Oek de Jong en Sholeh Rezazadeh verplaatst

Geplaatst door op 15:12 in |

Wanneer:
9 december 2022 @ 19:30 – 21:00
2022-12-09T19:30:00+01:00
2022-12-09T21:00:00+01:00

Boomers & Bitches

Het programma van 9 december is wegens omstandigheden verplaatst naar een latere datum. We houden u hiervan op de hoogte.

In een nieuwe programmareeks gaat Hijman Ongerijmd in gesprek met schrijvers uit verschillende generaties.  Hoe kijken we naar elkaar en naar de ontwikkelingen in literatuur en maatschappij.  Is er een kloof? Of kunnen we van elkaar leren?

In Boomers & Bitches #1 ontvangen we de schitterende schrijvers Oek de Jong (1952) en Sholeh Rezazadeh (1989)

 

Oek de Jong (1952) is de schrijver van een oeuvre van romans, verhalen en essays. Zijn bekendste boeken zijn de romans Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras, Hokwerda’s kind, Pier en oceaan en Zwarte schuur. Van zijn werk werden ruim 700.000 exemplaren verkocht, het werd in tien landen vertaald en bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs, F. Bordewijkprijs (2x), Busken Huetprijs, de Gouden Uil en de Boekenbon Literatuurprijs. Daarnaast werd hij vijfmaal genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en Gouden Uil.

Zijn nieuwste boek is Man zonder Rijbewijs.

Halverwege de zestig besluit Oek de Jong, die nooit heeft willen autorijden, alsnog rijles te nemen. Plaats van handeling is Amsterdam, de stad waar hij al bijna vijftig jaar woont en die hij in de lesauto opnieuw en nu in al zijn uitgestrektheid ontdekt. Waarom is hij hier zo laat mee begonnen? Die vraag leidt terug naar hoe hij is geworden wie hij is. Beelden komen op: een bijna fatale rit in de auto van zijn moeder, hoe hij door een eenzelvige vader en moeder werd gevormd, het machismo van zijn Friese grootvader, ongelukken en ‘narrow escapes’, reizen in Egypte en Marokko zonder auto, het effect van schrijver-zijn op een leven.

 

Sholeh Rezazadeh (1989) is schrijver, dichter en performer.

Sholeh kwam in 2015 naar Nederland. Drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar literaire roman.
Haar debuutroman, De hemel is altijd paars, is een bestseller en bekroond met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 (voorheen de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs), ook met De Bronzen Uil Publieksprijs 2021 voor het beste Nederlandstalige debuut. Het boek bezorgde haar een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs 2022 alsmede voor de Boekhandelsprijs en Hebban Debuutprijs.

 

Door een grote jury van de Volkskrant, bestaande uit 156 kenners en vakgenoten, werd ze uitgeroepen tot literair talent 2022.

 

Verder won ze in 2019 de El Hizjra literatuurprijs voor haar poëzie en in 2018 de Agora Lettera Schrijfwedstrijd voor proza.

 

Haar werk is gepubliceerd onder de andere in NRC, De Groene Amsterdammer, de Standaard en De Gids.

Ze was te zien en te horen bij de VPRO, VRT, NPO en verschillende literaire festivals waaronder Lowlands, Crossing Border en Brain Wash.

 

De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh is een zinnelijke roman over liefde en verlangen, over herinneringen en over de vraag of je de ander ooit echt kunt kennen.