Agenda

    feb
    5
    di
    Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins. Boekpresentatie in Luxor live
    feb 5 @ 20:00 – 22:00
    Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins. Boekpresentatie in Luxor live

    Jarenlang volgde Marcel van Roosmalen het Arnhemse voetbalfenomeen Theo Janssen, soms vol enthousiasme maar net zo vaak schoorvoetend, en schreef minutieus alles op wat hij zag, hoorde en meemaakte. Het resultaat is een voetbalboek zoals dat in de hele wereld niet bestaat, van een unieke schrijver over een unieke sporter. Het boek ‘Op pad met De Dikke Prins’ wordt deze avond gepresenteerd in de grote zaal van Luxor Live.

    Theo Janssen en Marcel van Roosmalen blijkt een gouden combinatie. Marcel van Roosmalen Op pad met De Dikke Prins gaat over roken, frikandellen, Arnhem, Twente en tatoeages, over kots in een handtasje en af en toe zelfs over voetbal.

    Marcel van Roosmalen (1968) is journalist, schrijver en columnist voor o.a. NRC, De Nieuws BV op Radio 1 en Hard gras. Van Roosmalen wordt gerekend tot de beste columnisten van dit moment. Voor Je hebt het niet van mij ontving hij in 2006 de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek. Arnhemmers kennen hem natuurlijk ook van het onvergetelijke Geen brug te ver of De pootjes zitten er nog aan, een speciale uitgave van Hijman Ongerijmd.

    Marcel van Roosmalen en Theo Janssen zullen allebei aanwezig zijn tijdens de boekpresentatie. Meer informatie over het programma volgt later.

    Tickets maandag 21 januari, om 17.00 aan de deurkassa van Luxor Live

    Toegang tot de boekpresentatie van Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins is gratis, maar er is een beperkt aantal van slechts 125 tickets beschikbaar. Wil je erbij zijn? Dan kun je de tickets maandag 21 januari, om 17.00 uur aan de deurkassa van Luxor Live afhalen. Max. 2 tickets p.p.
    Eventueel resterende tickets komen dezelfde avond vanaf 20:00 uur in online ticketshop van Luxor Live beschikbaar. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

    Deze boekpresentatie is een samenwerking van Overamstel Uitgevers, boekhandel Hijman Ongerijmd en Luxor Live.

    feb
    10
    zo
    James Baldwin in Focus; Hijman Ongerijmd & Focus Filmtheater
    feb 10 @ 14:30 – 18:00

    Boekhandel Hijman Ongerijmd en Focus Filmtheater presenteren zondag 10 februari van 14:30 tot 18 uur: JAMES BALDWIN IN FOCUS, of ‘James Baldwin en de Harlem Renaissance literatuur’ . Een literaire middag met als afsluiting de voorpremière van de verfilming van Baldwin klassieker: If Beale Street Could Talk. 

    Dit ter gelegenheid van het verschijnen van een aantal nieuwe vertalingen van James Baldwin en de verfilming van ‘If Beale Street Could Talk’. Michel Krielaars, chef boeken NRC, gaat met recensente Toef Jaeger en schrijfster Dominique van Varsseveld in gesprek over Afro-Amerikaanse literaire klassiekers uit de VS. Daarna volgt de voorpremière If Beale Street Could Talk.

    Filmbeschrijving

    If Beale Street Could Talk is een meeslepend, romantisch drama van Barry Jenkins, de regisseur van Oscarwinnaar Moonlight, gebaseerd op het gelijknamige boek van James Baldwin. Het verhaal speelt zich af begin jaren ’70 in Harlem, New York en vertelt over de liefde tussen Clementine ‘Tish’ Rivers (Kiki Layne) en Alonzo ‘Fonny’ Hunt (Stephan James). Na een jarenlange vriendschap geven ze toe aan hun liefde voor elkaar, maar Alonzo belandt onschuldig in de gevangenis.

    Programma

    14:30: gesprek met Michel Krielaars, Toef Jaeger en Dominique van Varsseveld
    15:30: pauze (de foyerbar is geopend!)
    15:50: start film
    17:50: einde film

    Het gesprek met Michel Krielaars, Toef Jaeger en Dominique van Varsseveld is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds.

    Hijman Ongerijmd zorgt voor een boekentafel met Baldwinboeken.

    Locatie Focus Filmtheater | Ticketverkoop via Focus Filmtheater, via de kassa of online via:

    feb
    14
    do
    I love you, Rietveld – Valentijnsdag in Showroom
    feb 14 @ 19:30 – 22:30

    Voor alle liefhebbers van architectuur en moderne kunst organiseren CASA en boekhandel Hijman Ongerijmd op donderdag 14 februari een avond in het teken van de liefde. De liefde tussen Truus Schröder en Gerrit Rietveld, de liefde voor de heldere lijnen en voor het experiment in de kunsten. Speciale hoofdgast is Jessica van Geel, de auteur van I love you, Rietveld, het liefdesverhaal van Rietveld en Schröder. 

