Plaats van Ontmoetingen

Ons pand bestaat sinds 1482, de boekhandel sinds 1895. Lees het in ons ‘geschiedenisboek’. 
Over de geschiedenis van ons pand en de boekhandel is een prachtig boek geschreven door Margo Klijn. In De geschiedenis van Grote Oord 15 te Arnhem (1482-2017) verbindt zij de levens van de bewoners van het pand met de vaak roerige gebeurtenissen die in Arnhem en daarbuiten plaatsvinden. Zij refereert aan de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), de gouden, achttiende, negentiende en twintigste eeuw, om uiteindelijk in het heden te eindigen. Telkens maakt zij uitstapjes naar buitengewone, dikwijls politieke situaties, schrijvers, boeken en literatuur.

Boekhandel Hijman opende in 1895 haar deuren. Nadat in de oorlog het pand in de Koningstraat in vlammen opging, vond de boekhandel in 1945 onderdak aan Grote Oord waar tot die tijd een kruidenierswinkel was. Later zal Wim Dorman de winkel overnemen, daarna wordt het Hijman & Arends en 2013 neemt Theo Beneder de winkel over en wordt de naam Hijman Ongerijmd.

Simon Hijman noemde zijn boekhandel ‘een plaats van ontmoetingen‘. Die missie is nog springlevend, bij Hijman Ongerijmd worden tal van workshops, boeklanceringen, filosofiecafés en muziekoptredens georganiseerd. En af en toe wordt een boek uitgegeven.

Margo Klijn. De geschiedenis van Grote Oord 15 te Arnhem (1482-2017).

Het boek is in de winkel verkrijgbaar voor € 15,00. Of bestel ‘m via een mailtje.