Agenda

    mrt
    3
    zo
    Dichterssalon
    mrt 3 @ 14:00 – 16:00
    Dichterssalon

    Deze middag komt de Dichterssalon weer bij elkaar. In een relaxte Boeksalonsfeer worden elkaars gedichten besproken.

    Als je een zelfgeschreven gedicht eens aan anderen voor wil leggen en mee wil kijken naar het werk dat anderen maken, ben je van harte welkom.

    Aanmelden is niet nodig.

    mrt
    7
    do
    Thomas Rueb over Laura H. en de ‘Syriëgangers’
    mrt 7 @ 20:00 – 21:30

    Wat bezielde Laura H? Schrijver Thomas Rueb dook in de wereld van de Syriëgangers en volgde het spoor zelfs tot in Irak. Het levert een ijzingwekkend verhaal op van het leven in het kalifaat en van een verdwaalde jonge vrouw. Laura H. roept veel vragen op. Wat maakt het kalifaat zo aantrekkelijk? Zijn Syriëgangers zoals Laura terroristen of slachtoffers? Hoe weet Rueb of hij nu het juiste verhaal heeft? Gespreksleider Basti Baroncini gaat hierover in gesprek met Thomas Rueb en de aanwezigen.  

     

     

     

    Over Laura H. het kalifaatmeisje uit Zoetermeer

    In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer – waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland.

    Thomas Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij reconstrueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

     

    Thomas Rueb is verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij won in 2017 De Tegel-publieksprijs – de belangrijkste prijs in de Nederlandse journalistiek.

    Basti Baroncini is de vaste gastheer van de maandelijkse talkshow Herman Centraal in Luxor Live.

     

    Thomas Rueb. Laura H.
    Das Mag. € 26,99.

    mrt
    14
    do
    Van Roosmalen & Janssen houden Open Huis
    mrt 14 @ 18:00 – 21:00
    Van Roosmalen & Janssen houden Open Huis

    Marcel van Roosmalen & Theo Janssen houden Open Huis in de Boeksalon. Het boek is af, de interviews en de boekpresentatie zijn gedaan, de griep weer achter de rug. Nu is er eindelijk tijd om samen op de bank te hangen. En alle tijd voor een praatje, een selfie en een handtekening in je boek. Af en toe zijn er gasten, maar een vast programma is er niet.

    Dus wees welkom, loop gewoon de boekhandel in en dan naar boven.

    Poëzieleestafel met Wim van Til
    mrt 14 @ 20:00 – 21:00
    Poëzieleestafel met Wim van Til

    Deze avond is poëziekenner Wim van Til weer aan de leestafel van de boekhandel te vinden. Hij neemt de nieuw uitgekomen poëziebundels door en je kan alles over poëzie vragen wat je wil.

    Schuif aan, neem een lekker kopje koffie of thee en laat je verrassen. Aanmelden is niet nodig.

    mrt
    17
    zo
    Mira Feticu over ‘Al mijn vaders’ en de literatuur
    mrt 17 @ 14:30 – 16:00

    Mira Feticu is literatuurwetenschapper en schrijver. In haar nieuwst roman Al mijn vaders laat ze zien hoe literatuur met een grote L de gevolgen van verwaarlozing, misbruik en trauma’s kan helpen te verwerken. Daarover vertelt ze deze middag graag meer!

     

     

     

     

    Over Al mijn vaders
    De Roemeense Myra schrijft en doceert ‘Lectura Dantis’ aan de Universiteit van Amsterdam. Haar geboortedorp heeft ze allang achtergelaten, maar de demonen uit haar jeugd blijven Myra achtervolgen. Alleen in de literatuur vindt ze troost. Vooral bij Dante, die alle klootzakken genadeloos naar de hel stuurt en niets en niemand vergeeft. Maar ook Dante dreigen ze van haar af te nemen. En dan slaat het verleden, dat voortdurend onbehaaglijk op de loer ligt, genadeloos toe.

