Maxim Februari

Geplaatst door op 22:28 in |

Wanneer:
13 april 2023 @ 20:00 – 22:00
2023-04-13T20:00:00+02:00
2023-04-13T22:00:00+02:00


[Dit evenement is uitverkocht. Wel kunt u zich opgeven voor de reservelijst].

Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari is een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied.

We gaan met hem in gesprek over zijn nieuwe boek Doe zelf normaal.

In de inleiding daarvan schrijft hij: ‘Eigenlijk gaat dit boek over de vervanging van het vertrouwde rechtssysteem door een nieuwe manier om menselijk gedrag te reguleren en te sturen’.

Die nieuwe manier is digitaal. In de digitale wereld zijn wij mensen datasets, waar met behulp van statistische analyse, voorspellingen over gedragskeuzen aan onttrokken kunnen worden.

In een wereld die volkomen beheerst wordt door informatietechnologie zijn burgers geen mensen meer maar enorme datasets, waar alleen digitale technologie iets mee kan. Veel mensen zullen denken dat het zo’n vaart niet loopt. Maar Februari laat op begrijpelijke wijze zien dat het wél vaart loopt en bovendien dat de overheid en wijzelf de ontwikkelingen min of meer ongehinderd op hun beloop laten. We beseffen niet hoezeer rechten, rechtsstaat en democratie gevaar lopen.

Te veel kennis over de toekomst dreigt bij deskundigen en aan universiteiten te blijven hangen. Het is tijd die kennis daar op te halen en een publiek gesprek te voeren over de veranderingen die op ons afkomen.

Donderdag 13 april
Aanvang 20.00 uur
Toegang gratis

 

Dit gesprek vindt plaats in de reeks ‘Defense of fiction’, waarin schrijvers praten over de relevantie van schrijven in deze tijd. In samenwerking met ArtEZ Creative Writing.