    De avond wordt gehouden in Showroom, Langstraat 20. Het programma begint 20.00 uur, deuren open vanaf 19.30 uur.

     

     

     

    Hoofdgast Jessica van Geel, de auteur van I love you, Rietveld wordt geïnterviewd door Ivan Borghstijn van uitgeverij Lebowski. Daarnaast draagt Arjan Vroom dadaïstische liefdesgedichten voor (Schröder en Rietveld organiseerden avonden met o.a. Kurt Schwitters). En -bereid je vast voor-  we spelen een quiz over Rietveldarchitectuur in Arnhem met als hoofdprijs een gesigneerd exemplaar van I love you, Rietveld. Na afloop is het signeren, borrel en lekkere muziek.

    Over I love you, Rietveld

    I love you, Rietveld is geschreven door historicus en journalist Jessica van Geel.  Zij vertelt het verhaal over de (geheime) liefde tussen de vermaarde ontwerper en architect Gerrit Rietveld en Truus Schröder. Zij stimuleerde zijn talent en was zijn artistieke geweten, en samen bouwden ze het wereldberoemde Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Jessica van Geel baseerde zich op uitgebreide research, interviews en persoonlijke documenten van de familie. Over liefde, familiebanden, de wording van een groot talent en, met het ontstaan van De Stijl en Dada, ook een treffend tijdsbeeld van een opwindende periode aan het begin van de vorige eeuw.

    over Jessica van Geel (1973)

    Jessica van Geel is journalist en historicus. Ze schrijft voor o.a. NRC Handelsblad, nrc.next, Vrij Nederland en de VARA Gids. In 2013 verscheen Ik zou uren met je kunnen praten maar... en in 2015 maakte ze samen met haar partner Claudia de Breij de interviews voor Neem een Geit, leven voor gevorderden.

     

    I love you, Rietveld is uitgegeven bij Lebowski. Verkrijgbaar via de boekhandel of bestel het hieronder online. Ook in Showroom is het op 14 februari te koop, Jessica van Geel zal dan ook signeren.

     

     

     

     

    feb
    16
    za
    workshop Tekst en muziek met Joost Oomen
    feb 16 @ 14:00 – 16:00

    Joost Oomen zorgt deze middag voor een actieve workshop voor iedereen die graag schrijft en/of voordraagt. 

    In de workshop wordt onderzocht hoe muziek en tekst een hecht verband vormen. Door middel van experimenten met verschillende muziekstijlen wordt onderzocht hoe abstracte gevoelens die door muziek worden opgeroepen, omgezet worden in concrete beelden. Hoe ruikt een drumsolo van Art Blakey? Wat is de kleur van bossanova? Is het mogelijk om in drie zinnen de negende symfonie van Dvorak te vatten? Draag je een ritmisch geschreven stuk ook ritmisch voor? Dit soort vragen staat in de workshop ’tekst en muziek’ centraal.’

    Joost Oomen (1990) is dichter en schrijver. Hij publiceerde de poëziebundels Vliegenierswonden en De stort en maakte de vinylsingle Joost Oomen. Joost is een geweldige performer en trad onder andere op bij Crossing Border, Lowlands en het Gedichtenbal. Momenteel werkt hij aan zijn debuutroman en aan een derde dichtbundel. In 2019 verschijnt zijn chapbook De zon als hij valt in vertaling bij de Italiaanse uitgeverij Tunué.

    De workshop ‘Tekst en muziek’ wordt georganiseerd door het Arnhems Schrijfatelier, een samenwerking van Schrijverscafé Oscar en boekhandel Hijman Ongerijmd.
    Voorgaande workshops ‘Verhalen vertellen’ (Marita Coppes) en ‘Spoken word’ (Pompado) waren een groot succes.

    Geef je snel op. De workshop gaat door bij tenminste 10 deelnemers.

    feb
    19
    di
    Filosofisch Café en ‘Scepticisme, een bijdrage in de klimaatdiscussie?
    feb 19 @ 19:45 – 22:00
    Filosofisch Café en 'Scepticisme, een bijdrage in de klimaatdiscussie?

    Dinsdagavond 19 februari organiseert het Filosofisch Café een avond die aansluit op het eindexamen Filosofie in het Voortgezet Onderwijs. Als onderwerp is het klimaat gekozen.

    Evenals voorgaande jaren zijn leerlingen van het Stedelijk Gymnasium die filosofie eindexamen doen, uitgenodigd met de bezoekers het thema te onderzoeken. Dat gaan we doen met behulp van beeldfragmenten uit het Filosofisch Kwintet van de omroep Human van 18 augustus 2018.

    Vooraf wordt kort toegelicht wat scepticisme voor ons waarnemen en denken betekent. Daarna worden in twee blokken de getoonde verklaringen en oplossingen in de klimaatdiscussie op een sceptische wijze met elkaar besproken.