    Over Mira Feticu (Roemenië, 1973)
    Mira debuteerde in 1993 als dichter, maar legde zich daarna toe op het schrijven van proza. In haar geboorteland werkte ze als programmamaker bij de nationale radio en verrichte ze aan de Roemeense Academie van Wetenschappen literair onderzoek. Ze promoveerde hierop in Boekarest en Amsterdam. Na haar verhuizing naar Nederland verscheen in 2012 haar eerste Nederlandse verhalenbundel, Lief kind van mij, een jaar later De ziekte van Kortjakje, en in 2015 Tascha. De roof uit de Kunsthal. Mira Feticu schrijft voor diverse literaire tijdschriften.

    En wie denkt ‘waar ken ik die naam van?’: Mira was onlangs wereldwijd in het nieuws vanwege de mogelijke vondst in Roemenië van de gestolen Picasso uit de Kunsthal. Helaas bleek dat een andere draai te hebben gekregen, maar daardoor kennen nu veel mensen haar naam!

    Mira Fetuci. Al mijn vaders.
    Uitgeverij Jurgen Maas. € 20,95. 

     

    mrt
    19
    di
    Filosofisch Café Arnhem – leesavond rond ‘De mens in opstand’
    mrt 19 @ 19:45 – 22:00

    Iedere derde dinsdagavond is het filosofisch Café Arnhem. Ditmaal is het een leesavond, een avond waar ter plekke een tekstfragment uit een filosofische klassieker wordt gelezen en besproken. Deze leesavond zal in het teken staan van De mens in opstand van Albert Camus. Filosoof en boek worden kort ingeleid door Ernestine Scheer, lid van de voorbereidingsgroep van het café.

    Albert Camus (1913-1960) was een belangrijke vertegenwoordiger van het naoorlogse existentialisme. Naast romans zoals De pest en De vreemdeling schreef hij een aantal filosofische werken. De mens in opstand is een essay over de ontsporing van het revolutionaire denken, vanaf de Franse Revolutie tot en met de concentratiekampen van Auschwitz en Kolyma. Tegenover het onvermijdelijke geweld van de revolutie plaatst Camus de redelijkheid van de persoonlijke revolte. ‘De opstandige vernedert niemand.’ De verschijning van het boek in 1951 leidde tot hevige debatten en een definitieve breuk met Jean-Paul Sartre.

    De tekstfragmenten zijn deze avond beschikbaar. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en tijdens de Café avond.

    Aanmelden is niet nodig.

    mrt
    21
    do
    Broeder Dieleman en Wannes Cappelle bij Luxor Live
    mrt 21 @ 20:30 – 22:30
    Broeder Dieleman en Wannes Cappelle bij Luxor Live

    In samenwerking met Hijman Ongerijmd presenteert Luxor Live ‘Dit is de Bedoeling’.

    De Belgische Wannes Cappelle en de Nederlandse broeder Dieleman slaan de handen in elkaar voor een uniek project. Samen met Frans Grapperhaus op cello maakten zij een album en show met de titel ‘Dit is de Bedoeling’. Broeder Dieleman was al twee maal eerder te gast bij boekhandel Hijman Ongerijmd; voor deze grotere show gaan ze de samenwerking aan met Luxor Live.

    Mis het niet en regel hier je online ticket. Naar de winkel komen kan ook!

    Wannes en Tonnie (broeder Dieleman) hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Alle twee zingen ze beeldrijke verhalen in het Vlaams, respectievelijk West-Vlaams en Zeeuws-Vlaams. De twee zangers bedienen zich van hun moedertaal; een arcadisch dialect dat eigenlijk niet voorbij de regiogrens reikt. En toch vertellen ze universele verhalen en slagen ze erin om mensen van overal te raken. Hun taal is muzikaal en doeltreffend, hun liedjes ontroeren en ontwapenen.
    En dat is de bedoeling.

