21:00-01:00 i.s.m. Queer Collective
Queer poetry, performance, DJ’s en Heartstopper illustratie- workshops ter ere van de release van Heartstopper deel 5.
Vanaf 00:00 is het boek te koop!
Aanmelden voor de workshop Heartstopper tekenen van Emma Ringelberg, reserveer via reserveren@hijmanongerijmd.nl
Joke J. Hermsen is schrijfster en filosofe. Tot haar bekendste en meest succesvolle boeken behoren Stil de tijd (winnaar Jan Hanlo Essayprijs), De liefde dus (winnaar Halewijnprijs, genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs), Kairos (shortlist beste filosofieboek), Blindgangers (longlist Libris Literatuur Prijs) en Het tij keren. Met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt, dat ook verscheen in het Engels, Spaans, Duits, Noors, Deens en Arabisch.
Op 19 december is ze te gast in het Filosofisch Café bij ons boven de boekhandel. Ze spreekt hier over haar nieuwe boek Onder een andere hemel. Dit boek is bij ons in de winkel te koop voor € 23,99 .
Reserveren kan via reserveren@hijmanongerijmd.nl
Over Onder een andere hemel:
‘Ons leven speelt zich af tussen heimwee naar het vertrouwde en een verlangen naar het onbekende. We willen ons geborgen weten en we dromen van een elders. We zijn op zoek naar een plek die ons beschermt en bijeenhoudt, en we worden voortgedreven door een verlangen naar de verte.’
Zo begint deze filosofische memoir, waarin Joke J. Hermsen een diepgaande analyse geeft van het ambivalente menselijke verlangen naar geborgenheid en de lust om eropuit te gaan. Ze onderzoekt in dit persoonlijke verslag van een zomer vol omzwervingen de vraag waar we nog thuis kunnen zijn in de wereld. Ze houdt ook haar eigen heimwee scherp tegen het licht, die haar al sinds haar kindertijd achtervolgt.
In een boeiende dialoog met denkers en dichters als Hannah Arendt, Maya Angelou, Rainer Maria Rilke, Lou Salomé, Friedrich Hölderlin, Simone Weil en Ingeborg Bachmann schetst Hermsen de ervaring van vervreemding en thuisloosheid, en de hoop op een thuiskomst in verhalen, herinneringen en politieke verbondenheid.
Bij zijn overlijden in 2014 gold Gerrit Kouwenaar als de grand old man van de Nederlandse poëzie: geëerd door zijn collega’s, bekroond met alle belangrijke prijzen en geliefd bij het grote publiek, dat hem in de armen sloot na het verschijnen van zijn laatste bundel totaal witte kamer. Daarin gaf hij vorm aan het verdriet om de dood van zijn echtgenote Paula. Een halve eeuw eerder had Kouwenaar de Nederlandse literatuur al veranderd als een van de Vijftigers. Hij zag als eerste het uitzonderlijke talent van Lucebert, sloot een levenslang verbond met Remco Campert, wierp zich op als theoreticus van de groep en had een centrale rol in de liefdesgeschiedenissen die de onderlinge verhoudingen op de proef stelden. De Tweede Wereldoorlog vormde zijn generatie. Hij zat een halfjaar gevangen wegens publicatie in het illegale tijdschrift Lichting.
De biografie van Gerrit Kouwenaar is het verhaal van een levenslang streven naar het volmaakte gedicht, ‘een ding van taal’ waarin uiteindelijk het hele bestaan zit samengebald.
Op dinsdag 16 januari bent u van harte uitgenodigd voor een leesavond in ons filosofie café. Voor de tweede keer buigen wij ons over uitspraken van de Franse filosoof Bruno Latour (1947-2022). We lezen enkele fragmenten uit het onlangs verschenen De Aarde bewonen, een serie gesprekken van Nicolas Truong met Latour. De teksten zijn zeer toegankelijk en geven een samenhangend beeld van het gehele oeuvre van Latour, hoe groot en divers dat ook is.
Aanvang: 19.30
Deelname gratis
Aanmelden via: reserveren@hijmanongerijmd.nl
Dé ontmoetingsplek voor beginnende en gevorderde schrijvers die hun onaffe teksten voor willen leggen aan medeschrijvers.
