€ 24,00
Retourtermijn binnen 14 dagen
Gratis bezorging vanaf € 45,00
Tekst achterflap
Houvast laat je zien wat er nodig is om met kinderen met autisme contact te maken en hoe je aan kunt sluiten op hun prikkelverwerking. Waarom werkt het om met deze kinderen mee te spelen in hun spel en op hun voorwaarden? Dat biedt houvast en daar liggen de mogelijkheden om hun kwaliteiten en leervermogen te ontwikkelen.
Het boek gaat uitgebreid in op prikkelverwerkingsproblemen en dyspraxie, waardoor het deze kinderen vaak niet lukt te laten zien dat ze iets wel begrijpen. Ze hebben moeite om gericht te handelen en leren minder van hun fouten, ze verdwalen in hun hoofd. Een helpende (ouder)hand, afgestemd op de uitvoerende vaardigheden (executieve functies), helpt hen om tot gerichter handelen te komen en succeservaringen te hebben. Ons onderwijssysteem en opvoedingsideeën staan vaak haaks op wat deze kinderen nodig hebben.
De auteur reikt talloze zeer bruikbare handvatten aan om de juiste afstemming te vinden, het contact met het kind te versterken en het leervermogen van een kind aan te spreken.
Het meeste impact hebben de reacties van opvoeder/hulpverlener: "Als je open en zonder oordelen bent, komt een kind met autisme naar je toe". Het laatste deel gaat daarom over jezelf en hoe je je gevoelens als stress, onzekerheid en machteloosheid om kunt zetten in kracht en vertrouwen.
Op verrassende wijze schrijft Anneke Groot, moeder van een zoon met autisme en ruim 15 jaar gewaardeerd deskundige op het gebied van contact en autisme, over haar inzichten. Ze vertelt met veel levendige praktische voorbeelden. Een prachtig boek voor ouders en professionals.
Kinderen met autisme gebruiken hun zintuigen anders dan 'normale' kinderen. Voelsprieten (lees: prikkels) staan altijd 'aan' en daarom kunnen ze jou feilloos 'lezen'. Contactgericht spelen en leren maakt gebruik van die voelsprieten en de mogelijkheden van je bijzondere kind om te communiceren. Een enorme belangrijke stap naar herkenning en acceptatie.
Anja en Paul Haarhuis
Er zijn veel therapieën voor kinderen met autisme; voor mij zijn dat parels. Contactgericht spelen en leren is het snoer dat al die parels verbindt.
Een ouder
Anneke Groot biedt met haar boek Houvast een hoopvol perspectief en geeft veel bruikbare inzichten om tot een liefdevolle en effectieve benadering te komen. Voor mij heel herkenbaar, want als geen ander weet ik dat het contact met kinderen met autisme vaak anders verloopt dan je verwacht en dat je handvatten nodig hebt om je kind te bereiken. En als dat dan lukt, kun je daar heel veel kracht uit halen.
Aaltje van Zweden, Voorzitter Stichting Papageno
Biografie
Anneke Groot is de ondernemende en eigen-wijze moeder van twee zoons. De jongste kreeg op driejarige leeftijd de diagnose klassiek autisme. Ze wilde niet alleen zorg, maar voelde dat haar kind ook speciale aandacht nodig had. In haar zoektocht kwam ze terecht bij Aaltje van Zweden van stichting Papageno. Via haar kwam ze op het spoor van het programma Son-Rise. Dit programma bood haar de mogelijkheid om vanuit haar kracht en haar eigen regie te zoeken naar de ingangen voor contact met haar zoon, zodat hij zich kon ontwikkelen. Ze werkte destijds als zzp’er in een collectief voor administratie- en organisatieadviezen. De diagnose van haar zoon bracht haar weer bij haar hbo-opleiding als sociaal pedagogisch zorgverlener. Ze ontwikkelde zich in het spelen met haar zoon en vele andere kinderen en volgde intensieve scholing, zowel op het gebied van autisme als op het gebied van houding en contact. Ze heeft haar kennis en ervaring samengebracht onder de noemer Contactgericht Spelen en Leren. Stichting Horison, die mede door haar is opgericht, heeft als doel om deze benadering toegankelijk te maken voor iedereen. Sinds 2000 geeft ze vanuit stichting Horison cursussen en begeleiding aan ouders en eventueel hun spelersteams. Sinds 2002 geeft ze trainingen aan professionals, om hen te leren op een andere manier te kijken naar het contact en hun eigen houding in relatie tot cliënten. Ze verzorgt daarnaast studiedagen, lezingen en workshops voor grote en kleine zorginstellingen en het onderwijs. In samenwerking met Ad van den Broek van Fortior heeft ze het boek Contactgericht Ondersteunen geschreven, dat door Fortior in eigen beheer is uitgebracht. Anneke gelooft dat de zorg en aandacht voor kinderen met autisme anders kan: meer respectvol en meer gelijkwaardig. En ze kan als geen ander dat perspectief met veel passie overdragen.
Inhoudsopgave
Eén: Ter introductie 7 Uit ons leven gegrepen 7 Inleiding 9 Voor alle kinderen 11 Opzet 11 Twee: Wat is autisme? 15 Uit ons leven gegrepen 15 Autisme algemeen 17 Prikkelverwerking 21 Zintuigen 22 Zintuiglijke informatieverwerking 25 Alertheid en zelfregulatie 26 Executieve functies/ uitvoerende vaardigheden 29 Intelligentie en leerstrategieën 34 Sociale vaardigheden 36 Overzicht van hoofdstuk twee 37 Drie: Wat kun je doen? 41 Uit ons leven gegrepen 41 Inleiding 43 In contact spelen 44 Technieken voor contact 49 Uitnodigen tot leren 76 Hoe het bij ons in de speelkamer begon 87 Moeilijk te begrijpen gedrag 89 Overzicht van hoofdstuk drie 101 Vier: Houding 105 Uit ons leven gegrepen 105 Inleiding 107 Eigen kracht en eigen regie 108 Een leerproces zonder goed of fout 109 Je houding ontwikkelen 110 Je houding en autisme 116 Contact maken 117 Het uitnodigen tot leren 140 Moeilijk te begrijpen gedrag 144 Ten slotte 147 Overzicht van hoofdstuk vier 148 Vijf: Tot besluit 151 Had ik dit ooit kunnen dromen? 151 De methode Contactgericht Spelen en Leren 152 Stichting Horison 156 Noten 157 Over de auteur 159
Details
EAN : | 9789088505973 |
Uitgever : | SWP, Uitgeverij B.V. |
Publicatie datum : | 28-03-2017 |
Uitvoering : | Paperback / softback |
Taal/Talen : | Nederlands |
Hoogte : | 231 mm |
Breedte : | 161 mm |
Dikte : | 11 mm |
Gewicht : | 288 gr |
Status : | Bestelbaar |