    Cappelle en Dieleman ontmoetten elkaar in 2017 op Motel Mozaique in Rotterdam voor een uniek project. Tijdens het festival worden ze uitgedaagd een creatief proces in te gaan en daarin grensoverschrijdend te werken. Dit bevalt de twee zo goed dat ze samen op pad blijven gaan én een album gaan maken. Zonder gêne gaan ze zingen, spreken over het leven en de liefde, over god – nog zo’n gemene deler – en zonder gêne gaat u straks meezingen.

    Wannes Capelle

    Wannes Cappelle is al tien jaar lang de stuwende kracht achter Het Zesde Metaal. Met het album ‘Calais’ won de band in 2017 de Music Industry Award (de belangrijkste Belgische muziekprijs) voor ‘beste album’. ‘Ploegsteert’, dé klassieker van Het Zesde Metaal, werd al twee jaar op rij door de luisteraars van Radio 1 verkozen tot beste Nederlandstalig nummer en in 2018 won het ook de titel van ‘Beste Belgische song ooit’. Naast dit alles is Cappelle ook een gevierd TV-fictie-scenarist van series op o.a. Canvas en Ketnet.

    Broeder Dieleman

    Broeder Dieleman is het alter ego van Tonnie, een boomlange man met open armen uit Middelburg. Hij maakt een eigenzinnig soort gospel in het Zeeuws-Vlaams dialect. Liedjes vol zonde en zaligheid, met op de achtergrond altijd het Zeeuwse landschap. Zowel in zijn teksten als in de muziek zit ruimte en lucht. Inmiddels bestaat zijn oeuvre uit drie albums, een EP, meerdere soundtracks en een split 7″ met Amerikaanse folkheld Bonnie ‘Prince’ Billy. De boekverkopers van Hijman Ongerijmd zijn grote fans, en haalden hem al tweemaal naar Arnhem.

    Frans Grapperhaus

    De Nederlandse cellist Frans Grapperhaus staat hen bij in het creatieve proces én live op het podium.

    mrt
    23
    za
    Nicolien Mizee over ‘Moord op de moestuin’
    mrt 23 @ 15:00 – 16:30

    Na ‘de faxen aan Ger’ is er nu weer een nieuwe en volstrekt originele roman van Nicolien Mizee. Daar willen we meer over weten! Dus meld je aan en kom luisteren naar deze unieke schrijver (Het is Women Power Boekenweek!). 

     

     

    “Mizee onderscheidt zich in al haar werk met een geestige, geslepen stijl, rijk aan memorabele zinnen, waarin ze menselijk leed van een afstand beziet en toch met warmte” (NRC Handelsblad)

     

    Over Moord op de moestuin

    Thijs en Judith zijn amper getrouwd wanneer Thijs een hartaanval krijgt. Op de dag dat hij thuiskomt uit het ziekenhuis slaan de buren aan het verbouwen. Schoonzus Cora en zwager Ab besluiten dat een pan soep niet afdoende is: er dient stevig uitgerust te worden. Daartoe wordt een
    boswachterswoning gehuurd op een landgoed, voor de hele zomer maar liefst, met zijn vieren. Echter: nergens op aarde is het écht rustig, en eenmaal op het landgoed aangekomen blijkt daar een verbeten strijd gaande, ogenschijnlijk over een boom. Een strijd die op bloedstollende en evenzeer dolkomische wijze uit de hand loopt.

    Over Nicolien Mizee (Haarlem, 1965)

    Nicolien Mizee debuteerde in 2000 met Voor God en de Sociale Dienst. Haar tweede roman Toen kwam moeder met een mes werd in 2004 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2006 verscheen En knielde voor hem neer (2006).
    Voor NRC Handelsblad schreef ze de veelgelezen column ‘Schrijfles’ over haar ervaringen als lerares proza schrijven. De verzamelde columns verschenen in 2009 onder de titel Schrijfles. In 2015 verscheen De halfbroer, dat werd genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2016. Naast de romans werd Mizee bekend met ‘de faxen aan Ger’, Inmiddels zijn twee delen uitgeven bij Van Oorschot: De kennismaking en De porseleinkast, een derde deel De verpletterende verschijnt in mei.

