30 januari gedichtendag - Open avond met veel poëzie!

Gedichtendag! Open avond waarop afscheid genomen kan worden van Theo en Hermien. Optredens van o.a. Astrid Lampe, Joost Oomen, Else Kemps, Jaap Blonk

Per 1 januari gaat de leiding van de winkel over naar Monique Warnier en Frank Tazelaar. Donderdagavond 30 januari organiseren we een open avond waarop iedereen welkom is afscheid te nemen van Theo en Hermien en kennis te maken met Monique en Frank. Het is die dag Gedichtendag, dus het wordt een avond met veel poëzie. We hopen je dan te zien! 

Monique Warnier en Frank Tazelaar beantwoorden hier meteen al een aantal vragen die bij veel mensen zullen opkomen. Gaat er veel veranderen, blijft de Boeksalon wel open, hoe zit het met de medewerkers…?

Blijft het Hijman Ongerijmd?
In 2013 nam Theo Beneder het failliete Hijman & Arends over. Samen met zijn team boekverkopers maakte hij er weer een bloeiende boekhandel van. Een boekhandel in de geest van oprichter Simon Hijman (de boekhandel is ‘een plaats van ontmoetingen’) en in de geest van Ongerijmd, de boekhandel die Theo in 2006 opende aan de Nieuwstad (tegendraads en gericht op poëzie, kunst, filosofie, landschap en geschiedenis). Hijman Ongerijmd dus. De naam blijft en het gedachtegoed ook.

Heeft Theo er genoeg van?
Helemaal niet, maar als je 71 bent is het wel verstandig het werk aan een nieuwe generatie over te dragen.

Wie zijn Monique en Frank?
Monique Warnier en Frank Tazelaar waren samen jarenlang de spil van literair productiehuis Wintertuin. Wintertuin organiseert literaire festivals en begeleidt jonge makers. Monique en Frank stonden ook aan de wieg van de opleiding Creative Writing aan ArtEZ, een opleiding die inmiddels al vijf lichtingen jonge schrijvers heeft afgeleverd.
Monique werd geboren in het zuidelijkste deel van Limburg, heeft Kunstgeschiedenis gestudeerd en een tijd bij een boekhandel gewerkt (De oude mol, nu Roelants in Nijmegen). Ze is groot liefhebber van beeldende kunst en film. Frank groeide op in Zeeuws-Vlaanderen en studeerde Geschiedenis en Filosofie. Hij is altijd veel met muziek bezig geweest en was oprichter van de Wintertuin. Beiden hebben een enorm netwerk in de literaire wereld, ook buiten Nederland. Beiden wonen in Nijmegen, maar de binding met Arnhem is sterk, productiehuis de Wintertuin werd er opgericht en via de opleiding Creative Writing wordt met veel Arnhemse instellingen samengewerkt.

Gaan ze fulltime voor de boekhandel werken?
Nee, zowel Monique als Frank blijven een dag in de week leidinggeven aan de opleiding Creative Writing. Nog veel meer dan nu het geval is, zal dat leiden tot kruisbestuiving tussen opleiding en boekhandel. Frank blijft bovendien directeur bij De Nieuwe Oost | Wintertuin, ook hier liggen kansen voor meer samenwerking.

Hoe wordt de taakverdeling?
Monique krijgt de dagelijkse leiding over de winkel. Frank zal zich vooral op de activiteiten en communicatie richten. Monique en Frank werken al veel jaren intensief samen, dat zal nu ook het geval zijn.

De huidige boekverkopers blijven toch wel?
Het gehele team van boekverkopers (Astrid, Jacqueline, Judith, Marijn, Marleen, Wenda, Valentijn en nieuwkomers Emma en Stan) blijft gewoon zoals het is. Dat was een harde eis van Theo en Hermien bij het zoeken naar een opvolger.

Wat gaat er allemaal veranderen?
Hijman Ongerijmd is en blijft een geheel zelfstandige, onafhankelijke boekhandel. Op korte termijn zal er niet veel veranderen. Uiteraard gaan Monique en Frank hun sterke kanten en netwerk ten volle inzetten. Dat zal leiden tot meer samenwerking met ArtEZ, nieuwe acties richting een jonge doelgroep en een meer inhoudelijke programmering van activiteiten. Maar altijd als een ‘plaats van ontmoetingen’ in het Arnhemse en met een ‘ongerijmde’ aanpak.

Wat lezen Monique en Frank graag?
Monique heeft de afgelopen tijd met veel plezier Pfeijffer en Rachel Cusk gelezen. Andere favoriete auteurs zijn Julia Blackburn en Han Kang. Antjie Krog blijft altijd prachtig en van de nieuwe generatie dichters is Radna Fabias haar favoriet. Frank is een veellezer, van de Zuid-Amerikaanse schrijvers, klassiekers als Woolf en DonQuichot tot nieuw werk van Maartje Wortel en Oek de Jong. Hij leest ook veel filosofie- en geschiedenisboeken en van de poëzie springen H.H. ter Balkt, Brodsky, Wigman en Maarten van der Graaff er uit.

En Theo en Hermien?
Die krijgen eindelijk meer tijd om te lezen! Vooral de dikkere boeken schieten er nu bij in. Theo verheugt zich vooral op Oek de Jong, Dostojevski en andere Russische klassiekers, Berta Isla van Javier Marías en hij zal zeker de nieuwe poëzie-uitgaven goed blijven volgen. Hermien gaat eindelijk Boëthius in de nieuwe vertaling van Gerbrandy lezen, een aantal klassiekers herlezen en gaat alle schrijvers die -nog onbekend bij het grote publiek- bij Hijman Ongerijmd een podium vonden volgen (Rijneveld, Atangana, Takman, Dean Bowen)

Wanneer vindt de overdracht plaats?
Formeel per 1 januari 2020. Maar afgesproken is dat Theo en Hermien op de achtergrond hand- en spandiensten blijven verrichten totdat alles goed is overgedragen.

P.s.
Monique en Frank zetten een boekhandel voort met een lange traditie. In 1895 kwam een bevlogen Simon Hijman naar Arnhem om de mensen enthousiast te maken voor ‘de moderne literatuur’. Dit was het begin van een roerige geschiedenis. Na de oorlog vond de boekhandel onderdak in het huidige pand aan Grote Oord 15, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1482. Margo Klijn schreef er een boek over: ‘Plaats van Ontmoetingen, de geschiedenis van Grote Oord 15 (1482-2017)’.

Lees hier meer over de geschiedenis van Ongerijmd en Hijman Ongerijmd.