uitzonderlijke talent van Lucebert, sloot een levenslang verbond met Remco Campert, wierp zich op als theoreticus van de groep en had een centrale rol in de liefdesgeschiedenissen die de onderlinge verhoudingen op de proef stelden. De Tweede Wereldoorlog vormde zijn generatie. Hij zat een halfjaar gevangen wegens publicatie in het illegale tijdschrift Lichting.

  De biografie van Gerrit Kouwenaar is het verhaal van een levenslang streven naar het volmaakte gedicht, ‘een ding van taal’ waarin uiteindelijk het hele bestaan zit samengebald.

  jan
  16
  di
  Bruno Latour lezen in het filosofisch café
  jan 16 @ 19:30 – 21:30
  Bruno Latour lezen in het filosofisch café

  Op dinsdag 16 januari bent u van harte uitgenodigd voor een leesavond in ons filosofie café. Voor de tweede keer buigen wij ons over uitspraken van de Franse filosoof Bruno Latour (1947-2022). We lezen enkele fragmenten uit het onlangs verschenen De Aarde bewonen, een serie gesprekken van Nicolas Truong met Latour. De teksten zijn zeer toegankelijk en geven een samenhangend beeld van het gehele oeuvre van Latour, hoe groot en divers dat ook is.

  Aanvang: 19.30
  Deelname gratis
  Aanmelden via: reserveren@hijmanongerijmd.nl

  jan
  22
  ma
  Literatuurnest #9
  jan 22 @ 20:00 – 22:00
  Literatuurnest #9

  Dé ontmoetingsplek voor beginnende en gevorderde schrijvers die hun onaffe teksten voor willen leggen aan medeschrijvers.

  Gratis, meld je aan via myrthe@wintertuin.nl

  jan
  27
  za
  POËZIEFESTIVAL JA! JA!
  jan 27 @ 20:30 – jan 28 @ 02:00
  Entree €15,- (studenten €7,50)
  POËZIEFESTIVAL JA! JA!
  zaterdag 27 januari

  Muziek, performance, kunst en natuurlijk de crème de la crème van de Nederlandse poëzie in alle hoeken en gaten van de oudste boekhandel van Arnhem. Met dit jaar: Alara Adilow, Anne Bosveld, Dominique de Groen, K. Michel, Neeltje Maria Min, Marlene van Niekerk, SHAMZON, Edward van de Vendel, Daniël Vis, De Witte Kunst, Daniëlle Zawadi, Stef Hulskamp (expo), Eigenzinnig in de kelder en meer…

  TICKETS

  LINE-UP

  INFO

  feb
  7
  wo
  Leesclub Boek van de maand: Empusion
  feb 7 @ 19:30 – 21:00

  Op 7 februari bespreken we onder leiding van Frank Tazelaar het boek Empusion van Olga Tokarczuk, een van onze favorieten van 2023. Zin om mee te doen? Meld je aan via onderstaande link. Het boek is uiteraard bij ons in de winkel te koop.

  Aanvang: 19:30
  Deelname gratis

  Aanmelden: reserveren@hijmanongerijmd.nl

   

  feb
  8
  do
  Oersoep live
  feb 8 @ 20:00 – 22:00
  Oersoep live

  Bregje Hofstede presenteert met een performance haar recent verschenen boek Oersoep. Daarna gaat muzikant en schrijver Loes Wijnhoven met haar in gesprek.

  Donderdag 8 februari 20.00
  Entree gratis
  Reserveer hier

  Over Bregje Hofstede:

  Eind 2023 kwam Bregje Hofstedes nieuwste roman uit. In Oersoep staat de intense fysieke ervaring van het beginnende moederschap centraal. Het boek is direct een verkoopsucces en kreeg lovende kritieken en in verschillende media werd het als een van de beste boeken van het jaar genoemd.

  Bregje Hofstede (1988) is schrijver en activist. Haar vorige roman Drift stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Ze is medeoprichter van feministisch platform De Bovengrondse en van Stichting Nationaal Heksenmonument, en lid van Extinction Rebellion. Voor De Correspondent schrijft ze over nieuwe profeten.

  mrt
  7
  do
  Tommy Wieringa over zijn nieuwe boek
  mrt 7 @ 20:00 – 22:00
  Tommy Wieringa over zijn nieuwe boek
  We zijn zijn vereerd schrijver Tommy Wieringa in de boekenweek te ontvangen voor een lang interview met Hanneke Hendrix over zijn nieuwe boek Nirwana. Het boek verscheen 19 september en is bij ons te koop voor € 29,99. De meesterlijke romancier gaat in gesprek over zijn nieuwste boek Nirwana en zijn schrijverschap. Eerder werd dit evenement geannuleerd vanwege Covid. 
   