    Tegelijkertijd met haar nieuwe roman Moord op de moestuin verschijnt een nieuwe uitgave van haar succesvolle debuutroman Voor God en de Sociale Dienst.

    Nicolien Mizee. Moord op de moestuin.
    Nijgh & Van Ditmar, € 20,99.

     

     

    mrt
    26
    di
    Kattencafé met Maartje Wortel
    mrt 26 @ 20:00 – 22:00

    Op de Rietveld Academie kreeg Maartje Wortel les van Wim Brands. Tijdens een van de eerste lessen gaf hij een paar regels mee. Hij zei: Probeer niet te lachen, dat komt zo dom over. Hij zei ook: Je moet eerst weten hoe je moet sturen voor je uit de bocht vliegt. En hij zei: Schrijf nooit over je kat. Of over welke kat dan ook überhaupt.

    Dennie is een star is een verhaal over tijd en ruimte, over religie, over seks en vooral: over Dennie. De kat.

    Vandaar is het deze dinsdagavond Kattencafé met Maartje Wortel. Maartje zal deze avond vertellen over haar boek, voorlezen en vragen beantwoorden. Verder doen we de Grote Wortel/Kattenquiz en bieden we studenten Creative Writing het podium.

     

     

     

    ! Neem je mooiste kattenfoto, – filmpje, -knuffel of ander kattenvoorwerp mee en maak kans op een gesigneerde Dennie is een star.  

    Maartje Wortel werd geboren in Eemnes. Ze werd van de School voor Journalistiek gestuurd omdat ze te veel verzon. Inmiddels is ze als schrijver uitgegroeid tot een van de meest kenmerkende stemmen van haar generatie. Voor haar debuut Dit is jouw huis ontving ze de Anton Wachterprijs en haar laatste roman, IJstijd, won de BNG Literatuurprijs. Haar laatste bundel Er moet iets gebeuren werd genomineerd voor de Fintro en de ECI Literatuurprijs.

     

    Maartje Wortel. Dennie is een star.
    Das Mag, 19,99.

    verschijnt 15 maart 2019

     

    mrt
    28
    do
    Moeder de vrouw ‘Live’ – event voor moeders
    mrt 28 @ 20:00 – 21:30
    Moeder de vrouw ‘Live’ - event voor moeders

    Maaike Kuyvenhoven, een van de auteurs van het boek Moeder, de vrouw nodigt deze avond alle moeders uit voor een event.

    Het thema van de Boekenweek liet wat stof opwaaien. De moeder de vrouw, was dat niet een schrobbende huisvrouw, een moederkloek, een kokkin? Wij, moeders, weten wel beter. Kom naar het event Moeder, de vrouw ‘Live’ en ontdek wie de échte moeder, de vrouw is.

    –          Porno uitgeven en vier zoons opvoeden

    –          Moeder worden als je zelf nog een kind bent

    –          Zestien keer zwanger geweest en tien kinderen zien opgroeien

    –          Voor de geboorte van je eerste kind stoppen met je baan en bij je vijfde fulltime aan het werk zijn

    De verhalen van deze en nog 17 andere moeders staan in het boek Moeder, de vrouw. Aan de hand van deze verhalen gaan we in gesprek over moederschap: wat is dat, hoe doe je dat en, last but not least, wat is de rol van de vader (want er is een verhalenserie Onze vaders in de maak)?

    Cabaretière, actrice en moeder Sanne Wallis de Vries over Moeder, de vrouw:

    ‘Ik heb alle verhalen uit dit boek opgeslurpt. Moeder worden is voor iedereen life changing, dat is de grote overeenkomst. Ik heb me vaak afgevraagd of ik “het” wel goed doe. Het lezen van verhalen van anderen bracht mij het bevrijdende inzicht dat er niet één goede manier is. Liever delen dan oordelen! En verder verdient iedere moeder natuurlijk steun. En applaus.’

    Gratis toegang met het boek Moeder, de vrouw. Het is voor € 12,50 te koop bij: boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15, Arnhem en boekhandel Meijer & Siegers, Utrechtseweg 208, Oosterbeek.