Kinderen van de staat

Hélène van Beek


Nederlands | 07-10-2020 | 320 pagina's

9789083060200

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 15,00

 Voorraad in de winkel
   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf € 45,00




Korte beschrijving/Annotatie

De Jeugdzorg verkeert in crisis na de Jeugdwet 2015 met jeugdzorg naar de gemeenten: ondeskundige inkoop, te lage budgetten en funeste marktwerking waarbij partijen zich rijk rekenen.

Tekst achterflap

Kinderen van de Staat. Jeugdzorg in ademnood


De wereld van de jeugdzorg staat in brand. Het is chaos. Kinderen en ook ouders zijn de slachtoffers. Er zijn wachtlijsten voor ongeveer alle soorten van jeugdzorg; hulp bij opvoedproblemen, bij leerproblemen, of bij autisme. Maar ook bij zeer ernstige psychiatrische aandoeningen als eetstoornissen of suïcidaliteit. Jaarlijks worden er zo’n 46.000 kinderen uit huis geplaatst en zitten er soms tot 3.000 kinderen in een gesloten instelling. Gemiddeld iedere week een zelfdoding. Kinderen die uit huis zijn geplaatst worden Kinderen van de Staat, maar voldoende toezicht van de staat ontbreekt. Kinderen worden toevertrouwd aan voogden en aan commerciële organisaties, waar gemotiveerde medewerkers op de vloer vaak overwerkt zijn. Marktwerking richt zich op omzet en concurrerende partijen drukken elkaar uit de markt ten koste van de kwaliteit van de jeugdzorg. Aanbestedende wethouders van gemeenten geven jeugdzorg in handen van private organisaties. Financiële structuren van die op winst beluste bedrijven zijn niet transparant.


Nederland is kampioen uit huis plaatsen. Kinderen komen hier meer dan in welk ander land in pleeggezinnen of instellingen terecht. Vaak ook in gesloten instellingen voor jeugdzorg, de zogeheten JeugdzorgPlus. Ze gaan achter tralies. Er is geweld, van personeel richting kinderen en agressie tussen de jongeren onderling. Kinderen belanden er, onder het mom van veiligheid, veelvuldig in de isoleercel. Naakt met alleen een mensonterende ‘scheurjurk’ aan. Kinderen van de Staat beschrijft ook hoe kinderen die in pleeggezinnen en in – gesloten – instellingen terechtkomen, soms levenslang zijn getraumatiseerd.

Slogan/Promotie

De auteur werkte drie jaar aan Kinderen van de Staat. Ze interviewde vele jongeren en hun ouders, werknemers en deskundigen uit de jeugdzorg, alsmede jeugdrechtadvocaten. Ze raadpleegde alle actuele onderzoeken en literatuur. En ze haalde geheime informatie naar boven over een omstreden aanbesteding voor gesloten jeugdzorg. Een actueel zwartboek dat maatschappelijke en politieke gevolgen zal hebben.

Biografie

Hélène van Beek (1964) is onderzoeksjournalist. Zij werkt(e) onder meer voor dagblad Trouw en voor Zembla en ‘Witteman Ontdekt’ (VARA-tv). Van 2010 tot op heden maakte zij reportages voor Argos (onderzoeksjournalistiek VPRO-radio). Daarvoor was zij achttien jaar verslaggever voor dagblad De Gelderlander. Van Beek studeerde nieuwste geschiedenis en persgeschiedenis aan de Radbouduniversiteit Nijmegen. Ze volgde daarna de postdoctorale opleiding Journalistiek voor academici. Hélène van Beek is lid van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Inhoudsopgave

Voorwoord Deel I Kind van de rekening Hoofdstuk 1: Kennismaking Hoofdstuk 2: Ziek systeem Hoofdstuk 3: De Praktijk Hoofdstuk 4: Waarheid Hoofdstuk 5: Weggerukt Hoofdstuk 6: Opgesloten Hoofdstuk 7: Putje Hoofdstuk 8: Vikingmannetjes Hoofdstuk 9: Geweld en commissies Hoofdstuk 10: Trauma’s Hoofdstuk 11: Generaties lang Hoofdstuk 12: Black Box Hoofdstuk 13: Meten is weten Deel II Desastreuze marktwerking Hoofdstuk 14: Twee reuzen Hoofdstuk 15: Het andere Antonius Hoofdstuk 16: Waanzinnige gevolgen Hoofdstuk 17: Politiek aan zet Nawoord

Details

EAN :9789083060200
Auteur: 
Uitgever :Vrije Uitgevers, De
Publicatie datum :  07-10-2020
Uitvoering :Paperback / softback
Taal/Talen : Nederlands
Hoogte :241 mm
Breedte :161 mm
Dikte :27 mm
Gewicht :544 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :320
Keywords :  desastreuze marktwerking;gesloten instellingen;jeugdzorg;nl kampioen uithuisplaatsingen;uithuisplaatsing kinderen