Gratis, meld je aan via myrthe@wintertuin.nl
Muziek, performance, kunst en natuurlijk de crème de la crème van de Nederlandse poëzie in alle hoeken en gaten van de oudste boekhandel van Arnhem. Met dit jaar: Alara Adilow, Anne Bosveld, Dominique de Groen, K. Michel, Neeltje Maria Min, Marlene van Niekerk, SHAMZON, Edward van de Vendel, Daniël Vis, De Witte Kunst, Daniëlle Zawadi, Stef Hulskamp (expo), Eigenzinnig in de kelder en meer…
TICKETS
LINE-UP
INFO
Op 7 februari bespreken we onder leiding van Frank Tazelaar het boek Empusion van Olga Tokarczuk, een van onze favorieten van 2023. Zin om mee te doen? Meld je aan via onderstaande link. Het boek is uiteraard bij ons in de winkel te koop.
Aanvang: 19:30
Deelname gratis
Aanmelden: reserveren@hijmanongerijmd.nl
Bregje Hofstede presenteert met een performance haar recent verschenen boek Oersoep. Daarna gaat muzikant en schrijver Loes Wijnhoven met haar in gesprek.
Donderdag 8 februari 20.00
Entree gratis
Reserveer hier
Over Bregje Hofstede:
Eind 2023 kwam Bregje Hofstedes nieuwste roman uit. In Oersoep staat de intense fysieke ervaring van het beginnende moederschap centraal. Het boek is direct een verkoopsucces en kreeg lovende kritieken en in verschillende media werd het als een van de beste boeken van het jaar genoemd.
Bregje Hofstede (1988) is schrijver en activist. Haar vorige roman Drift stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Ze is medeoprichter van feministisch platform De Bovengrondse en van Stichting Nationaal Heksenmonument, en lid van Extinction Rebellion. Voor De Correspondent schrijft ze over nieuwe profeten.
Over Nirwana:
De geschiedenis van een grootvader bepaalt het heden van een kleinzoon: samen vertellen ze het verhaal van een eeuw waarin het wereldvuur oplaaide als nooit tevoren.
Wie is die man die binnen de familie wordt vereerd als een heilige? Willem Adema geldt als een visionair waterbouwkundige met een besmet verleden. Hij vecht aan Duitse zijde aan het oostfront om de olievelden van de Kaukasus te veroveren, maar halverwege de oorlog komt hij tot inkeer en sluit zich aan bij het verzet. Na zijn gevangenisstraf pioniert hij in Venezuela voor de olie-industrie en vanaf de jaren zestig speelt hij een hoofdrol in de offshore op de Noordzee. Zijn kleinzoon Hugo Adema is een beroemd kunstenaar wiens leven in een impasse is geraakt nadat zijn grote liefde hem heeft verlaten. Om de tijd te doden keert hij terug naar het landgoed van zijn grootouders waar hij is opgegroeid, om het verleden van zijn inmiddels honderdjarige grootvader te onderzoeken. Was zijn overstap naar het verzet oprecht of ingegeven door opportunistische motieven, en welke rol speelde hij werkelijk aan het oostfront?
Intussen beschouwt Hugo de tijd waarin hij zelf leeft steeds meer als een voortzetting van die veroveringsoorlog met andere middelen. Wanneer zijn vroegere gouvernante overlijdt duiken in haar huis de verloren gewaande dagboeken van zijn grootvader op, die een ontstellend nieuw licht werpen op diens oorlogsjaren.
In Nirwana gaat de Tweede Wereldoorlog een groots verband aan met de verbrandingstijd van nu. Deze hoogst actuele roman leert dat het vuur een goede knecht is,
maar een slechte meester.
Een feestelijke literaire avond met Jonah Falke, Gijs Wilbrink, Jack Weijkamp en Marcel Rözer. Over opgroeien in de Achterhoek en het belang van literatuur. Met muziek van Rocco Ostermann.
20.00
Gratis
Aanmelden? reserveren@hijmanongerijmd.nl