     

    mrt
    3
    zo
    Dichterssalon
    mrt 3 @ 14:00 – 16:00
    Dichterssalon

    Deze middag komt de Dichterssalon weer bij elkaar. In een relaxte Boeksalonsfeer worden elkaars gedichten besproken.

    Als je een zelfgeschreven gedicht eens aan anderen voor wil leggen en mee wil kijken naar het werk dat anderen maken, ben je van harte welkom.

    Aanmelden is niet nodig.

    mrt
    7
    do
    Thomas Rueb over Laura H. en de ‘Syriëgangers’
    mrt 7 @ 20:00 – 21:30

    Wat bezielde Laura H? Schrijver Thomas Rueb dook in de wereld van de Syriëgangers en volgde het spoor zelfs tot in Irak. Het levert een ijzingwekkend verhaal op van het leven in het kalifaat en van een verdwaalde jonge vrouw. Laura H. roept veel vragen op. Wat maakt het kalifaat zo aantrekkelijk? Zijn Syriëgangers zoals Laura terroristen of slachtoffers? Hoe weet Rueb of hij nu het juiste verhaal heeft? Gespreksleider Basti Baroncini gaat hierover in gesprek met Thomas Rueb en de aanwezigen.  

     

     

     

    Over Laura H. het kalifaatmeisje uit Zoetermeer

    In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer – waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland.

    Thomas Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij reconstrueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

     

    Thomas Rueb is verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij won in 2017 De Tegel-publieksprijs – de belangrijkste prijs in de Nederlandse journalistiek.

    Basti Baroncini is de vaste gastheer van de maandelijkse talkshow Herman Centraal in Luxor Live.

     

    Thomas Rueb. Laura H.
    Das Mag. € 26,99.

    mrt
    14
    do
    Van Roosmalen & Janssen houden Open Huis
    mrt 14 @ 18:00 – 21:00
    Van Roosmalen & Janssen houden Open Huis

    Marcel van Roosmalen & Theo Janssen houden Open Huis in de Boeksalon. Het boek is af, de interviews en de boekpresentatie zijn gedaan, de griep weer achter de rug. Nu is er eindelijk tijd om samen op de bank te hangen. En alle tijd voor een praatje, een selfie en een handtekening in je boek. Af en toe zijn er gasten, maar een vast programma is er niet.

    Dus wees welkom, loop gewoon de boekhandel in en dan naar boven.

    Poëzieleestafel met Wim van Til
    mrt 14 @ 20:00 – 21:00
    Poëzieleestafel met Wim van Til

    Deze avond is poëziekenner Wim van Til weer aan de leestafel van de boekhandel te vinden. Hij neemt de nieuw uitgekomen poëziebundels door en je kan alles over poëzie vragen wat je wil.

    Schuif aan, neem een lekker kopje koffie of thee en laat je verrassen. Aanmelden is niet nodig.

    mrt
    17
    zo
    Mira Feticu over ‘Al mijn vaders’ en de literatuur
    mrt 17 @ 14:30 – 16:00

    Mira Feticu is literatuurwetenschapper en schrijver. In haar nieuwst roman Al mijn vaders laat ze zien hoe literatuur met een grote L de gevolgen van verwaarlozing, misbruik en trauma’s kan helpen te verwerken. Daarover vertelt ze deze middag graag meer!

     

     

     

     

    Over Al mijn vaders
    De Roemeense Myra schrijft en doceert ‘Lectura Dantis’ aan de Universiteit van Amsterdam. Haar geboortedorp heeft ze allang achtergelaten, maar de demonen uit haar jeugd blijven Myra achtervolgen. Alleen in de literatuur vindt ze troost. Vooral bij Dante, die alle klootzakken genadeloos naar de hel stuurt en niets en niemand vergeeft. Maar ook Dante dreigen ze van haar af te nemen. En dan slaat het verleden, dat voortdurend onbehaaglijk op de loer ligt, genadeloos toe.

    Over Mira Feticu (Roemenië, 1973)
    Mira debuteerde in 1993 als dichter, maar legde zich daarna toe op het schrijven van proza. In haar geboorteland werkte ze als programmamaker bij de nationale radio en verrichte ze aan de Roemeense Academie van Wetenschappen literair onderzoek. Ze promoveerde hierop in Boekarest en Amsterdam. Na haar verhuizing naar Nederland verscheen in 2012 haar eerste Nederlandse verhalenbundel, Lief kind van mij, een jaar later De ziekte van Kortjakje, en in 2015 Tascha. De roof uit de Kunsthal. Mira Feticu schrijft voor diverse literaire tijdschriften.

    En wie denkt ‘waar ken ik die naam van?’: Mira was onlangs wereldwijd in het nieuws vanwege de mogelijke vondst in Roemenië van de gestolen Picasso uit de Kunsthal. Helaas bleek dat een andere draai te hebben gekregen, maar daardoor kennen nu veel mensen haar naam!

    Mira Fetuci. Al mijn vaders.
    Uitgeverij Jurgen Maas. € 20,95.