  Tijd: 20.00
  Waar: in de salon
  Entree: €5,- (studenten gratis)

  Over Nirwana:

  De geschiedenis van een grootvader bepaalt het heden van een kleinzoon: samen vertellen ze het verhaal van een eeuw waarin het wereldvuur oplaaide als nooit tevoren.

  Wie is die man die binnen de familie wordt vereerd als een heilige? Willem Adema geldt als een visionair waterbouwkundige met een besmet verleden. Hij vecht aan Duitse zijde aan het oostfront om de olievelden van de Kaukasus te veroveren, maar halverwege de oorlog komt hij tot inkeer en sluit zich aan bij het verzet. Na zijn gevangenisstraf pioniert hij in Venezuela voor de olie-industrie en vanaf de jaren zestig speelt hij een hoofdrol in de offshore op de Noordzee. Zijn kleinzoon Hugo Adema is een beroemd kunstenaar wiens leven in een impasse is geraakt nadat zijn grote liefde hem heeft verlaten. Om de tijd te doden keert hij terug naar het landgoed van zijn grootouders waar hij is opgegroeid, om het verleden van zijn inmiddels honderdjarige grootvader te onderzoeken. Was zijn overstap naar het verzet oprecht of ingegeven door opportunistische motieven, en welke rol speelde hij werkelijk aan het oostfront?
  Intussen beschouwt Hugo de tijd waarin hij zelf leeft steeds meer als een voortzetting van die veroveringsoorlog met andere middelen. Wanneer zijn vroegere gouvernante overlijdt duiken in haar huis de verloren gewaande dagboeken van zijn grootvader op, die een ontstellend nieuw licht werpen op diens oorlogsjaren.
  In Nirwana gaat de Tweede Wereldoorlog een groots verband aan met de verbrandingstijd van nu. Deze hoogst actuele roman leert dat het vuur een goede knecht is,
  maar een slechte meester.

  mrt
  16
  za
  De Achterhoek bestaat niet!
  mrt 16 @ 20:00 – 22:00
  De Achterhoek bestaat niet!

  Een feestelijke literaire avond met Jonah Falke, Gijs Wilbrink, Jack Weijkamp en Marcel Rözer. Over opgroeien in de Achterhoek en het belang van literatuur. Met muziek van Rocco Ostermann.

  20.00     

  Gratis
  Aanmelden? reserveren@hijmanongerijmd.nl   

  mrt
  17
  zo
  Paolo Cognetti
  mrt 17 @ 13:30 – 14:30
  Paolo Cognetti

  13.30:
  Gratis, aanmelden niet nodig

  De auteur van onder andere De acht bergen en Het geluk van de wolf wordt kort geïnterviewd en signeert zijn nieuwe boek  Beneden in het dal. Het boek verschijnt al op 27 februari.

  mrt
  19
  di
  Filosofisch Café: Michel Dijkstra
  mrt 19 @ 20:00 – 21:45

  Michel Dijkstra zal tijdens het komend filosofisch café een artistiek-filosofische verkenning geven van afstand en nabijheid, het terra incognita tussen het zelf en de ander.

  Beide dBasisboek oosterse filosofie - Michel Dijkstraenktradities raden ons doorgaans aan om minder op onszelf te letten, want zo kunnen wij ons werkelijk met de wereld verbinden. Al te grote onthechting kan dan weer leiden tot zelfverlies en isolatie. Net zoals in zijn boek, zal Dijkstra aan de hand van teksten van de dichter Paul Celan, de mysticus Eckhart en de zenfilosoof Dogen ingangen laten zien hoe levenskunst en interculturele filosofische aspecten met elkaar in verband gebracht kunnen worden.

  Michel Dijkstra (1982) is docent en publicist op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek. Eerder publiceerde hij onder meer Zenboeddhisme (2010), Inleiding taoïstische filosofie (2015), Basisboek oosterse filosofie (2016), In alle dingen heb ik rust gezocht (Dogen en Eckhart, 2020).

  Na de inleiding zal er zoals gebruikelijk ruim tijd zijn voor een filosofische dialoog.

  Tijdens de avond kunnen verschillende publicaties van Michel Dijkstra aangeschaft worden waaronder zijn meest recente publicatie Japanse Filosofie 2024.
  Japanse filosofie

  Datum: 19 maart 2024
  Plaats: Boekhandel Hijman Ongerijmd
  Tijd: 20 uur (inloop vanaf 19.30u)
  Sluiting: 22 uur