‘HET ONGELIJKE VAN HETZELFDE’
Het overzichtsboek van Klaas Gubbels bevat bijdragen van o. a. K. Schippers, Sara Berkeljon, Adriaan van Dis, Cherry Duyns, Benjamin Herman, Dirk Jan Postel, Bianca Stigter en Niña Weijers. Het boek bevat ruim 300 pagina’s, uitgegeven in samenwerking met nai010 uitgevers.
Klaas Gubbels signeert
Zaterdag 11 maart
14.00 – 15.30 uur
NRC schrijft: “De vele honderden illustraties door de tijd heen, vormgegeven door Irma Boom, maken Het ongelijke van hetzelfde tot een uitbundig boek, dat in zijn veelheid herinnert aan de expositie Gubbels Totaal (2004) in Museum voor Moderne Kunst, Arnhem. Alle kannen, flessen en tafels tezamen beginnen te dansen voor je ogen, sommige vliegen door de lucht, andere kussen elkaar, verstrengelen hun vrolijke tuiten en telkens weer is het de zwier van de hoog oplopende tuit die ontspringt aan het massieve ketellichaam.”
Klaas Gubbels: Het ongelijke van hetzelfde. Nai010 Uitgevers en Christian Ouwens Galerie, 305 blz. Prijs € 49,95.
Zondagmiddag 12 maart gaan we in gesprek met Jesse Laport over de totstandkoming van zijn succesvolle debuutbundel In het ergste geval komt alles goed.
Verwacht diepe inzichten, eerlijke analyses en veel achtergrond bij deze bundel van Arnhems trots Jesse Laport.
Aanvang 15.00 uur
Entree gratis
reserveren@hijmanongerijmd.nl
We zijn heel blij dat we in de boekenweek de schrijver van het boekenweekgeschenk mogen ontvangen voor een avondvullend programma. We gaan in gesprek met Lize Spit over haar werk en dit boek: De eerlijke vinder.
Reserveer hier
Entree: 5 euro (studenten gratis)
In een nieuwe programmareeks gaat Hijman Ongerijmd in gesprek met schrijvers uit verschillende generaties. Hoe kijken we naar elkaar en naar de ontwikkelingen in literatuur en maatschappij. Is er een kloof? Of kunnen we van elkaar leren?
We verheugen ons zeer op het gesprek met de schitterende schrijvers Oek de Jong (1952) en Sholeh Rezazadeh (1989).
Reserveer hier
Entree: Gratis
De filosofie van het fietsen
Op dinsdagavond komt Jan Fossen in het Filosofisch café vertellen over zijn boek Fietsen tegen de grens, in 30 etappes langs de binnenrand van Nederland. Jan Fossen is gezondheidswetenschapper en theaterregisseur. Daarnaast is hij fervent fietser en heeft hij lange tochten gemaakt naar de bron van de Rijn, de Elbe en de Donau. Filosofische uitstapjes, onverwachte ontmoetingen, de helende cadans van de trappers, in contact met de natuur. Jan Fossen gaat ons laten inzien waarom fietsen zo leuk is.
Reserveer hier!
Dé ontmoetingsplek voor aspirant-schrijvers, dichters en verhaalvertellers komt naar Arnhem. Leg je tekst voor, of lees en praat mee over die van een ander. Onder begeleiding van Myrthe Oomen en Wietse Leenders.
Aanmelden bij Myrthe Oomen
Het boek dat we in maart bespreken is Lessen van Ian McEwan
Als de wereld nog steeds te kampen heeft met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en het IJzeren Gordijn een feit is, wordt de 11-jarige Roland door zijn ouders ondergebracht op een Engelse kostschool. Ver weg van waar hij zijn idyllische jeugd doorbracht, trekt hij de aandacht van zijn pianolerares, Miriam Cornell. Jaren later, als zijn vrouw Alissa plotsklaps verdwenen is en hij met hun vier maanden oude zoontje achterblijft, gaat Roland niet alleen op zoek naar haar, maar ook naar het waarom van zijn rusteloze bestaan. Gemiste kansen, verloren liefdes, muziek, vrienden, literatuur, seks en politiek, álles komt voorbij. Meesterschrijver McEwan weet het leven van Roland moeiteloos te verweven met de grote gebeurtenissen van onze recente geschiedenis: van de Suezcrisis naar de Cubacrisis en van de val van Muur tot de klimaatcrisis en de huidige pandemie. Een tijdsgewricht dat dichtbij McEwan zelf ligt. Met Lessen heeft Ian McEwan misschien wel zijn meest persoonlijke roman tot nu toe geschreven.
Woensdag 29 maart– 19.30 uur
Deelname is gratis. Uiteraard is het boek bij ons in de winkel te koop!
Aanmelden: reserveren@hijmanongerijmd.nl
Hoera! De nieuwe poëziebundel van Joost Oomen is uit!
Op zaterdagmiddag 1 april komt hij voorlezen en signeren. En daarbij schenken we een wijntje of een sapje en draaien we een gezellig plaatje. Wees welkom vanaf 16.00 uur.
Ook presenteert de Betuwse fruitkweker Han van Zetten aansluitend de zaden van de perenboom die hij kweekte op basis van de roman het Perenlied van Joost Oomen. Wie wil kan een zaadje door Joost laten planten, en volgend jaar een eigen Perenliedboom in huis hebben! (Neem zelf je eigen potje mee!)
[Dit evenement is uitverkocht. Wel kunt u zich opgeven voor de reservelijst].
Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari is een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied.
We gaan met hem in gesprek over zijn nieuwe boek Doe zelf normaal.
In de inleiding daarvan schrijft hij: ‘Eigenlijk gaat dit boek over de vervanging van het vertrouwde rechtssysteem door een nieuwe manier om menselijk gedrag te reguleren en te sturen’.
Die nieuwe manier is digitaal. In de digitale wereld zijn wij mensen datasets, waar met behulp van statistische analyse, voorspellingen over gedragskeuzen aan onttrokken kunnen worden.
In een wereld die volkomen beheerst wordt door informatietechnologie zijn burgers geen mensen meer maar enorme datasets, waar alleen digitale technologie iets mee kan. Veel mensen zullen denken dat het zo’n vaart niet loopt. Maar Februari laat op begrijpelijke wijze zien dat het wél vaart loopt en bovendien dat de overheid en wijzelf de ontwikkelingen min of meer ongehinderd op hun beloop laten. We beseffen niet hoezeer rechten, rechtsstaat en democratie gevaar lopen.
Te veel kennis over de toekomst dreigt bij deskundigen en aan universiteiten te blijven hangen. Het is tijd die kennis daar op te halen en een publiek gesprek te voeren over de veranderingen die op ons afkomen.
Donderdag 13 april
Aanvang 20.00 uur
Toegang gratis
Dit gesprek vindt plaats in de reeks ‘Defense of fiction’, waarin schrijvers praten over de relevantie van schrijven in deze tijd. In samenwerking met ArtEZ Creative Writing.